انواع زيادي از بيماريهاي ويروسي مانند آبله مرغان، زونا و روزه آ در بهار شيوع بيشتري دارند كه از اين ميان به دليل بالا بودن شيوع ابله مرغان خوب است راجع به آن بيشتر بدانيم.
ابله مرغان كه با علايمي مانند تب و سردرد و كوفتگي بدن شروع مي شود با بروز تاولهاي آبدار پوستي از صورت، سينه و پشت تنه ادامه و سپس به نواحي ديگر بدن سرايت ميكند. در كودكان زير ١٢ سال و شير خواران بالاي يك ماه بيماري معمولا نياز به درمان ضد ويروسي ندارد. خوردن مايعات فراوان، كوتاه كردن ناخن ها و آنتي هيستامين براي جلوگيري از خارش ، استفاده از لوسيون كالامين به طور موضعي و استامينوفن خوراكي در بيشتر موارد همراه با استراحت و ماندن در منزل براي اين گروه سني كافي است. در بزرگسالان گر چه شيوع آن كمتر است اما به علت عوارض جديتر كه مي تواند به همراه داشته باشد مانند ابتلاي كبد و مغز درمان ضد ويروسي به همراه درمانهاي گفته شده لازم است. مصرف اسپيرين در ابله مرغان بسيار خطرناك بوده و مي تواند كشنده باشد.
آبله مرغان بسيار مسري است و ميزان سرايت آن از دو روز قبل از بروز علائم تا زمان وجود طاولها از طريق هوا مانند عطسه و سرفه و يا تماس مستقيم با ضايعات پوستي بسيار زياد است . دوره نهفته بيماري كه در فرد هنوز علائم شروع نشده مي تواند تا سه هفته هم باشد. مسري بودن آبله مرغان بخصوص باعث نگراني در خانم حامله در ٧ ماه اول بارداري است كه مي تواند باعث ايجاد نواقص جدي در جنين گردد لذا از تماس فرد مبتلا با خانم حامله بايستي جلوگيري شود. همچنين از ده روز به زايمان تا ده روز پس از آن نيز به دليل بالا بودن ميزان ابتلاي نوزاد ، تماس با فرد مبتلا پر خطر مي باشد. دوره هر ضايعه از شروع تاول تا ايجاد دلمه ٥ تا ٧ روز است كه بهتر است از كندن دلمه ها خودداري كرد تا جوشگاه به جا نگذارد.
در بيشتر كشورها واكسن براي افراد در معرض خطر مانند افراد با نقص ايمني استفاده مي شود و تزريق ان روتين نيست اما در بعضي كشورها مانند امريكا و انگليس تزريق واكسن به صورت روتين براي كودكان جهت جلوگيري از ايجاد بيماري استفاده مي شود. در بسياري از خانواده ها اعتقاد بر اين است كه كودكان هر چه زودتر بيماري را كه سبكتر است بگيرند و به همين دليل اگر كودكي دچار بيماري شد بقيه كودكان را نزد او مي آورند تا در اثر تماس با وي دچار ابله مرغان شوند.
زونا نيز يك بيماري ويروسي است كه عامل ان از همان خانواده ي ويروسهاي تب خال و آبله مرغان است. زونا به شكل تاولهاي ظريف پوستي در يك ناحيه ي بدن پس از درد شديد در ريشه هاي عصبي محل گرفتار كه براي چند روز اول و بدون ضايعات پوستي مي تواند گمراه كننده از جهت تشخيص باشد. زونا همراه با تب و سردرد و بيشتر در بزرگسالاني كه قبلا به آبله مرغان مبتلا شده اند ديده ميشود. درد زونا گاهي غير قابل تحمل و آنقدر شديد است كه با احتمال دردهاي قلبي يا توده هاي شكمي بيمار به اورژانس فرستاده مي شود تا پس از شروع ضايعات پوستي قابل تشخيص گردد. ميزان مسري بودن زونا كمتر و بيشتر در اثر تماس مستقيم با ضايعات ايجاد ميشود. زونا بايستي درمان شده وگرنه مي تواند موجب درد هاي شديد تا مدتها شده و زندگي طبيعي فرد را مختل كند لذا مراجعه به پزشك ضروري مي بأشد.
رز به معناي گر سرخ و به اين دليل نام اين بيماري است كه به شكل لكه هاي قرمز شبيه به گل رز بروز مي كند. ويروس عامل اين بيماري نيز از همان گروه بوده ولي بيماري خفيف و معمولا به جز ضايعات پوستي علامتي ندارد. نكته ي مهم شكل خاص انتشار ضايعات است كه به صورت عرضي روي پوست و متعاقب لكه ي هرالد يا مادر كه بزرگتر بوده و حدود دو هفته بعد ازآن بروز مي كند. اين بيماري با نور آفتاب بهتر شده و در عرض معمولا دو ماه بدون جوشگاه بهبود مي يابد. نكته ي مهم تشخيص اشتباه توسط افراد غير مطلع است كه بيشتر به عنوان قارچ درمان مي شود كه هزينه بر و بي استفاده بوده و باعث نگراني بي جا در فرد مبتلا مي شود.