برنامه غذايي روزانه در کودکان سن 3 تا 5 سال،بايد از نظر قوام، طعم و رنگ تنوع مناسبي داشته باشد و اصول تعادل و ميانه روي در آن رعايت شود.ميزان انرژي مورد نياز در حدود 90 100 كيلوكالري به ازاي كيلوگرم وزن بدن در این سن توصيه مي شود .به دليل كوچك بودن معده و ظرفيت محدود كبد براي ذخيره سازي گليكوژن در كودكان اين سنين و ميزان بالاي انرژي مورد نياز، وعده هاي كوچك و متعدد توصيه مي شود. میزان-پروتئين مورد نياز براي كودكان 1 تا 3 سا ل 2 /1گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن و براي 4 تا 5 سال g1/1 توصیه میشود.
حداقل 3 بار در روز باید غذا خورده شود.
غذا بايد سر ساعت معين و در محيطي خوشايند به كودك داده شود.
کودک بايد با انواع مختلف غذاها آشنا شود.
قوانين واضح در ارتباط با خوردن غذا به كودك تفهيم شود.
بايد سعي شود كه غذاهاي جديد هميشه بمقدار كم و همراه با غذاي مورد دلخواه به كودك داده شود.
برای پذیرش بیشتر،غذاي جديد بايد در زماني كه کودک كاملاً گرسنه است داده شود.
از مصرف چاشني زیاد بايد خوداري شود.
غذا بايد ولرم باشد .غذاي داغ و نيز غذاي سرد باعث ترس كودك مي شود.
محيط خوردن غذا بايد جالب و حاكي از آرامش باشد. رنگ محیط سرد نباشد.
از بشقاب وفنجان ثابت رنگی استفاده شود.
از آنجایی که كودكان به رنگ غذا نيز توجه دارند از اين توجه آنها بايد استفاده شود.
غذا به تكه هاي كوچك تقسيم شود.
برای مقدار مختصری هم که می خورد بسيار تشويق شود .
بايد به كودك اجازه داد تا اگر غذاي بيشتري مي خواهد ابراز كند.
همزمان با رسيدن به استقلال ريخت وپاش غذا ادامه يافته ولي بايد تحمل كرد(از 9 ماه تا 5/2 سال بازی با غذا رایج است).
كودكان دوست دارند كه غذاهاي جديد را دستكاري كرده و سپس بخورند .اين بخشي از رفتار آنها است.
صحبت كردن با كودك حين غذا خوردن علاقه او به غذا را بيشتر خواهد كرد.
مازاد غذا را بدون هر گونه صحبت در مورد آن برداريد .
در حضور کودک در مورد امتناع از خوردن او با ديگران صحبت نکنيد.
چرب زبانی ، اجبار , و رشوه بکار نبريد تا کودک را علاقمند به خوردن کنيد.
معمولاً كودكان غذاهاي ساده را بهتر از مخلو ط ميپذيرند.
مصرف غذاهاي خشك و بدون آب براي كودكان سنين قبل از مدرسه مشكل است بنابر اين در برنامه غذايي آنان، غذاي خشك را بايد با غذاهاي مرطوب داد تا كودك با مشكلي مواجه نشود.
شيريني و… اين مواد در خانه در معرض ديد كودك نباشد.
قطعات گوشت براي كودك جويدنش مشكل است و بهمين جهت كودكان اغلب كباب و همبرگر را ترجيح مي دهند بيشتر گوشت را مي توان بصورت چرخ كرده به كودك داد.
به کودک آهسته غذا خوردن را بیاموزید.(برای پیشگیری از چاقی)
محل نشستن كودك در موقع صرف غذا بايد راحت و مطمئن باشد و كودك به راحتي به غذا دسترسي داشته باشد.
كمبودهاي ويژه ويتامين و مواد معدني از قبيل كمبود VitA (گزروفتالميا) و كمبود Vit D (راشيتيسم) و كم خوني فقرآهن در اين گروه سني با درجات مختلف ايجاد مي شود .
برای افزایش دریافت فیبر در کودکان از قانون )سن+5) استفاده کنید و از 8 گرم در روز در 3 سالگی آن را به 25 گرم در روز در 20 سالگی برسانید.افزایش فیبر دریافتی میتواند با افزایش دریافت میوه و سبزی و غلات کامل و حبوبات باشد که از بروز یبوست هم جلوگیری میکند.
در كودكاني كه از خوردن شير امتناع ميكنند ،اضافه كردن كمي كاكائو به شير مناسب است.
از آنجايي كه كاكائو به علت داشتن اگزالات مانع از جذب كلسيم ميشود به مقدار زياد نبايد به شير اضافه شود و حداكثر 1 قاشق مرباخوري در يك ليوان شير كافي است.
ماست به علت داشتن اسید لاکتیک محیط اسیدی فراهم می سازد که در آن آهن 3+ آسان تر به آهن 2+ تبدیل میشود و جذب آهن را تسهیل میکند.پس حذف آن به دلیل تداخل جذب کلسیم با آهن توصیه نمیشود.
برای رشد مناسب,آب ميوه را به 120 الي 180 سي سي در روز محدود كنيد.
از محصولات حاوی سوربيتول مثل آب سيب يا آب گلابی در اسهال بپرهيزيد زیرا باعث سوءجذب کربوهیدراتها میشود.
در موقع اسهال حاد محدودیت آب میوه مفید است.