روش محاسبه و طرح رژیم کتوژنیک:برای حفظ وزن و رشد طبیعی کودک باید انرژی کافی در رژیم گنجانده شود.
میزان انرژی توصیه شده توسط mike در رژیم کتوژنیک
سن کیلوکالری انرژی/کیلوگرم وزن
2-3 100-80
3-5 80-60
5-10 79-55
پروتئین: میزان یک گرم/کیلوگرم وزن بدن کافی است ولی ممکن است تا 5/1 گرم برای کودکان بزرگتر افزایش داده شود.کربوهیدرات وچربی: انرژی حاصل از این دو طوری تقسیم می گردد که نسبت عوامل کتوژنیک (اسیدهای چرب) به عواملی آنتی کتوژنیک(گلوکز)به نسبت 3 به 1 یا 4 به 1 حفظ گردد.عوامل کتوژنیک شامل تقریباً 90% از چربیها و 50% از پروتئینها می باشد.عوامل آنتی کتوژنیک 100%از کربوهیدراتها به علاوه تقریباً50% از پروتئین و 10% از چربی است.واضح است که میزان کربوهیدرات رژیم بایستی برای حفظ نسبت 3 به 1 یا 4 به 1 به مقدار زیادی محدود گردد و در مقابل میزان چربی دریافتی افزایش داده شود.برای تولید کتوز میزان کربوهیدرات را باید در حدی کمتر از 30 گرم در رژیم حفظ نمود.ولی هرگز نباید از 10 گرم روزانه کمتر باشد.
مواد معدنی و ویتامینها:برای تأمین کلسیم روزانه حدود 5/0 گرم گلوکونات یا لاکتات کلسیم تجویز می گردد و برای تأمین آهن مورد احتیاج از ترکیباتی استفاده می گردد که روزانه حدود 7 تا 10 میلی گرم آهن به بدن برساند.برای تأمین احتیاجات ویتامینی از مولتی ویتامینها حدود 6/0 میلی لیتر تجویز می گردد.چگونگی برقراری رژیم و نکات لازم دیگر:معمولاً 24 تا 72 ساعت اول هیچ چیز به غیر از آب(حدود 500 تا 1000 میلی لیتر)به کودک داده نمی شود. همین طور که کتوز به وجود می آید گرسنگی کم کم از بین میرود و وقتی حالت کتوز محسوس شد رژیم برقرار می گردد.در طول این مدت ممکن است تهوع واستفراغ وجود داشته باشد.برای محاسبه رژیم بهتر است از جدولی استفاده شود که ارزش هریک از مواد غذایی را جداگانه داشته باشد.از گروههای غذایی تهیه شده توسط خود Make نیز استفاده می شود ولی از جدول جانشینی مواد غذایی که مخصوص بیماران دیابتی است بهتر است استفاده نشود،زیرا مقادیر داده شده در این جدول خیلی تقریبی است و برای محاسبه این رژیم مناسب نیست.
غذاهای اصلی این رژیم از مقدار کمی گوشت ،پنیر، تخم مرغ،خامه،کره،مایونز و مقداری سبزی و میوه که کربوهیدرات کمتری دارند تشکیل می شوند.از نوشیدنیهای حاوی قند وشکر،نان ،غلات،دسرهای شیرین،کیک، بستنی،نانهای شیرین،شیر وسایر شیرینیها مانند قند و شکر ،ژله،مربا و کمپوت بایستی اجتناب گردد.مواد غذایی رژیم بایستی قبل از مصرف دقیقاً وزن ومیزان تعیین شده برای هر وعده تماماً مصرف شود.از باقیمانده یک غذا برای وعده دیگر نگاهداری نشود.تمام غذا باید در همان وعده مصرف شود.اگر در عرض 6 هفته بهبودی حاصل نشود،ادامه رژیم بی فایده است.ولی اگر بهبودی مشاهده شد باید رژیم برای یک سال یا بیشتر ادامه داده شود.البته تدریجاً رژیم را آزادتر کرده و میزان کربوهیدرات آن کمی افزایش و چربی کمی کاهش داده شود.
نسخه اصلی مطلب صرع چیست و درمان غذایی آن چگونه است ؟ قسمت دوم را در سایت شهزاد محمدیان بخوانید.