توضیحاتی درباره بیماری صرع و نحوه درمان آن
دکتر احمد شکرچی زاده [ متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات ]آدرس وب سایت : www.drshekarchizadeh.irآدرس مطب : اصفهان چهارباغ بالابین زمزم و دروازه شیرازکوچه مختاری ساختمان جم طبقه زیرزمین تلفن مطب : 36622101 - 031
صرع یک بیماری مغزی است که افراد مبتلا به آن معمولا تشنج های مکرر و بدون تحریک اولیه را تجربه می کنند . علت این تشنج ها ، اختلال در فعالیت الکتریکی مغز است و به طور موقت سیستم پیام رسانی بین سلول های مغز مختل می شود . این بیماری طیف گسترده ای از انواع تشنج ها را در بر می گیرد که از فردی به فرد دیگر متفاوت است . همچنین بیشتر افراد مبتلا بیش از یک نوع تشنج را تجربه می کنند و ممکن است علائم دیگری از مشکلات عصبی را داشته باشند .
انواع صرع
بیماری صرع به دو دسته کانونی یا منطقه ای و فراگیر یا جنرال تقسیم بندی می شوند :
- صرع کانونی ؛ صرع کانونی بدین معناست که در نوار مغز بیمار یک منشا یا یک ناحیه کانونی در مغز یافت می شود که باعث شروع حملات می گردد و معمولا تشنج ها وابسته به آن کانون در مغز می باشند که این ناحیه ، لوب گیجگاهی مغز است .
- صرع فراگیر یا جنرالیزه ؛ بیماری صرع فراگیر بدون هیچ گونه علامت قبلی و بدون شواهدی از اینکه کانونی مشخص در مغز درگیر باشد سبب از دست دادن ناگهانی هوشیاری بیمار می شود . گاها ممکن است فرد دچار حرکات پرشی سریع و قرینه در اندام ها شود که این عامل تفاوت بین صرع کانونی و صرع فراگیر می باشد .
مهم ترین علل ایجاد صرع
- عوامل ژنتیکی : برخی از انواع صرع به دلایل ژنتیکی و سابقه خانوادگی بیمار بوجود می آیند . برخی ژن ها ممکن است فرد را نسبت به شرایط محیطی که باعث تشنج می شود ، حساس تر کنند .
- آسیب به سر : آسیب به سر در اثر تصادف رانندگی ، عامل دیگری در پیدایش صرع می باشد .
- شرایط زمینه ای : برخی از شرایط زمینه ای مانند تومور یا سکته مغزی باعث صرع می شوند . سکته مغزی علت اصلی صرع در بزرگسالان است .
- بیماری های عفونی ؛ بیماری های عفونی مانند مننژیت ، ایدز و آنسفالیت ویروسی می توانند باعث صرع شوند .
- آسیب های دوران جنینی : در دوران جنینی ، نوزادان به آسیب مغزی حساس هستند که می تواند در اثر عوامل مختلفی مانند عفونت مادر ، تغذیه نامناسب یا کمبود اکسیژن ایجاد شود . این آسیب مغزی می تواند منجر به صرع یا فلج مغزی شود .
- اختلالات رشد : صرع گاهی اوقات با اختلالات رشدی مانند اوتیسم و نوروفیبروماتوز همراه است .
علائم صرع
علامت اصلی این بیماری تشنج های مکرر است . با این حال ، اگر فرد یک یا چند مورد از علائم زیر را تجربه کند ، نیاز است که به پزشک مراجعه کند :
- تشنج بدون تب
- بیهوشی کوتاه یا گیجی
- غش های ضعیف متناوب ، که طی آن کنترل روده یا مثانه از دست برود
- سفتی ناگهانی و بدون دلیل مشخص در اندام ها
- پلک زدن های ناگهانی و بدون محرک های آشکار
- گیجی موقت و عدم توانایی برقراری ارتباط
- حرکات تکراری غیرارادی
- وحشت یا عصبانیت بدون هیچ دلیل مشخصی
- خیره شدن
- اغتشاش شعور موقت
- خشک شدن بدن
- مشکلات تنفسی
- از دست دادن کنترل مثانه و یا روده
- افتادن ناگهانی بدون هیچ دلیل مشخصی ، به خصوص زمانی که همراه با از دست دادن هشیاری باشد
- عدم پاسخ به صدا ، یا کلام برای مدتی کوتاه
- تکان دادن سر به صورت ریتمیک همراه با از دست دادن خودآگاهی و هوشیاری
صرع و تشنج
باید بدانیم که صرع و تشنج دو مفهوم متفاوت هستند .
تشنج یعنی همان حمله ای که به فرد دست می دهد و صرع نام کلی بیماری است که تشنج می تواند یکی از علائم یا گاهی تنها علامت آن باشد . باید بدانیم هر کسی دچار تشنج می شود لزوما صرع ندارد و اگر فرد یک یا دو بار تشنج کرده است بهتر است برای تشخیص درست بیماری ، به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کند .
تشخیص بیماری صرع
تشخیص صرع بر اساس نتیجه معاینه و دقت پزشک ، آزمایش های خونی ، تصویربرداری از مغز مانند سیتی اسکن ، ام آر آی و نوار مغز انجام می شود .
نوع دیگری از بررسی به نام بررسی ویدیویی طولانی مدت هم وجود دارد که در بیمارانی انجام می شود که به درمان مقاوم هستند یا برای درمان صرع ، به جراحی نیاز دارند . بررسی ویدیویی این امکان را به پزشک می دهد که از نوع صرع و محل ایجاد تشنج در مغز اطمینان حاصل کند .
پیشگیری از بیماری صرع
سازمان جهانی بهداشت اعلام می کند که حدود یک چهارم موارد صرع قابل پیشگیری است . در واقع افراد با رعایت مراحل زیر خطر ابتلا به بیماری صرع را به حداقل می رسانند :
- استفاده از کلاه ایمنی هنگام دوچرخه سواری یا استفاده از موتورسیکلت برای پیشگیری از آسیب به سر
- توجه به مراقبت های دوران بارداری برای جلوگیری از صرع ناشی از آسیب های هنگام تولد
- پیشگیری از بروز سکته های مغزی و بیماری های قلبی که می تواند خطر ابتلا به صرع را افزایش دهد
- پیشگیری از ابتلا به انواع عفونت ها
آیا بیماری صرع درمان دارد؟
در حال حاضر هیچ روش درمانی قطعی برای این بیماری وجود ندارد . اما فرد مبتلا می تواند علائم را تا حد زیادی کنترل کند .
روش های درمان بیماری صرع
روش های درمانی مختلفی برای درمان صرع وجود دارد . در گذشته برای درمان صرع از دارو های ضد تشنج استفاده می کردند ، هرچند این داروها بیماری را درمان نمی کردند و تنها آن را کنترل می کردند . باگذشت زمان ، داروها پیشرفته تر شدند و امکان کنترل کردن میزان تشنج ها با قرص ها افزایش پیدا کرد . در حال حاضر ، درمان صرع دارای چند گام است ؛ در گام اول از ضد تشنج ها استفاده می شود ، اگر بیمار مقاوم به دارو باشد ، پزشک ناچار است برای کاهش عوارض و شدت نگرفتن بیماری از روش های جایگزین استفاده کند . برخی از روش های جایگزین دارو درمانی عبارت اند از : نوروسایکیتری ، الکترود داخل جمجمهای ، تست وادا و مانیتورینگ تهاجمی .
دکتر احمد شکرچی زاده، جراح ستون فقرات در اصفهان و ابداع کننده روش لیزری PLDH جهت درمان بیرون زدگی دیسک می باشند. لازم به ذکر است، با روش PLDH می توان بیماران مبتلا به بیرون زدگی دیسک (فتق دیسک) با علائم شدیدتر را که کاندیدای جراحی باز هستند؛ درمان نمود
نسخه اصلی مطلب
توضیحاتی درباره بیماری صرع و نحوه درمان آن را در سایت دکتر احمد شکرچی زاده بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید