(مقدمه)
عمدتا دو عامل اصلی که مسؤول پیری پوست است وجود دارد :
پیری ذاتی :
روند طبیعی پیری به عنوان پیری ذاتی شناخته شده است. دلایل پیری ذاتی به شرح زیر است:
پیری بیرونی :
پیری بیرونی به علت عوامل بیرونی ایجاد می شود. دلایل پیری بیرونی عبارتند از:
مکمل های تغذیه ای در مواردی که فرد دچار سوء تغذیه و کمبود ریزمغذی ها و املاح باشد مفید هستند و شواهد محکمی وجود ندارد که نشان دهد که مکمل ها بر رشد پوست ، مو ، یا ناخن نرمال تأثیری دارند. به علاوه خطر سمیت دزهای بالای ویتامین ها را نیز باید مدنظر داشت.
فرآورده های موضعی مواد مغذی را سریعتر و راحتتر به پوست می رسانند. اما از آنجا که سلول های پوست و مو و ناخن تغذیه خود را از طریق عروق خونی پوست انجام می دهند، با مالیدن ترکیباتی مثل آنتی اکسیدان ها ، امینواسیدها ، کلاژن ، الاستین و ریبونوکلئیک اسید روی پوست چندان به لایه ی پایینی پوست نفوذ نمی کنند و یا آنقدر روی پوست نمی ماند که بتواند اثر طولانی مدتی ایجاد کند.
حتی بهترین ترکیبات موضعی روی سلول های سطحی پوست تأثیر می گذارند و با ریختن این لایه سطحی تأثیرشان از بین می رود. علیرغم تمام این محدودیت ها، اثرات ترکیبات موضعی حاوی آنتی اکسیدان هنوز هم مصرف آن ها را سودمند می کند. به عنوان مثال ویتامین E در لایه شاخی پوست ذخیره می شود و اولین لایه دفاعی آنتی اکسیدانی را می سازد و به علاوه برغشای سلولی هم اثرات محافظتی دارد. ویتامین C و E رطوبت پوست را بهبود می بخشد و اثر ضد رادیکال های آزاد دارند.
از آن جایی که تغذیه پوست عمدتا از داخل بدن صورت می گیرد، تحت تأثیر دو عامل عمده است: فاکتورهای ژنتیکی و فاکتورهای محیطی. فاکتورهای ژنتیکی قابل تغییر نیست اما یک فرد می تواند از طریق انتخاب سبک زندگی سالم از جمله استراحت کافی و اجتناب از تنش های روحی سلامت پوست خود را تأمین کند.
تغییرات مثبت در رژیم غذایی در طی چند هفته می تواند تغییرات مثبت روی پوست ایجاد کند. ماهی و سبزیجات سبز و زرد سرشار از ویتامین E هستند و بر رشد کراتینوسیت ها مؤثر هستند. مرکبات ویتامین C فراوان دارند و اثر آرامبخش بر پوست دارند. هندوانه و خربزه سرشار از آب هستند. مجموعا رژیم سرشار از سبزیجات، میوه ها، مغزها، ماهی و آب می تواند سلامت و شادابی پوست را تأمین کند.
دراین قسمت بخشی از مواد غذایی که بر روی سلامت و زیبایی پوست تاثیر دارند آورده شده است :
آوکادو
آواکادو سرشار از چربی اشباع نشده و چربی مفید است، که باعث هیدراته شدن پوست می باشد.این چربی نیزبه جذب ویتامین ها و مواد مغذی مورد نیاز پوست کمک می کند.چه کاری باید انجام دهید؟ جایگزین کردن سالادهای پر چرب با آوکادو.
زغال اخته
زغال اخته سرشار از آنتی اکسیدان است که خواص ضد پیری دارد.زغال اخته باعث کاهش التهاب و اکسیداتیو سلول هایی می شود که مسؤول حافظه وحرکات بدن هستند.
انگور
انگور سرشار از رسوراترول (در حال حاضر، ماده مغذی گیاهی در پوست انگور) که عامل طول عمر می باشد.جدای از آن، انگور منبع ویتامین C و آنتی اکسیدان است که در دستیابی به پوست صاف و درخشنده مفید است.
پرتقال
پرتقال حاوی آب و ویتامین C است که به ساخت کلاژن کمک می کند و پوست را انعطاف پذیر و درخشنده می کند.
جو دو سر
جو دو سر گلیسمی پایینی دارد (دیرتر قند خون را بالا می برد) و از فشار خون بالا جلوگیری می کند. جودوسر از جمله مواد گیاهی طبیعی است که به ترمیم سلول های آسیب دیده پوست کمک می کند و باعث لطافت پوست می شود.شما همچنین می توانید مواد غذایی حاوی غلات کامل مانند جو و گندم را امتحان کنید.
جوانه
جوانه ها سرشار از ویتامین A، C و فولات هستند.همانطور که قبلا ذکر شد، ویتامین C در تشکیل کلاژن مؤثر است، در حالی که ویتامین A و فولات مانع از آسیب نور خورشید به پوست می شود.
ماهی قزل آلا
ماهی قزل آلا سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 است که مانع از سرطان پوست می شود.
چقدر : شما می توانید 3وعده در هفته ماهی مصرف کنید.تمام راهنمایی هایی که در بالا ذکر شد در حفظ طراوت پوست برای سال های متمادی بسیار مفید هستند.
1- اثر تخریبی رادیکال های آزاد :
یکی از عوامل اصلی فرایند پیری در بدن انسان گروهی از ملکول ها بنام رادیکال آزاد هستند. این ملکول ها می توانند باعث آسیب DNA شده و غشای سلول را از بین می برند. این آسیب ها نه تنها فرایند پیری را جلو می اندازند بلکه منجر به ایجاد سرطان و بیماری های قلبی و عروقی نیز می شوند. از منظر زیبایی، رادیکال های آزاد مقصر اصلی ایجاد چین و چروک ، لکه های پیری و مات شدن رنگ پوست هستند.
در واقع بیشتر آسیب های پوستی ناشی از فقدان آن چیزی است که بدن به آن احتیاج دارد :
آنتی اکسیدان ها.
وقتی ما چربی های ناسالم می خوریم، آنها در بدن اکسید می شوند و وارد جریان خون شده و تولید رادیکال های آزاد را افزایش می دهند و نهایتا به سلامت پوست آسیب می زنند.
2- اثر تخریبی التهاب :
در بحث رابطه التهاب و پوست ، مسأله استرس نقش مهمی دارد. وقتی آسیبی به پوست وارد می شود بدن شروع به تولید مواد شیمیایی مثل هیستامین و ... می کند و منجر به پاسخ دفاعی در بدن می شود که کلا التهاب نامیده می شود. به علاوه هر آسیبی به بدن باعث آزاد شدن هورمون استرس به نام کورتیزول می شود. هر چه میزان استرس بیشتر باشد، میزان کورتیزول ترشح شده بیشتر است. وقتی این دو عامل همزمان وجود داشته باشند میزان آسیب ناشی از آنها بیشتر می شود و افزایش کورتیزول باعث تخریب کلاژن می شود. کلاژن در واقع آن چیزی است که ظاهر پوست و جوانی شما را می سازد.
سخن پایانی
برای اجتناب از عوارض التهاب شما باید از غذاهایی که باعث ایجاد التهاب می شوند مثل شکر ، غذاهای چرب و سرخ کرده ، لبنیات و گلوتن بپرهیزید.وقتی غذای سالم بخورید پوست سالم و درخشانی خواهید داشت. بالعکس خوردن غذاهای التهاب زا منجر به تولید رادیکال های آزاد می شوند و نه تنها سلامتی شما را به خطر می اندازند بلکه شما را پیرتر از سنتان نشان می دهد.غذاهای حاوی روغن های سالم و آنتی اکسیدان زیاد مصرف کنید.