- مشکلات چشمی مانند آب مروارید،آب سیاه،خون ریزی های درون چشمی و نی کم بینایی و نابینایی در برخی موارد،عوارض بیماریهایی مانند فشار خون بالا،دیابت و مشکلات عروقی هستند که در اثر تذیه ناصحیح،چاقی و شیوه زندگی ناسالم به وجود می آیند.
- افرادی که در سنین بالا دارای عدسی چشمی سالم و شفاف بوده اند،در طول زندگی از مقادیر کافی ویتامین C استفاده کرده اند.
کمبودهای تغذیه ای در دراز مدت روی بینایی آثار سوء خواهد گذاشت و به همین علت در سراسر جهان در عرصه علم چشم پزشکی،علاقه زیادی به بررسی نقش تغذیه و مکمل های غذایی در سلامتی چشم ها و بهبود بینایی وجود دارد.چشم یکی از اندام هایی است که شاید در نگاه اول چنین به نظر بیاید که سلامت آن با تغذیه مرتبط نیست،ولی مشکلات چشمی مانند آب مروارید،آب سیاه،خون ریزی های درون چشمی و نیز کم بینایی و نابینایی در برخی موارد،عوارض بیماریهایی مانند فشار خون بالا،دیابت و مشکلات عروقی هستند که در اثر تغذیه ناصحیح،چاقی و شیوه زندگی ناسالم به وجود می آیند.چشم ها،شبکه ای از سلول های حساس هستند که برای عملکرد خود به مقادیر کافی مواد مغذی نیاز دارند.به همین دلیل باید به نقش تغذیه در سلامتی چشم ها توجه ویژه داشت.
ویتامین های دوستدار چشم
ویتامین های A,C و E سه آنتی اکسیدان معروف هستند که نقشی کلیدی در واکنش های متابولیک و عملکردی چشم دارند.
ویتامینA
این ویتامین نقش بسیار مهمی در سلامت چشم دارد و برای تطابق عدسی چشم به تغییر نور ضروری است و هنگام استفاده از نور چراغ،کامپیوتر،تماشای تلویزیون و انجام کارهای ظریف چشمی مصرف بیشتری در بدن دارد.کمبود شدید این ویتامین منجر به اختلالاتی مانند کاهش بینایی در شب و در نهایت شب کوری می شود.خشکی قرنیه،شب کوری،کاهش بینایی در شب و نابینایی در کودکی همگی از عوارض کمبود ویتامین A هستند که متاسفانه افراد زیادی را در کشورهای درحال توسعه دچار کرده است.ویتامین A و پیش سازهای آن در مواد غذایی مانند میوه و سبزی هایی که به رنگ زرد و نارنجی مثل هویج،زردآلو،انبه،شیر و لبنیات،جگر،ماهی،زرده تخم مرغ و همچنین انواع سبزی های برگ سبز یافت می شود.
ویتامینB1
این ویتامین در عملکرد سریع ماهیچه چشمی و ایجاد تعادل درحرکات چشم نقش دارد.افراد الکلی علائم کمبود شدید این ویتامین را نشان می دهند در سالمندان نیز کمبود ویتامین B1 دیده می شود که ممکن است این امر موجب کاهش بینایی در این افراد شود.سبزی ها،مخمرها و نوشیدنی های تخمیری،گوشت و مرغ و ماهی،جگر،تخم مرغ،غلات سبو دار و موز سرشار از این ویتامین هستند.
ویتامین B2
این ویتامین در تنظیم سیستم بینایی چشم و ایجاد تعادل و حساسیت بینایی نقش دارد.در افراد دیابتی،دفع ادراری این ویتامین افزایش یافته و در نتیجه میزان نیاز به این ویتامین بیشتر خواهد بود.داروهایی مانند کلروپرومازین و باربیتورات ها میزان نیاز به ویتامین B2 را افزایش می دهند.کمبود این ویتامین در موارد اولیه عوارضی چون سوزش چشم،ترس از نور،ریزش اشک و همچنین احتمال سریع تر ابتلا به آب مروارید را موجب می شود.این ویتامین نیز در غذاهایی مانند شیر و لبنیات،گوشت های بدون چربی،جگر،سبزی ها،میوه ها و غلات سبوس دار یافت می شود.
ویتامینC
این ویتامین که عملکرد ضد پیری دارد در سلامت استخوان ها و بافت های بدن نقش دارد.همچنین موجب سلامت دهان و لثه ها، خون سازی و جریان خون مناسب در بدن به ویژه در چشم ها می شود.تحقیقات نشان داده افرادی که در سنین بالا دارای عدسی چشمی سالم و شفاف بوده اند در طول زندگی از مقادیر کافی ویتامینC در سبزیجات و میوه های تازه و بیشتر در مرکباتی مانند پرتقال،گریپ فروت،انواع لیمو و نارنگی،فلفل دلمه ای،هندوانه،طالبی،توت فرنگی،سیب زمینی و سبزیجات برگ سبز مثل کلم بروکلی موجود است.
ویتامین E
این ویتامین در عملکرد سیستم دفاعی بدن و شکل گیری گلبول های قرمز نقش دارد و کمبود آن به اختلالات ته چشم از جمله تخریب نقطه زرد چشم و بیماری تخریب ماکولا و از بین رفتن سلول های ناحیه مرکز بینایی که در سنین بالا اتفاق می افتد و سبب کاهش متوسط تا شدید بینایی می شود،می انجامد.روغن های گیاهی مثل روغن بادام زمینی،سویا،ذرت،آفتابگردان و جوانه گندم مهم ترین منابع غذایی ویتامین E به شمار می روند.سایر منابع شامل دانه های روغنی،بذرها،غلات کامل و سبوس دار و سبزی های برگ سبز است.