ضایعات آندومتریوز در طی قاعدگی ممکن است بزرگ شده و سپس پسرفت کنند.در طی سه ماه اول حاملگی نیز معمولا رشد ضایعات اندومتریوز رخ می دهد .اما در هر حال اکثر مطالعات انجام شده بر بهبود علایم اندومتریوز در طی حاملگی نظر دارند و طی شیردهی نیز پسرفت ضایعات و کاهش علایم گزارش شده است.سایز کیست های شکلاتی هم معمولا در بارداری کوچکتر می شود.
اندومتریوز یکی از علل شایع نازایی در زنان می باشد که پزشکان فوق تخصص ناباروری و آی وی اف در طی اقدامات تشخیصی زنان نابارور و در طی لاپاراسکوپی با آن برخورد میکنند.آندومتریوز به دلیل ایجاد التهاب داخل حفره لگن باعث چسندگی لگن می شود .در مواردی شدت این چسبندگی به حدی است که باعث کاهش حرکت لوله ها و حتی انسداد لوله های فالوپ می شود. همچنین اندومتریوز با کاهش کیفیت تخمک باعث تاخیر باروری و کاهش موفقیت درمان نازایی خواهد شد . در50 درصد مواردی که ظاهرا هیچ علتی برای ناباروری یافت نمی شود ( ناباروری غیر قابل توجیه ) درجاتی از آندومتریوز وجود دارد .
آندومتریوز بیماری مزمنی است که اولا انتخاب روش درمان ( طبی یا جراحی ) در آن بستگی به علایم و شرایط هر بیمار دارد، مثلا اگر مشکل ناباروری وجود دارد محور اقدام درمانی ، باردار شدن بیمار است . و ثانیا این اختلال معمولا پس از درمان عود می کند اما حتی اگر بدون علامت باشد درمان آن منطقی است چرا که 60-30./. موارد در عرض یکسال از تشخیص پیشرفت می کنند.
اندومتریوز درمان قطعی ندارد ( یعنی ریشه کن نمی شود ) و درمانهای موجود تنها باعث تسکین و تخفیف علایم میشوند.داروهای ضد التهاب بطور رایج مورد استفاده قرار گرفته و نتایج خوبی را نیز به همراه دارند . در برخی موارد نیز از داروهای هورمونی ضد بارداری به مدت چند ماه و یا ترکیبی از این داروها استفاده میشود. اما در مورد دردهای مقاوم به درمان دارویی انجام جراحی کمک کننده است . در کنار اینها از روشهای جانبی مانند مصرف مکملها نیز می توان بهره برد .جراحی لاپاراسکوپی گاهی در کاهش دردها و برطرف کردن چسبندگی موثر است.
پزشک فوق تخصص نازایی و آی وی اف جهت درمان ناباروری اندومتریوز، از انواع روشهای کمک باروری مثل IUI و IVF و داروها استفاده میکند که البته میزان موفقیت و شانس باروری در دو روش آی وی اف و آی یو آی بیشتر است . همچنین پزشک فوق تخصص نازایی با انجام لاپاراسکوپی به از بین یردن چسبندگی ها و طبیعی شدن عملکرد لوله ها و درمان نازایی کمک میکند.
تحقیقات زیادی در این مورد انجام شده است ولی هیچکدام از راهکارهای پیشنهاد شده به طور قطعی موثر نبوده اند . در برخی مطالعات گزارش شده در افرادی که از سنین پایین در فعالیتها ی هوازی شرکت داشته اند کمتر بیماری بروز کرده که البته بررسی ها هنوز کامل نیست . همچنین مصرف قرصهای پیشگیری از بارداری به دلیل مهار تخمک گذاری و کاهش خونریزی می توانند در کاهش بروز آندومتریوز نقش داشته باشند اما مطالعات بیشتری باید انجام شود .در طب سنتی استفاده از جو در بهبود و پسرفت ضایعات پیشنهاد شده است. همینطور رژیم غذایی حاوی میوه و سبزیجات فراوان ، بارداری ، زایمان و شیردهی اثر محافظتی دارند.
دکتر منصوره پژمان منش جراح و متخصص زنان و زایمان ، از بهترین پزشکان فوق تخصص نازایی ، آی وی اف و لاپاراسکوپی اصفهان و سابقه بیش از ده سال تجربه در درمان اندومتریوز و زوجهای نابارور در اصفهان می باشند. نوبت دهی انلاین از طریق صفحه اصلی سایت امکان پذیر می باشد