تنگی کانال نخاع در مردان بیشتر از زنان بوده و بدون سر و صدا و معمولا بعد از سن 40 سالگی علامت دار میشود.تنگی کانال نخاعی از جمله بیماریهای ستون فقرات است که افراد مختلفی با ان دست و پنجه نرم میکنند. با توجه به تماس و سووالات مکرر دکتر شاهرخ نوری، انتزیولوژیست دوره فوق تخصصی درد از آمریکا به سوالاتی در این زمینه پاسخ می دهد:
درباره بیماری تنگی کانال نخاع ( استنوز کانال نخاع ) توضیح دهید ؟
تنگی کانال نخاعی کمری از تغییرات آناتومی متعدد که در نهایت باعث کاهش در سطح مقطع کانال نخاع میشود ، بوجود میآید که شامل مشکلات مادرزادی، ضایعات تخریب کننده، تغییر امتداد ستون فقرات، دیسک های کمر و غیره است. تنگی کانال نخاع در مردان بیشتر از زنان بوده و بدون سر و صدا و معمولا بعد از سن 40 سالگی علامت دار میشود.
تنگی کانال نخاع با چه علامتی ظاهر میشود ؟
علامت اصلی تنگی نخاعی احساس ناراحتی در پاها بهدنبال راه رفتن یا ایستادن طولانی مدت است که پس از چند دقیقه توقف یا تغییر وضعیت از حالت ایستاده مثلاً نشستن برطرف می شود که اصطلاحاً به آن تنگی متناوب عصبی می گویند. اغلب بیماران در جائی از کمر درد دارند که در بعضی از آنها بصورت علائم عصبی در پاها مثل درد، بی حسی، گزگز شدن و یا حتی مشکلات حرکتی ظهور می کند. تشخیص تنگی کانال نخاع با MRI، ctscanیا عکسبرداری از نخاع (میلوگرافی) است.
چگونه متخصص درد ، عارضه تنگی کانال نخاع را درمان میکند ؟
اگر درد خفیف بوده و علائم عصبی حسی یا حرکتی برای بیمار بوجود نیامده باشد ممکن است علائم با مسکن کاهش پیدا کند. حال اگر تنگی شدید باشد یا گسترده بوده و چندین فضای بین مهره ای را درگیر کرده باشد تکنیک اپیدورال کمری همراه با تزریق داروی ضد التهاب که توسط متخصص درد انجام می شود روش بسیار موثری است و با یک بیحسی موضعی در ناحیه کمر در عرص 15-10 دقیقه قابل انجام است. روش اپیدورال معمولاً به صورت سه تزریق با فاصله دو هفته ای برنامه ریزی می شود.
آیا پس از عمل جراحی دیسک کمر یا تنگی کانال نخاع هم می شود از روش اپیدورال استفاده کرد؟
حتماً و در بسیاری از بیماران که پس از عمل جراحی هنوز درد و علائم عصبی حسی و حرتی وجود دارند بوسیله روش اپیدورال می توان درد و علائم عصبی را کاهش داده یا برطرف کرد.