اولین اقدامی که همه ما به محض تجربه حس ناخوشایند خارش انجام میدهیم، خاراندن پوست است. معمولا پوست را با ناخن میخارانیم و خراش میدهیم بدون اینکه متوجه باشیم به آن آسیب میرسانیم. اتفاق بدی که معمولا میافتد، ورود به چرخه معیوب خارش است. وقتی پوست را میخارانیم، عواملی در آن فعال میشوند که حس خارش را تشدید میکنند.
هر چه بیشتر پوست را میخارانیم، این تمایل به خاراندن بیشتر و چرخه معیوب ادامهدار میشود. گاهی ضایعات پوستی ناشی از خاراندن پوست ایجاد زخم میکنند. کافی است روی این زخم عفونتی سوار شود، فرد مسن یا به دیابت مبتلا باشد که با تشکیل این زخم دردسر جدیدی برایش آغاز شود. پس پرهیز از خاراندن پوست بسیار مهم است. دیگر بایدها و نبایدهای خارش را در ادامه مرور میکنیم.
محیط را خنک نگه دارید چون خارش با گرما تشدید میشود
تا میتوانید از تنش و استرس بپرهیزید چون هرگونه شرایط تنشزا تحریککننده خارش است. در مسئله خارش و خاراندن پوست ردپای پررنگ مسائل روانی را به وضوح میبینیم. اکثر افراد از تشدید خارش هنگام خواب گله دارند. وقتی ذهن آنها از کار و فعالیت روز فارغ میشود و در رختخواب آرام میگیرد، گویا روی تجربه این حس پوستی متمرکز میشود و فرد حس خارش را بیشتر درک میکند.
تا میتوانید پوستتان را مرطوب نگه دارید چون خشک شدن پوست علت تشدید خارش است
به محض شروع خارش باید با استفاده از آنتیهیستامین موضعی یا داروهای موضعی بیحسکننده، لوسیونهای کالامین و در مواردی که پزشک صلاح میداند کورتون موضعی، مانع تحریک پوست و خاراندن و آسیب به آن شویم. هرگز خودسرانه از کورتون موضعی برای کنترل خارش استفاده نکنید زیرا در درازمدت پوست را نازک و خشک میکند.
حتما در اولین فرصت برای کشف علت خارش و رفع آن به پزشک مراجعه کنید. ممکن است بیآنکه بدانید، به دیابت یا نارسایی کلیه یا کمخونی فقر آهن، کمکاری تیروئید و مشکلات کبدی مبتلا باشید به دلیل اختلالهای داخلی بدن دچار خارش میشوید. شناخت و درمان این بیماریها نقطه پایان خارش است.
شیوه حمام رفتن خود را تغییر دهید و از شویندههای کرمی بدن استفاده کنید و در این مورد با پزشک مشورت کنید. همانطور که در حمام هستید و با حوله آرام پوستتان را خشک میکنید، بلافاصله کرمهای مرطوبکننده بدون عطر به پوستتان بزنید. بیشتر کسانی که میگویند کرمهای مرطوبکننده بیفایدهاند، زمان استفاده درست از آنها را نمیدانند و وقتی پوست خشک شد و مدتهاست از حمام خارج شدهاند، آن را چرب میکنند.
از مواد حساسیتزا مثل اسپریهای خوشبوکننده، مامها یا حتی خوراکیهایی که احتمال میدهید پس از مصرف آن دچار حساسیت و خارش میشوید، استفاده نکنید.بعد از مصرف آنتیهیستامین خوراکی (در مواردی که خارش شدید ناشی از حساسیت است و پزشک این دارو را تجویز میکند) رانندگی نکنید زیرا این دارو خوابآور است. اگر همه اقدامهای درمانی نتواند خارش شما را بهتر کند، متخصص پوست با نوردرمانی میتواند به درمان کمک کند.
نقل از هفته نامه سلامت شماره490