شوره سر در واقع تکه های لایه شاخی یا لایه خارجی کراتینی پوست سراست که جدا می شود و می ریزد .
اپیدرم ( یا لایه خارجی ) پوست سر به طور دایم در حال تجدید ساختمان است . در لایه های زایا و پایینی اپیدرم سلول های جدید به طور دایم ساخته می شوند ، به سمت سطح می آیند و در نهایت ریزش می کنند .
اگر سرعت تجدید سلول ها منطقی و طبیعی باشد معمولاً حتی متوجه ریزش این سلول ها نمی شویم ولی اگر سرعت تجدید این ساختمان اپیدرم زیاد شود ، سلول های مرده کراتینی بیش تری تولید می شود که به یکدیگر می چسبند و با چشم غیرمسلح نیز قابل مشاهده می شوند.
شوره در موهای معمولی ( نه چرب و نه خشک ) می تواند دیده شود . گاهی اوقات اگر پوست خیلی خشک باشد ، سلول های خشک شده ریزش می کند و ظاهری شبیه شوره ایجاد می کنند . به هر حال شوره در موهای چرب شایع تر است.
بیش تر پوسته های شوره رنگ سفید مایل به خاکستری دارند ولی اگر پوست سر خیلی چرب باشد پوسته های بزرگ تری تولید می شود که رنگ زرد به خود می گیرند.
اگرچه شوره سر بیماری یا مشکلی جدی نیست ، با این حال برای فرد مبتلا به آن آزار دهنده است و از نظر زیبایی احتیاج به توجه دارد. شوره سر پدیده شایعی است . 80 در صد افراد در دوره ای از زندگی خود دچار شوره سر می شوند (اکثراً در سنین بین 20 تا 40 سالگی) . با توجه به شیوع این پدیده ، حتی می توان آن را تا حدودی طبیعی شمرد ، البته تا حدی که شدید و آزار دهنده نباشد.
با وجود اختلاف نظر در این زمینه بیش تر محققان شوره سر را شکل خفیفی از درماتیت سبورئیک در نظر می گیرند . با این حال دلیل اصلی شوره سر هنوز مشخص نیست ، به نظر می رسد عوامل هورمونی و وراثتی در این امر دخیل هستند . همچنین ، به نظر می رسد فصل در این بیماری دخالت داشته باشند چون بیماری در زمستان تمایل بیش تری برای بروز دارد . در موارد فشار روانی و جسمی (مانند بیماریهای تب دار ) نیز شوره شدت می یابد.
ممکن است ارتباطی بین شوره سر و درماتیت سبورئیک با نوعی قارچ میکروسکوپی به نام پیتیروسپوروم اوال وجود داشته باشد ، این قارچ روی پوسته های سر و فولیکول موی بیماران دیده شده است .بعضی از شامپوهایی که برای درمان شوره ساخته شده اند ، حاوی موادی برای از بین بردن این قارچ هم هستند.
چیزی که دانستنش برای مصرف کننده اهمیت دارد ، این است که اگر یک شامپو تاثیری نداشت می توان با عوض کردن شامپوی مورد استفاده به نتیجه بهتری رسید . به هر حال هر کس می تواند شامپویی را برای خود بیابد که بهبود قطعی ایجاد کند.
توصیه میشود از چند نوع شامپوی ضد شوره ( مثلا سه نوع مختلف بر حسب نوع شوره و پوست شخص مبتلا ) بطور متناوب استفاده شود و هر دو یا سه ماه بطور چرخشی نوع شامپو عوض شود تا شخص به یک نوع شامپو خاص مقاوم نشود در ضمن میبایست در هر بار استحمام دوبار یا دو دست از شامپو ضد شوره استفاده و دست دوم کف شامپو بمدت دو تا سه دقیقه روی پوست ومو بماند و سپس خیلی خوب ابکشی و شستشو شود، گفته شد که در بعضی موارد همین بد شامپو زدن و شستن نامناسب باعث شوره میشود
شبکه پزشک آنلاین جزو اولین و بهترین پایگاه های اطلاع رسانی در حوزه سلامت به زبان فارسی می باشد که مطالب مفید و جدیدی در زمینه های گوناگون از جمله پوست و مو و زیبایی، کنترل درد، طب مکمل و ... در اختیار علاقمندان قرار می دهد.