بر اساس مطالعات فراوان ثابت شده که هر چه مصرف ماهی بیشتر باشد، اثرات مفید آن برای جلوگیری از امراض زیادتر خواهد بود. اگر به کشور ژاپن توجه کنیم می بینیم که که ژاپنی ها نیز مانند اسکیموها مصرف ماهی بالایی دارند. به طوری که مصرف سرانه ماهی در ژاپن حدود 66 کیلوگرم در سال است. از طرفی ژاپنی ها بر عکس اسکیموها در برنامه غذایی خود از چربی بسیار کمی استفاده می کنند. بررسی انجام شده نشان می دهد که افراد ساکن ژاپن دارای متوسط عمر حدود 88 سال هستند. این تحقیق تائید کننده اثرات بسیار مفید امگا3 است. همچنین علت مرگ ومیر و کوتاهی عمر در اسکیموها را مرتبط به حوادث و صدمات می دانند نه بیماری ها و سکته های قلبی و تنگی عروق. در ایران مصرف سرانه ماهی حدود 7 کیلوگرم است که تفاوت فاحشی با کشور ژاپن دارد و متاسفانه عمر متوسط در ایران حدود 67 سال است که با عمر متوسط ژاپنی ها یعنی 88 سال فاصله زیادی دارد.
پژوهش های انجام شده در کشور پرتغال نیز نشان می دهد کسانی که در سواحل این کشور ساکنند و به طور مرتب از ماهی استفاده می کنند، در مقایسه با افرادی که در نقاط دیگر کشور هستند و ماهی کمی می خورند، بسیار کمتر دچار چربی خون و سکته های قلبی می شوند. افرادی که در ساحل دریا زندگی می کنند، ده برابر بیشتر از گروه دیگر ماهی می خورند و سطح امگا3 خون آنها نیز در اندازه گیری های انجام شده بسیار بالاتر از گروه دیگر بوده است. همچنین بررسی آزمایشگاهی انجام شده نشان می دهد که این افراد علاوه بر سطح بالای امگا3، دارای مقدار HDL(کلسترول خوب) بالاتر و LDL(کلسترول ید) کمتری از سایر افراد بوده اند. گروهی که در سایر نقاط کشور زندگی می کردند مصرف گوشت شان بالاتر از ماهی بوده و در این گروه سکته قلبی نسبت به گروه ساکن کنار دریا چهار برابر بیشتر بود.
همان طور که می دانید...
* فشار خون بالا یکی از علل مهم بیماری های قلبی-عروقی و آتروسکلروز، سکته های قلبی ومغزی است. اگر فشار خون فردی به مدت طولانی بالای عدد 160-140 میلی متر جیوه بر روی 95-85 میلی متر جیوه باشد ( البته این اعداد به سن هم بستگی دارد ) خطر ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی افزایش می یابد.
* ناگفته نماند برای محافظت از قلب و عروق باید به فشار خون اهمیت زیادی بدهید. خوشبختانه نتایج جالبی در تحقیقات علمی اخیر در پایین آوردن فشار خون با اسید چرب امگا 3 به دست آمده است و بررسی های انجام شده نشان می دهد که کمبود این چربی با افزایش فشار خون رابطه دارد.
* در تحقیقات علمی فراوان که بر روی تنگی نفس بزرگسالان انجام گرفته، نتایج مثبتی از تاثیرات آن مشاهده شده است. بررسی بافت جدار ریه و مجاری تنفسی در بیماران مبتلا به آسم نشان داده که این افراد دارای عوامل التهاب زا در جدار ریه و مجاری تنفسی خود هستند که همگی به علت افزایش اسید چرب امگا6 بوده است.
* در نتایج آزمایش هایی که بر روی 8960 مردی که قبلا سیگار می کشیدند ولی در حال حاضر آن را ترک کرده بودند، دیده شد که پس از ترک سیگار تعداد 667 نفر آنها مبتلا به برونشیت مزمن شده و هم چنین 185 نفر آن ها دچار آمفیزم ریوی و 197 نفر دچار صدمات مزمن و تنگی ریه ها شده اند. متخصصان ریه در اروپا، در پی تحقیقات انجام شده پی بردند که با اضافه کردن اسید چرب امگا3 در تغذیه بیماران می توان تعداد و شدت امراض ، راه های هوایی و تنفسی، تعداد دفعات عود و یا تعداد مرگ و میر حاصل از آن را کاهش داد.
* تغذیه سرشار از امگا3 کمک فراوانی به بهبود مشکلات تنفسی بیماران می کند و از طرف دیگرباعث کاهش داروهای مصرفی می شود. محققان علم تغذیه به اثبات رسانده اند که که مصرف اسید چرب به فرم ترانس باعث افزایش مشکلات تنفسی مثل آسم می شود. به عبارت دیگر تغذیه نادرست و افزایش مصرف اسیدهای چرب به فرم ترانس به همراه آلودگی هوا، عاملی مهم برای افزایش احتمال ابتلا به بیماری های مزمن تنفسی است. همچنین محققان نشان داده اند که مصرف اسید چرب امگا3 نه تنها بیماری های مزمن تنفسی را بهبود می بخشد، بلکه در بیماران با تنگی نفس حاد و شدید که در بخش های مراقبت ویژه (ICU) بستری هستند نیز تاثیر داشته است. نتایج این تحقیقات و بررسی ها در مجله علمی به نام critical Care Medicineبه چاپ رسیده است.
* طبق آمار جهانی یک چهارم زنان بالای پنجاه سال مبتلا به پوکی استخوان هستند. این آمار در کشور ما بسیار بالاتر است و متاسفانه خانم های ایرانی از سن پایین تری مبتلا به پوکی استخوان می شوند. پوکی استخوان نوعی اختلال حاصل از کاهش بافت استخوانی محسوب می شود. اگر تعادل بین ساخت و تجزیه بافت استخوانی به هم بخورد، به مرور از تراکم بافت استخوانی کاسته می شود و اگر روند کمبود مزمن کلسیم و ویتامین D ( به ویژه مصرف لبنیات ) ادامه داشته باشد، باید از موادی مثل داروی کورتن و سیگار پرهیز کرد و به طور مرتب فعالیت ورزشی مناسب داشت. محققان پی برده اند که اسید چرب امگا3 ادامه یابد ، جذب کلسیم از روده ها بیشتر می شود. با مصرف ماهی علاوه بر افزایش جذب کلسیم، سلول های استخوانی تحریک شده کلسیم را بهتر در خودشان رسوب می دهند. این اسید چرب علاوه بر پیشگیری ، به عنوان درمان کمکی در کنار درمان با داروهای شیمیایی در مبتلایان به پوکی استخوان، بسیار موثر است.
نسخه اصلی مطلب نقش اسید چرب امگا 3 در پیشگیری از بیماری ها را در سایت شهزاد محمدیان بخوانید.