خطر جدی و اصلی بیماری پر فشاری خون چیست ؟
این بیماری بدلیل ماهیت بدون علامت و تاخیر در تشخیص و عدم کنترل مطلوب و طولانی بودن درمان اغلب با عوارض پیشرفته آن کشف می شود و یک عامل خطر جدی سکته های مغزی در 54درصد و بیماری های قلبی و عروقی در 47درصد موارد است .که این دو شایع ترین علل مرگ ومیر در دنیا هستند. علت بیماری پرفشاری خون چیست ؟
در 95-90موارد علت مشخصی برای این بیماری کشف نمی شود و ناشناخته است و اصطلاحا به این شکل بیماری پرقشاری اولیه یا ایدیو پاتیک می گویند و موارد باقیمانده را که با روش های تشخیصی بتوان یک علت مشخص برای بیماری پیدا کرد بعنوان پرفشاری ثانویه می گویند که دراین فرم بیماری اغلب با رفع علت زمینه ای مثل بیماری کلیوی یا بیماری تیروییدی پرفشاری خون برطرف می شود. آیا بیماری پرفشاری خون یک بیماری ارثی است ؟
بیماری پرفشاری خون یک بیماری مولتی فاکتوریال یا چند عاملی است . ژنتیک و سابقه فامیلی (در بعضی موارد تا 70درصد )نقش قوی در ایجاد بیماری دارد ولی بصورت چند ژنی یا فامیلی است نه بصورت تک ژنی . معمولا یک زمینه فامیلی همراه با عوامل متعدد محیطی مثل تغذیه و مصرف نمک وچافی و بی تحرکی بصورت تواما نقش دارند. آیا بیماری پرفشاری خون قابل پیشگیری است ؟
دربسیاری از موارد غیر فامیلی با رعایت یک الگوی تغذیه سالم و حفظ وزن ایده ال و فعالیت فیزیکی مناسب و پرهیز از مصرف الکل و دخانیات می توان از ابتلا به بیماری پیشگیری کرد یا به کنترل مطلوب بیماری کمک کرد یا عوارض آن را به حداقل رساند وهمه این اطلاع رسانی ها و آموزش ها به همین منظور است .
برای اینکه فشارخون بصورت دقیق تر و صحیح اندازه گیری شود و در انداز ه گیری خطا یا اشتباهی رخ ندهد چه نکاتی باید رعایت شود ؟یک سئوال بسیار مهم و اساسی است که چه نکاتی باید رعایت شود تا فشارخون اندازه گیری شده درست و صحیح باشد .درمطب یا کلینیک اغلب بدلیل استرس و اضطراب فشارخون اندازه گیری شده بالاتر از فشارخون حقیقی است برای اینکه خطا های معمول در این رابطه به حداقل برسد باید حداقل بیمار 5دقیقه استراحت کند بیمار براحتی روی صندلی یامبل تکیه دهد و پاهای بیمار راحت و آزاد باشد بازودرسطح قلب باشد حداقل دو بار فشارخون اندازه گیری شود .درمراجعه اول فشارخون هر دو دست و درمراجعه بعدی فشارخون بازویی که بالاتر بوده اندازه گیری شود کاف فشار خون با اندازه بازو متناسب باشد.حداقل از 30 دقیقه قبل سیگار یا کافئین مصرف نکرده باشد.درافراد مسن و دیابتی یا پارکینسون باید 5دقیقه پس ایستادن فشارخون مجدد از نظر افت فشارخون وضعیتی اندازه گیری شود. پرفشاری خون ثانویه به چه مواردی گفته می شود ؟
در10-5درصد بیماران مبتلا به پرفشاری خون با بررسی دقیق آزمایشگاهی و معاینه بالینی کامل می توان علت احتمالی پرفشاری خون را کشف کرد وبا رفع علت زمینه ای پرفشاری خون بر طرف می شود.
ادامه دارد.....