پوکی استخوان باعث ضعیف و شکننده شدن استخوان ها می شود، به قدری شکننده که زمین خوردن یا حتی فشارهای خفیف مانند خم شدن یا سرفه می تواند باعث شکستگی شود. شکستگی های مرتبط با پوکی استخوان بیشتر در لگن، مچ دست یا ستون فقرات رخ می دهد.استخوان بافت زنده ای است که دائما در حال تجزیه و جایگزینی است. پوکی استخوان زمانی اتفاق می افتد که ایجاد استخوان جدید با از بین رفتن استخوان قدیمی هماهنگ نباشد.
پوکی استخوان مردان و زنان را از هر نژادی درگیر می کند. اما زنان سفیدپوست و آسیایی، به ویژه زنان مسن تر که یائسه شده اند، در معرض بالاترین خطر قرار دارند. داروها، رژیم غذایی سالم و ورزش های تحمل وزن می توانند به جلوگیری از تحلیل استخوان یا تقویت استخوان های ضعیف کمک کنند.
شما برای تشخیص و درمان پوکی استخوان و تعیین سطح این، عارضه می توانید به کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح در اصفهان مراجعه نمایید. لطفا جهت ارتباط با این مرکز ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین می توانید از طریق واتساپ شماره ۰۹۳۰۳۹۷۰۰۲۰ ، با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.
در مراحل اولیه، پوکی استخوان معمولا هیچ علامتی ندارد. اما هنگامی که استخوان های شما در اثر پوکی استخوان ضعیف شده اند، ممکن است علائم و نشانه هایی داشته باشید که عبارتند از:
استخوان های شما در حالت نوسازی دائمی هستند. بدین معنا که استخوان جدید ساخته می شود و استخوان قدیمی شکسته می شود. وقتی جوان هستید، بدن شما سریع تر از اینکه استخوان قدیمی را تجزیه کند، استخوان جدید می سازد و توده استخوانی شما افزایش می یابد. پس از اوایل دهه 20، این روند کند می شود و اکثر افراد در سن 30 سالگی به اوج توده استخوانی خود می رسند. با افزایش سن، توده استخوانی سریع تر از آنچه که ایجاد می شود از بین می رود.
میزان احتمال ابتلا به پوکی استخوان تا حدی به میزان توده استخوانی شما در جوانی بستگی دارد. حداکثر توده استخوانی تا حدی ارثی است و همچنین بر اساس گروه قومی متفاوت است. هر چه اوج توده استخوانی شما بیشتر باشد، استخوان بیشتری در بانک استخوانی خود دارید و با افزایش سن احتمال ابتلا به پوکی استخوان کمتر می شود.
تعدادی از عوامل می توانند احتمال ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهند، از جمله سن، نژاد، انتخاب های سبک زندگی و شرایط پزشکی و درمان.
برخی از عوامل خطر پوکی استخوان خارج از کنترل شما هستند، از جمله:
پوکی استخوان در افرادی که هورمون های خاصی در بدنشان خیلی زیاد یا خیلی کم است، شایع تر است. مثال هایی از آن عبارتند از:
پوکی استخوان در افرادی که دارای موارد زیر هستند بیشتر رخ می دهد:
استفاده طولانی مدت از داروهای کورتیکواستروئید خوراکی یا تزریقی، مانند پردنیزون و کورتیزون، در روند بازسازی استخوان اختلال ایجاد می کند. پوکی استخوان همچنین با داروهایی که برای مبارزه با یا پیشگیری از آن ها استفاده می شود، مرتبط است:
خطر پوکی استخوان در افرادی که مشکلات پزشکی خاصی دارند بیشتر است، از جمله:
برخی از عادات بد می توانند خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهند. مثالهایی از آن عبارتند از:
تراکم استخوان شما را می توان با دستگاهی اندازه گیری کرد که از سطوح پایین اشعه ایکس برای تعیین نسبت مواد معدنی در استخوان های شما استفاده می کند. در طول این آزمایش بدون درد، هنگامی که یک اسکنر از روی بدن شما عبور می کند، روی یک میز دراز می کشید. در بیشتر موارد، فقط استخوان های خاصی، معمولا در لگن و ستون فقرات بررسی می شوند.
اگر آزمایش شما نشان دهد که پوکی استخوان دارید، پزشک با شما برای ایجاد یک برنامه درمانی همکاری خواهد کرد. پزشک شما احتمالا داروها و همچنین تغییرات سبک زندگی را تجویز خواهد کرد. این تغییرات سبک زندگی می تواند شامل افزایش مصرف کلسیم و ویتامین D و همچنین ورزش مناسب باشد.
هیچ درمان قطعی برای پوکی استخوان وجود ندارد اما درمان مناسب می تواند به محافظت و تقویت استخوان های شما کمک کند. این درمان ها می توانند به کاهش سرعت تجزیه استخوان در بدن شما کمک کنند و برخی درمان ها می توانند رشد استخوان جدید را تحریک کنند.
رایج ترین داروهای مورد استفاده برای درمان پوکی استخوان بیس فسفونات ها نامیده می شوند. بیس فسفونات ها برای جلوگیری از کاهش توده استخوانی استفاده می شود. آن ها ممکن است به صورت خوراکی یا تزریقی مصرف شوند که عبارتند از:
سایر داروها ممکن است برای جلوگیری از تحلیل استخوان یا تحریک رشد استخوان استفاده شوند که عبارتند از:
در مردان، تستوسترون درمانی ممکن است به افزایش تراکم استخوان کمک کند.
برای زنان، استروژن مورد استفاده در دوران یائسگی و بعد از آن می تواند به توقف کاهش تراکم استخوان کمک کند. متاسفانه استروژن درمانی با افزایش خطر لخته شدن خون، بیماری قلبی و انواع خاصی از سرطان نیز مرتبط است.
مشخص شده است که این دارو فواید استروژن را بدون بسیاری از خطرات ارائه می دهد، اگرچه هنوز خطر لخته شدن خون افزایش می یابد.
این دارو به صورت تزریقی مصرف می شود و ممکن است حتی از بیس فسفونات ها در کاهش تحلیل استخوان امیدوارکننده تر باشد.
این دارو به صورت تزریقی نیز مصرف می شود و رشد استخوان را تحریک می کند.
این دارو به صورت اسپری بینی مصرف می شود و بازجذب استخوان را کاهش می دهد. در مورد افزایش خطر ابتلا به سرطان با این دارو با پزشک خود صحبت کنید.
این دارو در آوریل 2019 توسط FDA برای درمان زنانی که یائسه شده اند و در معرض خطر بالای شکستگی قرار دارند تأیید شد.
این دارو در دو تزریق زیر پوستی (در همان حالت نشسته) یک بار در ماه به مدت 12 ماه یا کمتر تجویز می شود. این دارو ممکن است خطر حملات قلبی یا سکته را افزایش دهد، بنابراین برای افرادی که سابقه هر یک از آن ها را دارند، توصیه نمی شود.
با استفاده از مگنت تراپی و در نظر گرفتن قطبیت میدان مغناطیسی، قطب S اثر الکتریکی مثبت و قطب N اثر الکتریکی منفی ایجاد می کند که این دو می توانند بازسازی تراکم استخوان را القاء کنند. رایج ترین استفاده از درمان مغناطیسی به منظور درمان پوکی استخوان است، زیرا این درمان از دو طریق عمل می کند:
پلاسمای غنی از پلاکت یک درمان موثر برای برخی بیماری های ارتوپدی، از جمله پوکی استخوان می باشد. PRP، محلول غلیظی از سلول های پلاکت می باشد که از خون بیمار گرفته شده است و این پلاکت ها حاوی فاکتورهای رشدی هستند که ممکن است در فرایند بهبود آسیب های مزمن موثر باشند. تزریق PRP ساخت بافت نرم از جمله، تاندون ها، رباط ها، کلاژن و غضروف های استخوان را افزایش می دهد. PRP می تواند در درمان پوکی استخوان نیز مفید باشد.
دکتر سلمان فلاح متخصص ستون فقرات و مفاصل و دارای بورد تخصصی طب فیزیکی و توانبخشی در اصفهان می باشند؛ که با روشهایی نظیر اوزون درمانی ، لیزر درمانی پرتوان ، ارتوکین تراپی ، PRP ، مگنت درمانی ، شوک ویو درمانی ، تکارتراپی و ... می توانند بسیاری از دردها و مشکلات اندام های اسکلتی - عضلانی شما را درمان نمایند. همچنین در کلینیک توانبخشی دکتر فلاح، نوار عصب و عضله که اقدامی تشخیصی است نیز صورت می گیرد. این مرکز علاوه بر اقدامات مذکور، به عنوان کلینیک پا، می تواند به بیماران دیابتی و ... نیز خدمات تشخیصی درمانی مربوط به پا را ارائه نماید. لطفا جهت ارتباط با این مرکز ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین می توانید از طریق واتساپ شماره ۰۹۳۰۳۹۷۰۰۲۰ ، با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.