در تشخیص پوکی استخوان، قطعی ترین روش اندازه گیری پوکی استخوان می باشد که بدون درد است و با استفاده از دستگاه مخصوص میزان تراکم در استخوان ران، ستون مهره ها اندازه گیری می شود.
اهمیت تشخیص زودرس:
با تشخیص اولیه پوکی استخوان می توان آن را متوقف یا از پیشرفت آن جلوگیری کرد.
چگونه درمان می شوم؟
پوکی استخوان به تنهایی ممکن است باعث آزار و اذیت شما نشود ولی هنگامی که با شکستگی استخوان همراه می شود، بخصوص استخوان های کوچک ستون مهره ها، درد شدیدی خواهد داشت و اکر ادامه داشته باشد زندگی روزمره شما را مختل خواهد کرد. اگر شما مبتلاء به پوکی استخوان می باشید راه های زیادی برای درمان آن وجود دارد.
درمان های غیر دارویی:
تغذیه سالم ورزشبرای افرادی که مبتلاء به پوکی استخوان هستند، هر نوع ورزشی مناسب نیست. باید بدانید شروع به ورزش و افزایش فعالیت های فیزیکی در هر سنی امکان پذیر می باشد. تداوم ورزش و فعالیتهای فیزیکی باعث اثرات مثبت بر روی عضلات و استخوان ها می شود. پس باید راهی پیدا کنید که این فعالیتها برای شما لذت بخش شود و تشویق به ادامه دادن آن شوید.
توجه داشته باشید که ورزشهایی که باعث ضربه و فشار به استخوان ها می شوند از قبیل جست و خیز پریدن و برخی حرکات یوگا برای افراد مسن مناسب نیستند زیرا ممکن است سبب ایجاد شکستگی شوند.
کلسیم، ویتامین D و پروتئین: خوردن روزانه قرص کلسیم 1- 0.5 گرم یا 500 واحد هر2-1 ماه و خوردن روزانه قرص ویتامین د 800 واحد، خطر شکستگی استخوان ران را در افراد مسن کاهش می دهد، لازم است افراد جوان نیز برای پیشگیری و درمان پوکی استخوان از آن استفاده کنند. مصرف پروتئین نیز برای ساختن عضلات توده استخوانی مفید می باشد. جلوگیری از زمین خوردن: زمین خوردن در افراد مسن شایع و از عوارض آن زخمی شدن، شکستگی و بستری شدن در بیمارستان می باشد که بدنبال آن شخص بطور موقت در انجام کارهای شخصی خود ناتوان و از اجتماع منزوی می گردد و دچار ناراحتی های روحی و روانی مانند افسردگی می شود.
به نکات زیر توجه نمایید:
کف حمامباید پوششی داشته باشد که مانع از لیز خوردن شود. دستگیره هایی در حمام نصب شود که بتوان هنگام از دست دادن تعادل از آنها استفاده نمود. استفاده از صندلی یا چهارپایه در حمام در جلوگیری از افتادن مفید می باشد.
در آشپزخانه نیز باید وسایل حفظ تعادل در دسترس باشد. پله ها مجهز به نرده باشند تا هنگام بالا و پایین آمدن بتوان به عنوان تکیه گاه از آنها استفاده نمود.
فیزیوتراپی : حرکات ورزشی در آب، تحریکات الکتریکی پوست که باعث تحریک عصب می شود و همچنین داروها نیز در کاهش درد هنگام شکستگی استخوان مفید می باشند. حمایت های روحی : بدنبال شکستگی فرد به طور موقت در انجام کارهای شخصی خود ناتوان و از اجتماع منزوی می گردد و دچار ناراحتی های روحی و روانی مانند افسردگی می شود و نیاز به کمک و حمایت های جسمی ، روحی و روانی دارد.
دارو درمانی:
استفاده از داروهایی که روی تراکم استخوان اثر مثبت دارند، باعث افزایش تراکم استخوان شده، سرعت و پیشرفت نازک شدن استخوان ها را به تعویق می اندازد و در نتیجه شانس شکستگی کاهش می یابد مانند:
1- Bisphosphonates(بیوفسفونات ها)
2 - داروهای مقلد استروژن هستند، که باعث ترمیم بافت استخوانی می گردند و عوارض داروهای هورمونی را نیز ندارند مانندرالوکسیفن (Raloxifen)
-3کلسیتونین (Calcitonin) که به صورت استنشاقی یا تزریقی مصرف می شود.
4- هورمون درمانی و هورمون استروژن و پروژستروندر خانمهای یائسه تجویز می شود.
منبع: انجمن استئوپروز ایران
نسخه اصلی مطلب پوکی استخوان چگونه درمان می شود؟ را در سایت دکتر محمدرضا سلامت بخوانید.