در 24 تا 48 ساعت اول پس از ایجاد آسیب:
در 24 تا48 ساعت اول پس از آسیب مچ و قوزک پا ،دستورات زیر باید رعایت شود.
1- استراحت : هر اندازه که ممکن باشد،به اندام آسیب دیده خود در 24 ساعت اول پس از آسیب استراحت دهید
2- یخ : از یک کیسه محتوی قطعات کوچک یخ که انرا لای یک حوله پیچیده اید ،در ناحیه آسیب دیده استفاده کنید و آنرا روی موضع متورم قرار دهید . یخ رابیش از 20 دقیقه در هر مرحله استفاده نکنید ،زیرا در بافتها ایجاد آسیب می کند. میتوانید چند بار در روز اینکار راتکرار کنید. استفاده از یخ باعث کاهش تورم ودرد می شود.
3- کمپرسیون وبانداژ فشاری: استفاده از بانداژحمایتی اغلب مفید است وباعث کاهش درد وتورم می شود. بااینحال در استراحت طولانی مدت باید انرا باز کرد. در این مورد از پزشک متخصص طب فیزیکی بخواهید شما را راهنمائی کند.
4- بالابردن پا: بالا نگه داشتن اندام آسیب دیده وقرار دادن ان روی یک چهارپایه یا بالش به کاهش ورم کمک می کند.
درمان آسیب وکشیدگی مچ پا وقوزک پا پس از 48 ساعت اول
دستورات زیر را انجام دهید:
1- حرکت: ورزشهای حرکتی ملایم از سفت شدن اندام ومچ پای آسیب دیده شما جلوگیری خواهدکرد این ورزشها را درحدی که درد ، شما را آزار ندهد انجام دهید. اگر سوالی در این مورد دارید،ازمتخصص طب فیزیکی وتوانبخشی یا دستیار او بخواهید این ورزشها را به شما اموزش دهد.
2- یخ: از کیسه محتوی یخ ،چند بار در روز به همان روشی که در بالا توضیح داده شد استفاده کنید.
3- کمپرسیون: از بانداژفشاری به روشی که در بالا توضیح داده شد استفاده کنید. از پزشک متخصص طب فیزیکی وتوانبخشی یا دستیار او بخواهید نحوه استفاده از بانداژفشاری را برای شما توضیح دهد.
4- بالا نگهداشتن اندام آسیب دیده: مچ پای خود را به روشی که در بالا گفته شد،بالاتر از سطح قلب قرار دهید .اینکار به کاهش تورم کمک می کندو بهبودی را سرعت می بخشد.
درجه بندی آسیب وکشیدگی مچ وقوزک پا:
برحسب شدت آسیب، کشیدگی رباطهای مچ پا به سه درجه تقسیم میشود.
آسیب وکشیدگی درجه1 : کشیدگی جزئی وجود دارد،پارگی خفیف رباطها(لیگامانها) در قوزک خارجی مچ پا،بدون ناپایداری مفصل یاناپایداری جزئی مفصل،درد ملایم،تورم اندک،درجاتی ازسفتی مفصل مچ پا یا درجاتی ازناتوانی در پیاده روی یا دویدن وجود دارد.
آسیب وکشیدگی درجه2 : پارگی متوسط فیبرهای رباطها(لیگامانها)،درجاتی از ناپایداری وبی ثباتی مفصل مچ پا،درد متوسط تا شدیدودشواری در راه رفتن،تورم وسفتی در مفصل مچ پا وقوزک، کبودی مختصری دیده می شود.
پارگی کامل یک رباط(لیگامان) درحه 3: ناپایداری واضح مفصل مچ پا، در ابتدای آسیب وجود درد شدید وپس از مدتی هیچ دردی وجود ندارد،تورم شدید،کبودی وخونمردگی وسیع
اگر ورزشهایی که متناسب با میزان تحمل درد شما توصیه شده را رعایت کنید ،پس از مدتی علائم آسیب در مچ پای تان بهبود خواهد یافت. اگر احساس میکنید که آسیب ،بهتر نشده با متخصص طب فیزیکی وتوانبخشی مشورت کنید. او شما را راهنمائی ودرمان خواهد کرد.
ورزشهای زیر باید هر بار10 مرتبه و3تا4 بار روزانه تکرار شود این ورزشها بطور کلی گفته شده و باید با متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در مورد انجام هرکدام مشورت نمایید.
1- ورزش پمپ مچ پا: در حالیکه نشسته اید و زانوها و پاهایتان مستقیم است، پاهای خود را از ناحیه مچ به بالا وپائین حرکت دهید.
2- در حالیکه نشسته اید وزانوها وپاهایتان مستقیم است، حوله ای دور پای آسیب دیده قرار داده و از حوله برای کشیدن پا به سمت بدنتان استفاده کنید.
3- روی هر دو پا بایستید، بر روی پنجه پاهایتان بایستیید با قدرت پنجه های پاها ،بدنتان را بالا ببرید،سپس به ارامی پاشنه های پاهایتان را پائین بیاورید. اگر لازم است ،دستان خود را به جائی بگیرید تا بزمین نخورید.
4- بر روی یک پا بایستید. در این حالت سعی کنید تعادل خود رابمدت یک دقیقه حفظ کنید.
5- روشهای طب فیزیکی وتوانبخشی در درمان آسیب وکشیدگی مچ وقوزک پا.
6- اگر پزشک شما لازم بداند شمارا برای انجام فیزیوتراپی معرفی خواهد کرد.
7- نکته ضروری: اگر هر کدام از ورزشهایی که در بالا گفته شد باعث بدتر شدن یا شدت یافتن درد شد ،ادامه ندهید وبرای ادامه درمان به پزشک طب فیزیکی وتوانبخشی مراجعه کنید.
برچسبها: کشیدگی رباط, پیچ خوردن پا, آسیب پا, وروم قوزک, طب فیزیکی