ام اس یک بیماری طولانی مدت است که می تواند بر مغز، نخاع و اعصاب بینایی چشم شما تأثیر بگذارد. این بیماری می تواند باعث مشکلات بینایی، تعادل، کنترل ماهیچه ها و سایر عملکرد های اساسی بدن شود. اگر شما یا یکی از نزدیکانتان به ام اس مبتلا هستید، توصیه می کنیم که با ما همراه باشید تا به بررسی بیشتر بیماری ام اس و علائم بروز آن در این مقاله بپردازیم.
در پلی کلینیک ارتوپدی فنی، طب فیزیکی و توانبخشی دکتر بیژن فروغ خدمات درمانی و توانبخشی در مشکلات و بیماریهای پا و زانوها ، ستون فقرات، دست و اندام فوقانی ، بیماریهای نورولوژیک مغز و ... همچنین نوار عصب و عضله ، اسکن کف پا و تجویز و ساخت انواع بریس ، کفش و کفی طبی ، ودرمان با روشهایی مانند طب سوزنی به مراجعه کنندگان گرامی ارائه می گردد. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان این مرکز، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠ اقدام فرمایید.
علت بیماری ام اس ناشناخته است. این یک بیماری خود ایمنی در نظر گرفته می شود که در آن سیستم ایمنی بدن به بافت های خود حمله می کند. در مورد ام اس، این اختلال در عملکرد سیستم ایمنی، ماده چربی را که فیبرهای عصبی مغز و نخاع (میلین) را می پوشاند و از آن محافظت می کند، از بین می برد.
میلین را می توان با پوشش عایق روی سیم های برق مقایسه کرد. هنگامی که میلین محافظ آسیب می بیند و فیبر عصبی در معرض دید قرار می گیرد، ممکن است پیام هایی که در امتداد آن رشته عصبی حرکت می کنند کند یا مسدود شوند.
مشخص نیست که چرا ام اس در برخی افراد ایجاد می شود و در برخی دیگر نه. به نظر می رسد ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی مسئول این امر باشد.
ام اس به ندرت کشنده است، اما ممکن است عوارض ناشی از ام اس شدید، مانند عفونت قفسه سینه یا مثانه، یا مشکلات بلع ایجاد شود. میانگین امید به زندگی برای افراد مبتلا به ام اس حدود 5 تا 10 سال کمتر از حد متوسط است و به نظر می رسد که این فاصله همیشه کمتر می شود.
اثرات اغلب برای هر فردی که این بیماری را دارد متفاوت است. برخی از افراد علائم خفیفی دارند و نیازی به درمان ندارند. دیگران در رفت و آمد و انجام کارهای روزانه مشکل خواهند داشت.
مشکل در راه رفتن احساس خستگی ضعف یا اسپاسم عضلانی تاری یا دوتایی بینایی بی حسی و سوزن سوزن شدن مشکلات جنسی کنترل ضعیف مثانه یا روده درد افسردگی مشکلات تمرکز یا به خاطر سپردن اولین علائم اغلب بین سنین 20 تا 40 سالگی شروع می شود.
اکثر افراد مبتلا به ام اس حملاتی دارند که به آن ها عود نیز می گویند، زمانی که وضعیت بدتر می شود. معمولاً زمانی که علائم بهبود می یابند، زمان بهبودی دنبال می شوند. برای سایر افراد، این بیماری به مرور زمان بدتر می شود.
طبقه بندی بیماری بستگی به فعالیت و پیشرفت آن دارد. سه نوع اصلی ام اس وجود دارد:
از شایع ترین انواع بیماری ام اس، نوع عود کننده است که حدود ۷۵ درصد بیماران در ابتدای شروع بیماری شان در این نوع قرار می گیرند. در این نوع ام اس، بیمار به طور ناگهانی دچار حملاتی می شود که یک یا چند قسمت از بدنش را درگیر می سازد. سپس بیمار به طور کامل یا این که تا حدود زیادی بهبود می یابد و بیماری تا حمله بعدی که اتفاق بیفتد پیشرفت نمی کند. حمله بعدی می تواند خیلی زود و یا این که سال ها بعد اتفاق بیفتد.
گزینه های درمانی برای ام اس عود کننده و فروکش کننده شامل داروهای تزریقی و خوراکی است. درمان های تزریقی عبارتند از:
این داروها از رایج ترین داروهایی هستند که برای درمان ام اس تجویز می شوند. اینترفرون بتا-1A نوع تزریقی است که برای درمان انواع عود کننده مولتیپل اسکلروزیس (MS) استفاده می شود. این دارو MS را درمان نمی کنند، اما ممکن است برخی از اثرات ناتوان کننده بیماری و تعداد حملات بیماری را کاهش می دهد. اینترفرون مواد طبیعی است که در بدن تولید می شود و برای کمک به حذف عفونت ها می باشد. اینترفرون 1a مصنوعی (ساخته دست انسان) نسخه ای از این اینترفرون طبیعی است.
این دسته از داروها مثل پردنیزولون خوراکی و متیل پردنیزولون وریدی برای کاهش التهاب عصبی تجویز می شوند. کورتیکواستروئیدها نیز مانند هر داروی دیگری دارای بعضی عوارض جانبی هستند. از شایع ترین عوارض جانبی کورتون ها می توان به بی خوابی، افزایش فشار خون، افزایش سطح گلوکز خون، نوسانات خلقی و احتباس مایعات در بدن اشاره نمود.
در این روش، بخشی از خون فرد گرفته شده و سپس با استفاده از دستگاه مخصوص به دو قسمت سلولی و پلاسمایی تقسیم می شود. قسمت پلاسمایی دور ریخته شده و سلول های باقی مانده با یک مایع مخصوص حاوی آلبومین جایگزین شده سپس ترکیب حاصل به بیمار بازگردانده می شود. مایع کلوئیدی معمولاً ترکیبی از آلبومین سرم انسانی و یا پلاسمای تازه منجمد است.
این دارو به صورت روزانه مصرف می شود و احتمال عود بیماری را کاهش می دهد. تا شش ماه پس از مصرف دارو بایستی میزان ضربان قلب و فشارخون به طور منظم چک گردد تا از کاهش ضربان قلب جلوگیری شود. از عوارض احتمالی دیگر این دارو می توان مستعد شدن به بعضی عفونت ها، سردرد، فشار خون بالا و تاری دید اشاره نمود.
این داروی خوراکی نیز کاهش دهنده عود بیماری است. از عوارض جانبی این دارو می توان گرگرفتگی عضلانی، اسهال، حالت تهوع و کاهش تعداد گلبول های سفید خون را نام برد. در طی مصرف دی متیل فومارات سنجش سلول های خونی به صورت چکاپ های دوره ای انجام می شود.
فیزیوتراپی ام اس یکی از مهم ترین ارکان توانبخشی ام اس است که نقش زیادی در کاهش عوارض جسمی و حرکتی ناشی از ام اس دارد. توانبخشی با فیزیوتراپی ام اس می تواند وضعیت تعادل فرد مبتلا و مشکلات حرکتی وی را کاهش داده و به افزایش استقلال وی در عملکردهای روزانه اش کمک کند.
مشارکت فعالانه فرد در برنامه های توانبخشی به خصوص فیزیوتراپی ام اس بسیار مهم است. متخصص و دکتر فیزیوتراپی برنامه فیزیوتراپی ام اس را برای کنترل و بهبود عوارض حرکتی ناشی از ام اس برای بیمار تهیه و به وی آموزش می دهد.
افتادگی شانه عارضه شایعی است که بویژه در نوجوانان و جوانان بیش از پیش دیده می شود و ضمن اینکه به بد شکلی اندام می انجامد ؛ ممکن است با درد و ناراحتی نیز همراه باشد. اگر به این عارضه مبتلا هستید یا در اطرافتان افرادی را درگیر چنین مشکلی می بینید؛ یکی از بهترین اقدامات مراجعه به متخصصان طب فیزیکی و توانبخشی است. در مراکز طب فیزکی و توانبخشی به شما آموزش داده می شود که چگونه حرکات اصلاحی جهت رفع افتادگی شانه انجام دهید. همچنین استفاده از بریس افتادگی شانه نیز یکی از اقدامات درمانی مناسب جهت رفع این عارضه می باشد که در این مراکز به شما ارائه خواهد شد.