سندروم متابولیک عبارتست از وجود سه مورد از پنج مورد غیر طبیعی زیر که بطورهمزمان در شخصی که از نظر جسمی احساس سلامت میکند وجود داشته باشد :
1- چاقی مرکزی دورکمردرمحاذات ناف بیش از 100 سانتی متر درمردان و 87 در زنان
2- فشار خون بیش از 85/130 میلی متر جیوه در سه نوبت متوالی
3- میزان قند خون بیش از 110 میلی گرم
4- میزان تری گلیسرید خون بیش از 150 میلی گرم
5- میزان HDLخون کمتر از 40 در مردان و 50 در زنان
بایستی توجه داشت که سندرم متابولیک در حقیقت مرز بین سلامتی و بیماری است و اشخاصی که بطور همزمان سه مورد از موارد فوق را دارا باشند حتی در صورت احساس سلامتی بایستی در صدد اصلاح موارد غیر طبیعی خود باشند . سندرم متابولیک در جوامع صنعتی و غربی شیوع زیادی داشته و متاسفانه در کشور ما هم با توجه به تغیر الگوی زندگی وتغذیه ای و افزایش شدید مصرف غذاهای آماده و گوشت ها و چربی های صنعتی در عادات غذائی میزان بروز آن بشدت رو به افزابش است .
سندرم متابولیک در افراد مبتلا سیر کند ولی مزمن و پیشرونده داشته و در دراز مدت موجب اختلال غیر قابل برگشت در سیستم ها و ارگان های حیاتی بدن مبشود که ممکنست تهدید کننده زندگی باشد.سندرم متابولیک یک حالت غیر طبیعی در بدن میباشد که در صورت عدم کنترل و درمان کافی بصورت مولتی سیستمیک ( چند سیستمی ) باعث ابتلا سیستم های حیاتی بدن میشود . ارگان هائی که در جریان این سندرم در معرض خطر نارسائی قرار میگیرند عبارتند از : کبد کلیه ها عروق بزرگ و قلب و ریه ها
مکانیسم ایجاد این سندرم بروز تغیرات غیر طبیعی در فعل و انفعالات بیوشمیائی سلول زنده میباشد . این فعل و انفعالات به دو دسته عمده راکسیون های آنابولیک یا مصرف کننده انرژی و کاتابولیک یا فراهم کننده انرژی در بدن تقسیم میشوند .حالاتی بیماریزائی از قبیل : چاقی مفرط کبد چرب نقرس- نارسائی کبدی و کلیوی -آرتریواسکلروزیس- نارسائی قلبی و ریوی و انسداد عروق بزرگ به مغز و قلب و اندام ها و چندین حالت مرضی دیگر نتیجه دراز مدت سندرم متابولیک میباشد .