بسياري از ورزشكاران به منظور تاثير وزن بر عملكرد و اجراي ورزشي بهتر آمادگي جسماني و يا كلاس هاي وزني مشخص و آماده شدن براي مسابقات تمايل به كاهش وزن دارند.
با توجه به تاثير سوء كاهش وزن هاي ناگهاني، ورزشكاران بايد دقت كنند مقدار كاهش وزن آن ها باعث آسيب به سلامت و كارآيي مناسب آن ها نشود، مثلا" كاهش وزن نامناسب در اغلب ورزشكاران جوان، ممكن است رشد و نمو آن ها را به خطر بيندازد، يا رژيم هاي غذايي طولاني مدت در خانم هاي ورزشكار هستند ممكن است منجر به اختلالات خوردن، تاخير در قاعدگي و يا پوكي استخوان شود.وزن مورد نظر يك ورزشكار بايد بر اساس چربي بدن تعيين شود. تعيين درصد چربي بدن، مقدار انرژي ذخيره شده كه مي تواند به واسطه محدوديت انرژي روزانه كاهش يابد را مشخص مي كند .
براي مردان، حداقل مقدار پيشنهادي چربي بدن 7-5 درصد وزن بدن است و براي زنان اين مقدار 14-12 درصد وزن بدن است.
ورزشكاران بايد با توجه به مقدار وزني كه مي توانند بدون تهديد سلامتي كاسته شود، ميزان كاهش وزن خود را زير نظر مشاوره تغذيه تعيين نمايند.
كاهش وزن بايد آهسته و يكنواخت همراه با يك برنامه تمريني و حجم تمريني مناسب انجام گيرد و براي كاهش وزن مناسب، مدت زمان كافي در نظر گرفته شود. برنامه مناسب رژيمي بايد كاهش وزني معادل 450 گرم تا 900 گرم در هفته را به دنبال داشته باشد، اصولا" اين مقدار كاهش وزن در هفته، ضايعات پروتئيني بدن را به حداقل خواهد رساند.
كاهش وزن بايد قبل از شروع فصل مسابقات براي اطمينان از عدم تاثيرات سو كاهش وزن بر عملکرد ورزشي صورت گيردورزشكاران بايد توجه كنند براي كاهش وزن مناسب و بدون ضرر و جلوگيري از آسيب هاي اسكلتي غير قابل برگشت و ساير آثار سوء ، حتما" با متخصصين تغذيه مشورت كنند.
نويسنده:شهزاد محمديان
کارشناس ارشد تغذيه و رژيم درماني
عضو انجمن تخصصي تغذيه ورزشي استراليا
عضوکميته پزشکی آكادمي ملي المپيك و پارالمپيك