تومورهای پستان بخصوص انواع سرطانی معمولا بدون علامت هستند و فقط ازطریق معاینه فیزیکی یا غربالگری با ماموگرافی کشف میشوند . در مراحل بعدی اغلب خود بیمار با شکایت توده بدون درد مراجعه میکند.شایعترین محل ایجاد سرطان پستان ربع فوقانی خارجی است که بافت پستانی بیشتری دارد و بدلایل نامعلوم در پستان چپ شایع تر است.
سایر علائم شامل ترشح خونی از نوک پستان تو رفتن نوک پستان خارش مزمن نوک پستان و ناحیه قهوه ای اطراف ان و گاهی با علائم التهاب پستان به خصوص در دوران شیردهی تظاهر می نماید و به همین دلیل اگر ماستیت یا التهاب پستان در شیردهی با انتی بیوتیک جواب ندهد بیوپسی و بررسی از نظر سرطان لازم است. به این نوع سرطان کانسر التهابی پستان میگویند. از سایر علائم و علل مراجعه توده قابل لمس در زیر بغل و در مراحل پیشرفته بیماری تغییر شکل پرتقالی پوست پستان است.
بهترین و مطمئنترین روش ماموگرافی میباشد که در خانمها از سن 35-40 سالگی شروع هر 2 سال یکبار انجام میشود و بعد از 50 سالگی باید سالانه انجام شود.در گروههای پرخطر مثل افراد با سابقه فامیلی در سن پایین باید از 25 سالگی ماموگرافی انجام شود. ماموگرافی دیجیتالی به تشخیص زود هنگام تر بیماری کمک زیادی میکند.معاینه ماهانه توسط خود بیمار 5-7روز قبل از پریود و معاینه سالانه توسط پزشک هم به تشخیص زود هنگام کمک میکند.
هدف از غربالگری اینست که سرطانها که در مرحله ای کوچک هستند (کوچکتر از 1 سانتیمتر) و بیشترین احتمال بهبود با جراحی وجود دارد کشف شوند .در اکثر مطالعات نشان داده شده که در زنان 50 ساله و مسن تر که تحت غربالگری سالانه با ماموگرافی قرار میگیرند میزان مرگ و میر ناشی از سرطان 20-30% کاهش میابد . در زنان 40-49 ساله نیز غربالگری میزان مرگ ومیر را 45% کاهش داده است.
بر اساس جواب ماموگرافی یافته های پزشک در معاینه و سوابق فامیلی بیمار از نظر وجود سرطان پستان یا سرطانهای فامیلی دیگر مثل تخمدان کولون و… بیوپسی در همان مراحل اولیه از توده انجام گرفته پس از اثبات سرطان درمان شروع میشود.
جهت شروع درمان و انتخاب نوع درمان باید ابتدا وسعت ضایعه متاستاز(انتشار بیماری) به نواحی مجاور یا دور مورد بررسی قرار گیرد و سپس بیمار کاندید جراحی- رادیوتراپی شیمی درمانی یا ترکیبی از این روشها میشود. در گذشته عمل جراحی ماستکتومی رادیکال به شکل برداشتن کل نسج پستان- عضله زیر ان و گره های لنفافی زیر بغل بود. اما امروزه تعدیل و اصلاحاتی در این عمل صورت گرفته و حتی در مواردی پستان بیمار حفظ میگردد که این روش از نظر روحی و روانی برای بیمار پذیرش بهتری دارد .