سويا ماده غذايي با امتياز پروتئيني بالا و حاوي آنتي اكسيدانهاي قوي ، اسيدهاي چرب ضروري و نیز مقادیر بالای ایزوفلاوونوئیدها و سایر ترکیبات است. ایزوفلاوونوئبدهای سویا ترکیباتی شبیه به استروژن هستند که فیتواستروژن نامیده میشوند.
اخیرا نگرانی هایی مطرح شده است که دریافت مقادیر بالای فیتواستروژن های سوبا میتواند باعث ایجاد اختلالات داخلی در کودکان شود مطالعات متعدد نشان داده است که در نوزادانی که شیر خشک حاوی سویا دریافت کرده اند نسبت به آنهایی که با شیرخشک معمولی تغذیه شده اند، بلوغ زودرس بیشتر اتفاق می افتد، زیرا غلظت های بالای فیتواستروژن های سویا باعث میشود که سطح هورمونی در کودکان همانند بالغین گردد.
محققان اعلام کردند که غلظت ایزوفلاوونوئیدها در گردش خون نوزادانی که منحصرا با شیر خشک حاوی سویا تغذیه میشوند، 13000 تا 22000 برابر بیشتر از غلظتهای استرادیول در نوزادانی است که با شیر خشک تهیه شده از شیر گاو تغذیه میشوند.
بلوغ زودرس ناشی از مصرف سویا در پسران، ریسک ایجاد سرطان بیضه را در بزرگسالی افزایش میدهد. مطالعه جدید دانشگاه هاروارد همچنین نشان داده است که فیتواستروژن های سویا میتواند باعث کاهش چشمگیر میزان اسپرم در منی مردان شود
.مطالعه مشترک دانشگاه کورنل و لانگ آیلند نشان داد که نوزادانی که فرمولای سویا مصرف کرده اند ،2 برابر بیشتر از سایر کودکان مبتلا به دیابت نوع 1 شده اند. شیر خشک حاوی سویا علاوه بر اینکه تاثیرات منفی هورمونی اعمال میکند،1000 برابر بیشتر از فرمولای معمولی آلومینیوم دارد.
مطالعات متعدد همچنین حاکی از تاثیر ایزوفلاوونوئیدهای سویا در اختلال عملکرد تیروئید و ایجاد گواتر است.
سویا همچنین حاوی مقادیر زیادی مواد ضدمغذی است .از جمله این مواد ممانعت کننده های آنزیمی هستند که با باند شدن به تریپسین و سایر آنزیم ها از عملکرد آنها ممانعت کرده و از جذب پروتئین جلوگیری میکنند.در مطالعات حیوانی،رژیم های غنی از ممانعت کننده های تریپسین،باعث ایجاد و حاد شدن مشکلات پانکراس از جمله سرطان پانکراس میشود
.
سویا همچنین حاوی هماگلوتنین است ،ماده ای که باعث تشکیل لخته خون و تحریک چسبیدن گلبولهای قرمز به یکدیگر میشود که نه تنها مشکلات قلبی عروقی می آفریند بلکه باعث کاهش اکسیژن رسانی به بافت ها میشود.
بدین ترتیب ممانعت کننده های تریپسن و هماگلوتینین باعث کاهش رشد در کودکان میگردند.
با توجه به مشکلات جدی که ایزوفلاوونوئیدهای سویا میتوانند ایجاد کنند،سازمان غذا و داروی آمریکا و نیز انجمن قلب آمریکا برای جلوگیری از بروز عوارض منفی ،مصرف تنها 25 گرم سویا رابرای بالغین توصیه نموده است و مطالعات بیشتری نیز لازم است تا اثرات منفی مصرف فرمولای سویا را در نوزادان بررسی نماید.
منابع سویای دریافتی آرد سویا،روغن مایع سویا،لسیتین (بعنوان اولسیفایر در صنایع غذایی)،کنسانتره پروتئین سویا،توفو،سس سویا است.