برای سرطان های بزرگ تر و آن هایی که سریع تر رشد می کنند پزشکان ممکن است قبل از جراحی درمان سیستمیک یا شیمی درمانی یا هورمون درمانی را توصیه کنند که به این درمان نئوادجوانت تراپی می گویند (neoadjuvant therapy). ممکن است مزایای متعددی برای استفاده از درمان های دیگر قبل از جراحی وجود داشته باشد. زنانی که نیاز به یک ماستکتومی داشته باشد اگر سایز تومور قبل از عمل جراحی کاهش یابد ممکن است عمل جراحی پستان را حفظ کند. جراحی احتمالا ساده تر انجام می شود. پزشک شما به این ترتیب درمی یابد که آیا درمان های خاص برای شما مفید است یا نه. زنان ممکن است بتوانند از طریق روش های درمانی جدید از طریق آزمایش بالینی استفاده کنند. شیمی درمانی از داروهای ضدسرطان (سیتوتوکسیک) برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. سیتوتوکسیک به معنای سمی برای سلول ها است. این داروها روند رشد و تقسیم سلول های سرطانی را مختل می کنند اما روی سلول های طبیعی نیز تأثیر می گذارند. شیمی درمانی برای سرطان سینه می تواند قبل یا بعد از جراحی برای برداشتن سرطان انجام شود. پزشک سرطان یا پرستار متخصص در مورد مزایای شیمی درمانی در شرایط شما با شما صحبت می کند و عوارض جانبی احتمالی را توضیح می دهد. قبل از شروع به دریفات داروی شیمی درمانی، تخمینی از تعداد جلسات موردنیاز به فرد داده می شود.
پس از جراحی گام بعدی در درمان سرطان در مرحله اولیه کاهش خطر ابتلا به عود مجدد و از بین بردن سلول سرطانی باقی مانده است. این سلول های سرطانی قابل شناسایی نیستند ولی قابلیت این را دارند که باعث عود مجدد سرطان شوند چرا که در طول زمان می توانند رشد کنند. درمان پس از عمل جراحی ادجوانت تراپی(adjuvant therapy) نامیده می شود و ممکن است شامل پرتودرمانی شیمی درمانی ، درمان هدفمند و یا هورمون درمانی باشد. اینکه آیا نیاز به درمان دارویی پیدا کنید بستگی به این دارد که هر سلول سرطانی در سینه یا بدن باقی بماند و احتمال دارد درمان خاصی برای سرطان در نظر گرفته شود. اگرچه ادجوانت تراپی خطر عود مجدد را کاهش می دهد ولی به طور کامل نمی تواند خطر را رفع کند. همزمان با تعیین استیج تومور سایر ابزارها می توانند پیش آگهی بدن بیمار را تخمین زده و به بیمار و پزشک در موردتصمیم گیری در مورد درمان با ادجوانت کمک کنند . این شامل آزمایش هایی است که می تواند احتمال عود مجدد تومور را به وسیله آزمایش بافت تومور بدن مشخص کند.
هنگامی که جراحی برای برداشتن توده سرطانی امکان پذیر نباشد پزشک از روش های دیگری برای درمان سرطان استفاده می کند. شیمی درمانی، درمان هدفمند، پرتودرمانی و یا هورمون درمانی می تواند به کاهش سرطان کمک کند. برای سرطان های عودکننده، گزینه های درمان بستگی به نحوه درمان ابتدای سرطان و ویژگی های ذکر شده در بالا مانند PR , ER و HER2 می باشد.
شیمی درمانی در درمان های فردی مختلف در فواصل زمانی مشخص انجام می شود که به آن ها “چرخه” می گویند. یک چرخه معمولاً ۱تا ۴ هفته طول می کشد و دوزهای خاصی از دارو در روز اول یا چند روز تجویز می شود. بین روزهای درمانی فردی وقفه هایی وجود دارد تا به بیمار فرصت بهبودی داده شود. متخصص تصمیم می گیرد که چه تعداد از این چرخه ها لازم است. در این بین (معمولاً بعد از ۲ تا ۳ سیکل) بررسی های منظم انجام می شود تا بتوان موفقیت درمان را پیش بینی کرد. شیمی درمانی می تواند به صورت بستری یا سرپایی انجام شود.
به طور کلی، برای سرطان سینه، شیمی درمانی در یک روز بدون تزریق طولانی مدت ۲ روزه انجام می شود. به طور متوسط، تجویز داروها بسته به رژیم مورداستفاده و رژیم تجویز شده از ۳۰ دقیقه تا ۸ ساعت طول می کشد.
قبل از شیمی درمانی، پزشکان می توانند به طور کلی ارزیابی کنند که آیا درمان مؤثر است یا خیر، اما پاسخ به درمان به نوع تومور و وضعیت عمومی فرد مبتلا بستگی دارد. موفقیت در دوره درمان نشان می دهد. به عنوان مثال، افراد مبتلا می توانند در ابتدا به خوبی به آن پاسخ دهند، تومور کوچک می شود، اما پس از مدتی دوباره شروع به رشد می کند. سپس متخصص تصمیم می گیرد که کدام درمان مؤثرتر است. محدودیت هایی برای دارو وجود دارد، به ویژه وقتی صحبت از داروهای سیتواستاتیک خاص می شود؛ معمولاً اگر کسی بخواهد آسیب اندام را رد کند، فقط حداکثر معینی قابل تحمل است.
در اینجا نیز، متخصص باید ارزیابی کند که کدام شکل از درمان مناسب است، آیا این کار باید در ترکیب خاصی با سایر روش ها انجام شود یا چه جایگزین هایی در دسترس است.
لازم است یک آزمایش خون بالینی دقیق با شمارش پلاکت و لکوسیت، تجزیه وتحلیل کلی ادرار، آزمایش خون بیوشیمیایی (ALT، AST، بیلی روبین، کراتینین، اوره، پروتئین کل)، کواگولوگرام (در صورت لزوم)، ECG با رمزگشایی (ECHO) انجام شود. لیست آزمایشات در هنگام مشاوره اولیه با متخصص انکولوژی به بیمار داده می شود.
باید بدانیم که علاوه بر بافت بدخیم موجود در پستان که با جراحی برداشته شده است، امکان دارد بعضی از سلول های بدخیم، قبل از جراحی از این بافت خارج شده باشند و در قسمت های دیگر بدن بصورت بسیار ریز و غیرقابل تشیخص، شروع به فعالیت و رشد کرده باشند. انجام شیمی درمانی برای از بین بردن این سلول های سرگردان در سایر قسمت های بدن می باشد.
در موارد خاص مانند سایز کوچک توده و...، احتمال وجود این سلول های سرگردان بسیار ناچیز است و لذا در این موارد پزشک معالج از انجام شیمی درمانی صرف نظر می کند. برنامه ی شیمی درمانی از نظر نوع دارو، نحوه ی مصرف دارو، تعداد جلسات و فواصل تزریق داروها بسیار متفاوت است مثلاً گاهی بصورت 8 جلسه با فواصل 3 هفته تجویز می شود یا گاهی 4 جلسه با فواصل 2 هفته یا روش های دیگر که به شرایط بیمار و بیماری و دیدگاه پزشک معالج بستگی دارد. بطور معمول کل دوره ی شیمی درمانی حدود 4 ماه به طول می انجامد.
نسخه اصلی مطلب تعداد جلسات شیمی درمانی در سرطان سینه را در سایت دکتر سید محمد رضا حکیمیان بخوانید.