کاندیدیاز یا عفونت قارچی ناحیه واژن و نواحی تناسلی زنان است و به ندرت در شریک جنسی مرد رخ میدهد
کاندیدیا یک قارچ مخمر جوانه زن است که در 90% موارد Candida albicans است و در 5% موارد C.glabrata و به ندرت گونه های دیگر قارچی مخمر به نام Sacharomyces cervisiae, و به ندرت گونه های Trichosporon است .
کاندیدامعمولا به صورت طبیعی در واژن زنان زندگی میکند و باعث بروز مشکلی نمی شود . اما عفونت و بیماریزایی معمولا پس از تغییرات در محیط موضعی و یا کاهش حساسیت میزبان به عفونت رخ میدهد .
با این حال تحقیقات اخیر نشان میدهد که کاندیدیازیس نشانه دار ، نتیجه یک واکنش افزایش یافته ایمنی میزبان به حضور کاندیدا است تا یک واکنش نقص ایمنی میزبان .
آمارها نشان میدهد بدون شک حدود 75%زنان در سنین باروری با کاندیدا مشکل داشته اند که بیشترین سن بروز 20 تا 40 سالگی میباشد .
از عوامل مستعد کننده میتوان از حاملگی ، دیابت شیرین (البته دیابت حاملگی جزو این عوامل نیست )، شیمی درمانی ، جسم خارجی در واژن ، مصرف داروهای ضد حاملگی (که در این مورد شواهد ضد و نقیض است )
خارش دهانه رحم ، ترشحات سفید پنیری ، سوزش ادرار ، ( کاندیدیاز بو ندارد و در صورت ترشحات چرکی با بوی نامطبوع باید به فکر عفونت باکتریایی بود )
قرمزی همراه با خشکی و حساسیت پوست ناحیه تناسلی ، التهاب و ورم دهانه رحم و قرمزی آن ، ضایعات حاشیه ای ، سائیدگی و حساسیت پوست .
بررسی PH یا اسیدیته واژن که در حال طبیعی برابر 4/5 تا 4 است PH بیشتر از5 واژینیت باکتریایی و یا تریکومونایی را مطرح میکند
کشت ترشحات واژن در آزمایشگاهی که اطلاع کافی داشته باشد که باید دنبال چه چیز بگردد در این قسمت باید توجه داشت که نمونه گیری نقش مهمی بازی میکند و نمونه کیری باید از قسمت جلو FORNIX و یا دیواره جانبی واژن