دکتر علی فرخانی - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

علت درد سمت خارجی زانو

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]آدرس وب سایت : www.drfarkhani.com
آدرس مطب : اصفهان، خیابان شمس آبادی، چهارراه قصر، روبروی بانک ملت، کوی26 تلفن مطب : 32367465 - 031

مفصل زانو جزء یکی از پرتحرک ترین مفصل های بدن است که همواره در معرض آسیب دیدگی قرار دارد. زانو محل اتصال دو استخوان درشت نی و استخوان ران است که این اتصال توسط عضلات، رباط ها و تاندون ها استحکام یافته و البته در طول روز متحمل فشار های زیادی نیز می شود. اصلی ترین علت درد کنار زانو، آسیب رباط جانبی زانو است. زمانی که به دلیل ضربه ای فشار زیادی به زانو وارد شود در این صورت رباط های جانبی به دلیل ضربه مستقیم در معرض آسیب دیدگی و پیچ خوردگی قرار می گیرند که همین عامل موجب درد کنار زانو در فرد می شود. بعد از آسیب دیدگی رباط های جانبی، علت اینگونه دردها را می توان در عارضه التهاب بوریس ها مشاهده کرد. معمولاً اگر این دردها نشانگر یک آسیب جدی باشند بعد از چند روز همچنان ادامه دارند یا بدتر می شوند. در این شرایط حتماً باید در اسرع وقت به یک متخصص مراجعه کنید تا ارزیابی های لازم انجام شده و با مشخص شدن علت درد کنار زانو درمان به موقع انجام شود.

آنچه در این مطلب میخوانید

دلایل درد سمت خارجی زانو

چند نوع بیماری وجود دارد که باعث درد کنار زانو می شود که آنها را برای شما در زیر قید کرده ایم:

باند ایلیوتیبال یک رشته ضخیم از بافت پیوندی است که از خارج ران تا استخوان قوزک پا امتداد دارد. سندروم باند ایلیوتیبال در مردان بیشتر از زنان شایع است و معمولاً دوندگان به آن دچار می شوند. همچنین ورزشکارانی که فعالیت هایی مانند دوچرخه سواری، کوهنوردی و پرش از ارتفاع را انجام می دهند، بیشتر در معرض این سندروم هستند. خم و صاف کردن زانو در شرایط سخت می تواند سبب سفت شدن و ورم زانو شود. باند ایلیوتیبال همچنین می تواند بافت مجاورش را تحریک کند. درد بیشتر در ناحیه کنار زانو احساس می شود؛ ولی در ناحیه بالاتر زانو یا خارج ساق نیز می تواند قابل احساس باشد.

مینیسک دو قسمت لاستیک مانند محکم غضروفی است که بین استخوان ران و استخوان درشت نی قرار دارد. مینیسک میانی قسمت داخل زانو و مینیسک کناری در قسمت کنار زانو است. مینیسک کناری معمولاً در حرکات سریع به شکلی که پا ثابت است ولی بدن می چرخد پاره می شود. افرادی که حرکات سریع انجام می دهند مانند بازیکنان فوتبال، تنیس و بسکتبال بیشتر در معرض این آسیب قرار دارند. پارگی مینیسک کناری همچنین به مرور زمان با بالا رفتن سن که غضروف حالت اولیه خود را از دست می دهد، به وجود می آید. این نوع پارگی اغلب بدون علائم است؛ ولی درد زیاد و قابل توجهی اتفاق می افتد. نشانه های دیگر پارگی مینیسک شامل قفل شدن هنگام دراز کردن پا، متورم شدن و درد در هنگام اسکات زدن است.

رباط طرفی خارجی یکی از چهار رباط اصلی زانو است. این رباط قسمت خارجی استخوان ران و استخوان درشت نی را به هم وصل می کند و اولین مسئولیت آن حفظ تعادل بخش خارجی زانو است. آسیب رباط طرفی خارجی (اسپرین) به دلیل وارد شدن ضربه به قسمت داخلی زانو ایجاد می شود. ضربه سبب کشیده شدن بیش از حد نرمال رباط طرفی خارجی و پارگی جزئی و یا کامل رباط شود. علائم می تواند شامل درد در کنار زانو، تورم و خشکی زانو باشد. ممکن است احساس عدم تعادل کنید به صورتی که زانو سست باشد و خم نشود.

با بالا رفتن سن غضروف نرمی که بین مفصل های زانو است نازک و ساییده می شود و استخوان ها با یکدیگر برخورد و سایش می کنند و درد، خشکی زانو و مشکل در حرکت کردن را به دنبال دارد. برخی افراد ساییدگی غضروف بیشتری در بخش کناری مفصل زانو دارند که باعث ایجاد درد در کنار زانو می شود.

یکی از معدود دلایل درد کناری زانو بورسیت پس آنسرین است. این بیماری زمانی رخ می دهد که بورسا (کیسه ای پر شده از مایع که اصطکاک بین استخوان و تاندون را کم می کند) که در داخل زانو است تغییر شکل می دهد. بورسا، استخوان درشت نی را از سه تاندون ماهیچه (نواری، خیاطه و نیم وتری) که در نزدیکی آن قرار دارند جدا می کند. بورسیت پس آنسرین رایج در افرادی است که ورزش هایی مانند دویدن و دوچرخه سواری انجام می دهند، در آنها دارای فرسایش و ساییدگی می شود. درد در این مواقع در حدود 2 تا 3 اینچ پایین تر از مفصل داخلی زانو احساس می شود. درد معمولاً با انجام حرکاتی نظیر بالا و پایین آمدن از پله افزایش یافته و با استراحت درد کمتر از بین می رود.

درمان درد کنار و خارج زانو

عوامل خطر درد سمت خارج زانو

با توجه به شرایط، عواملی که می توانند احتمال پیدا شدن درد کنار زانو را در شما افزایش دهند در اینجا آورده شده است. این دلایل شامل افرادی است که:

به علاوه انجام ورزش هایی که با پریدن، تغییر مسیرهای ناگهانی و سرعت همراه هستند، خطر مواجهه با درد کنار زانو را افزایش می دهند. این دردها شامل پارگی مینیسک شدید یا اسپرین مینیسک کناری یا رباط طرفی خارجی میشود. همچنین فعالیت های استقامتی مانند دویدن و دوچرخه سواری احتمال بروز سندروم باند ایلیوتیبال یا بورسیت پس آنسرین را افزایش می دهد.

علائم درد سمت خارجی زانو

محل و شدت زانو درد بسته به علت مشکل ممکن است متفاوت باشد. علائم و نشانه هایی که گاهی اوقات با زانو درد همراه است عبارتند از:

  1. تورم و سفتی
  2. قرمزی و گرمی در لمس
  3. ضعف یا بی ثباتی
  4. صداهای ترکیدن یا خرخر کردن
  5. ناتوانی در صاف کردن کامل زانو

تشخیص علت درد سمت خارج زانو

به طورمعمول، پزشک یک ارزیابی جامع برای تشخیص درست وضعیت شما انجام می دهد. این ارزیابی معمولاً شامل سؤالاتی در مورد فعالیت هایی است که علت درد کنار زانو شما می شود و سایر علائمی که تجربه می کنید. مسائلی مانند سندرم ایلوتیبیال و بورسیت پس آنسرین معمولاً تنها با این فرآیندها قابل شناسایی هستند. ممکن است برای درک بهتر علت درد کنار زانو یا دلیل سوزش پهلو زانو و تشخیص نهایی صحیح تر، تصویربرداری نیز لازم باشد. اشعه ایکس می تواند استخوان های شما و فضاهای بین آنها را مشخص کند. MRI نیز ممکن است برای تشخیص رگ به رگ شدن رباط یا پارگی منیسک استفاده شود.

جهت آگاهی از درمان درد خارج زانو بدون جراحی و همچنین تشخیص علت درد زانو در اصفهان، با متخصصان این رشته از جمله دکتر علی فرخانی مشورت نمایید. کلینیک دکتر علی فرخانی پس از هماهنگی از طریق شماره تلفن 03132367465 پذیرای شما مراجعین گرامی می باشد.

درمان درد سمت خارجی زانو

در ابتدا متخصص سعی دارد با تجویز و به کارگیری شیوه های غیر جراحی، به بیمار در درمان درد کنار زانو کمک کند و جراحی به عنوان درمان آخر و در صورت موفقیت آمیز نبودن تمامی روش ها توصیه شود:

مصرف دارو

داروهای مناسب برای کاهش درد شدید و یا متورم شدن قسمت های مختلف زانو، به علت آسیب مفصل و غضروف شامل:

داروهای ضد التهابی معمولاً به عنوان یکی از اولین روش های درمان درد کنار زانو مورد استفاده قرار می گیرند. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی سبب بهبود علائم آرتروز زانو می شوند. این داروها بدون استفاده از استروئید یا مُسکن های مخدر سبب کاهش التهاب دردناک می شوند. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی بدون نیاز به نسخه پزشک شامل ایبوپروفن (ادویل، موترین) و ناپروکسن (الو) می باشند. برخی از این نوع داروها مانند سلکوکسیب و ملوکسیکام تنها از طریق تجویز پزشک قابل تهیه هستند. این داروها معمولاً بایستی قبل یا بعد از فعالیت هایی که سبب افزایش درد می شوند مورد استفاده قرار گیرند. البته برخی از افراد نیز در صورت وجود مداوم درد، این داروها را در دفعات بیشتری مصرف می کنند.

استامینوفن (تایلنول) سبب تسکین درد کنار زانو می شود. البته بر طبق تحقیقات انجام شده، تأثیر این دارو در درمان درد کنار زانو به اندازه داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی نمی باشد. در برخی از مواقع استامینوفن را می توان جهت تسکین بیشتر درد به همراه داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مصرف کرد. در ارتباط با مصرف استامینوفن با پزشک خود مشورت کنید.

نتیجه استفاده از داروهای دیگر مانند داروهای مسکن مخدر، گلوکوزامین، کندروتین و مکمل های دیگر جهت بهبود درد کنار زانو کمتر قابل پیش بینی می باشند.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی می تواند سبب تسکین درد کنار زانو شود. بسیاری از افراد در زمان انجام فعالیت هایی مانند برخاستن از صندلی و یا بالا رفتن از راه پله فشار زیادی به زانوهای خود وارد می کنند. به علاوه اگر عضلات لگن، کمر یا عضلات مرکزی بدن ضعیف باشند فشار بیش از حد به زانوها وارد می شود. متخصص فیزیوتراپی نحوه راه رفتن و حرکت افراد را بررسی کرده و به بهبود عملکرد و جلوگیری از وارد شدن فشار بیش از حد به زانو کمک می کند. معمولاً متخصص فیزیوتراپی از روش های مختلفی جهت بهبود درد کنار زانو استفاده می کند. این روش ها عبارتند از:

ورزش

در صورت وجود درد معمولاً شخص ترجیح می دهد که استراحت کند و یا مفصل آسیب دیده را حرکت ندهد.

تزریق دارو

استفاده از تزریق دارو باعث تسکین درد کنار زانو می شود. به کارگیری این روش می توان نیاز به استفاده از جراحی را رفع کند. بسته به علت ایجاد زانو درد، برخی از انواع تزریقات می توانند سبب افزایش سرعت بهبودی و کاهش درد شوند. بهتر است پیش از انجام تعویض مفصل زانو یا جراحی زانو، تمامی گزینه های درمانی موجود ارزیابی شوند. روش تزریق دارو نسبت به جراحی یک روش کم تهاجمی بوده و هزینه آن از جراحی بسیار پایین تر است.

  1. تزریق کورتیکو استروئید به زانو: تزریق کورتیکو استروئید باعث کاهش التهاب ناشی از تخریب بافت مفصل و در نتیجه کاهش یا رفع درد می شود. امکان دارد جهت تسکین سریع درد، در تزریق از ماده بی حسی مانند لیدوکائین نیز استفاده شود.
  2. مکمل روان کننده: در این روش از تزریق ماده مصنوعی ساخته شده از اسید هیالورونیک (که در بدن به طور طبیعی ساخته می شود) استفاده شده که باعث بهبود روان سازی درون مفصل و کاهش التهاب و تسکین درد می شود.
  3. پلاسمای غنی از پلاکت (پی آر پی): پلاسمای غنی از پلاکت یا پی آر پی از خون بدن بیمار استخراج می شود. سپس پزشک پی آر پی را به مفصل زانو تزریق می کند. پی آر پی حاوی فاکتورهای رشد است و سبب افزایش سرعت روند بهبودی و کاهش التهاب می شود.

جراحی زانو

رایج ترین شیوه های جراحی زانو شامل موارد زیر می باشند:

نسخه اصلی مطلب علت درد سمت خارجی زانو را در سایت دکتر علی فرخانی بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

اثرات تزریق بوتاکس در لیفت شقیقه، ابرو و رفع افتادگی پلک

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]
درمان آزوسپرمیدکتر پیمان صالحی [ متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری ]
علت و درمان سوزش ادرار در آقایاندکتر امیر بهنام فر [ فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری و تناسلی ]
اصول غذایی در نارسایی حاد کلیهشهزاد محمدیان [ متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا ]
تأثیر آب در زیبایی پوستدکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]
مزوتراپی مودکتر مهین عباسپور [ پوست ، مو و زیبایی ]
آیا برای کاشت مو جایگزین وجود دارد؟دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]
بهترین داروهای درمان ریزش موی سر چیست؟دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]
اصول استحمام و شستشوی درست پوست نوزاددکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]
در جلسات سکس تراپی چه می گذرد؟دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]
مزایای تشخیص پوکی استخوان با عکس رادیولوژی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
رابطه بین بیماریهای مقاربتی و تاثیر آنها بر سلامت باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
تزریق بوتاکس برای از بین بردن خطوط خرگوشی روی بینیدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز در مورد عفونت قارچی ناخندکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]
درمان سرطان سینه به روش ایمونوتراپیدکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]
عمل برگشت وازکتومی چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر مجید حقیقت [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
روشهای از بین بردن و تخلیه چربی اضافه پلکدکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]
مزایای استفاده از انواع ژل روان کننده واژن در رابطه جنسیدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
لیزر Co2 فرکشنال برای درمان منافذ باز پوستدکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]
آیا استفاده از دهانشویه برای کودکان مناسب است؟دکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
معجزه میکرونیدلینگ برای صورتدکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز درباره مزوتراپی؛ مزایا ، عوارض و قیمتدکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز در مورد عمل جراحی پروتز گونهدکتر شهریار لقمانی [ فوق تخصص جراحی پلاستیک ]
تزریق ژل به شقیقه؛ دانستنیهای ضروری قبل از تزریق فیلر شقیقهکلینیک بنیتا [ پوست ، مو و زیبایی ]
اهمیت فیزیوتراپی برای بیماران سکته مغزی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
چگونه ماندگاری تزریق بوتاکس را افزایش دهیم؟دکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
آسیب نخاعی و تاثیرات آن بر باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
عمل واژینوپلاستی با لیزر؛ مزایا، مراحل انجام و کاندیدای مناسبدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
اوزون تراپی شانه یخ زده یا منجمد؛ مزایا، معایب و کاندیدای مناسبدکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
مزایا و معایب تزریق نانوفت برای جای جوشدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز درباره ارتودنسی شفاف (اینویزیلاین) برای نوجواناندکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
جراحی بلفاروپلاستی پلک پایین؛ مزایا، ماندگاری و مراقبتهادکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
شهزاد محمدیان - متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا
شهزاد محمدیان

متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا


www.armitaclinic.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
دکتر احمد شکرچی زاده - متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات
دکتر احمد شکرچی زاده

متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات


www.drshekarchizadeh.ir
دکتر امیر منصور شیرانی - متخصص بیماریهای دهان و دندان
دکتر امیر منصور شیرانی

متخصص بیماریهای دهان و دندان


www.doctorshirani.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر پرستو خسروانی - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر پرستو خسروانی

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drkhosravani.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت