دركشور ما درحدود 50% کالری وپروتئين روزانه از نان تامين می شود.از آنجايي كه نان به عنوان قوت غالب ما محسوب ميشود ،بهتر است در انتخاب نوع و نحوه مصرف آن بيشتر دقت كنيم.
هر واحد نان كه به اندازه 1 برش نان 30 گرمي (به اندازه يك كف دست) است، حاوي 15 گرم كربوهيدرات، 3 گرم پروتئين و مقدار اندكي چربي است و 80 كالري انرژي مي دهد. توصيه مي شود ناني كه مصرف مي شود،سبوس دار باشد. كه بهتر است جايگزين نانهاي سفيد و غلات سبوس گرفته شوند.سبوس در واقع فيبر است كه جذب قند و چربي را آهسته يا حتي متوقف ميكند.افرادي كه چربي خون بالا دارند با جايگزيني نان سبوس دار به جاي نان معمولي در رژيم غذايي خود ميتوانند چربي خون خود را كنترل كنند.لازم به ذكر است كه مصرف نان سنگك بسيار توصيه ميشود.
همانطور كه گفته شد قسمت اعظم نان از كربوهيدرات تشكيل شده. كربوهيدرات اگر اضافه تر از نياز بدن خورده شوند تبديل به چربي ميگردند و براي همين است كه خوردن زياد نان و برنج اثر چاق كنندگي دارد . به همين خاطرهم نانهاي سبوس دار به علت داشتن فيبر كه از جذب قند مي كاهد كمتر از نانهاي سفيد چاق كننده هستند.
در جهان بطور متوسط، غلات، 52% کالری مورد نياز روزانه را تا مين می کند.در کشورهای درحال توسعه 95% مردم ، غلات را به عنوان غذای اصلی مصرف می کنندکه 47% پروتئين روزانه آنها را تامين می کند.
در ميان غلات ، نان بعنوان حامل ويژه برای غنی سازی با انواع ريزمغذيها به ويژه آهن و اسيد فوليک در جهان مطرح است. بيش از 60سال است که در امريکاوکانادا آرد گندم باآهن وساير ريزمغذيها غنی شده است.در حال حاضر ،غنی سازی آرد هم در کشورهای درتوسعه يافته وهم درکشورهای در حال توسعه اجرا می شود.
در حال حاضر در کشورما افزودن ریز مغذیها به مواد غذایی درموارد زير صورت ميگيرد:
ویتامین آ ود به روغن
ویتامین د به شیر
آهن وویتامین آ به کیک وکلوچه
و آهن و اسید فولیک به آرد
غنی سازی آرد هيچ گونه تغييری در طعم بو رنگ و مزه و کلا خواص نان ايجاد نمی کند. در ايران هزينه آن معادل 2-1 ريال برای هر نان محاسبه گرديده است.
ترکيب پرميکس كه به منظور غني سازي به آرد اضافه ميشود عبارتست از:
فروسولفات: 42%
اسيد فوليک% 75/ 0
حامل (نشاسته ذرت)% 57.25%
پس كمي تغيير در مزه و يا ظاهر نان غني شده نبايد مانع از آن شود كه از مصرف اين محصول ارزشمند اجتناب كنيم.