تعریق، یک واکنش مهم بدن برای متعادل سازی گرما است. هر فرد گاهی ممکن است به دلیل تغییرات احساسی یا گرمای شدید، دچار تعریق شود. تعریق بیش ازحد و مداوم باعث کلافگی و کاهش کیفیت زندگی افراد شده که این مسئله وضعیتی غیرطبیعی محسوب می شود. بیشتر افرادی که به تعریق بیش از حد و اختلالات تیروئیدی مبتلا هستند، نمی توانند به راحتی در اجتماع حاضر شوند که این امر باعث منزوی شدن و گوشه گیری ایشان می شود. بوتاکس می تواند برای تعریق بیش از حد کف پا یا تعریق بیش از حد کف دست استفاده شود. عملکرد نوروتوکسین به واسطه مهار رهاسازی استیل کولین از پایانه عصبی در محل اتصال عصبی عضلانی است و این امر موجب جلوگیری از انقباض عضله می گردد. همچنین استیل کولین واسطه عصبی غدد عرق می باشد، به همین علت با تزریق بوتاکس به کف پا یا کف دست، عصب های محرک تعریق آن ناحیه بسته می شوند.
عارضه تعریق کف دست به دلیل فعالیت بیش از حد غدد عرق پدید می آید و دلایل زیادی برای این مشکل وجود دارد. این معضل در بعضی خانواده ها رایج تر است که نشانه ارثی و ژنتیکی بودن هیپرهیدروز کف دست است. مشکلات و عوامل زمینه ای که عرق کف دست را تشدید می کنند، عبارت اند از:
شرایطی که ممکن است تعریق شدید را به همراه داشته باشد به شرح زیر است:
برای درمان تعریق زیاد کف دست و پا گزینه های درمانی مختلفی وجود دارد. گاهی قطع عصب غدد عرق روشی مؤثر برای بهبود این وضعیت شناخته می شود. درمان موضعی دیگر روش بهبود علائم این شرایط پزشکی است. اسید بوریک، داروهای آنتی کولینرژیک، رزورسینول و اسید تانیک ازجمله داروهایی هستند که می توانند در کاهش علائم و بهبود وضعیت هیپرهیدروزیس کمک کننده باشند.
تزریق سم بوتولینوم به عنوان یکی از مؤثرترین روش های درمان تعریق زیاد کف دست و پا شناخته می شود. زمانی که بوتولینوم به بدن تزریق می شود، رشته های عصبی کولینرژیک را مسدود می کند و درنتیجه سطح تعریق کف دست و پا کاهش می یابد.
یونتوفوروز یکی از روش های درمان تعریق زیاد کف دست است. در این روش درمانی دست و پای بیمار را داخل حمامی که جریان الکتریکی مستقیم دارد فرو می برند. این جریان الکتریکی سبب انسداد جزئی منافذ ترشح کننده عرق می شود. تأثیر این روش درمانی دائمی نیست و خیلی وقت ها مجدداً برمی گردد.
اگر تعریق زیاد کف دست و پا در اثر پرکاری تیروئید باشد، پزشک با تجویز داروهای کنترل پرکاری تیروئید و همچنین روش های موثر دیگر این وضعیت را بهبود می بخشد.
بوتاکس نوعی نوروتوکسین است که توسط باکتری کلوستریدیوم بوتولینوم ساخته می شود. نوروتوکسین ها موادی هستند که بر ساختار یا عملکرد سیستم عصبی اثر می گذارند. بوتاکس، سبب تغییر عملکرد برخی از انتقال دهنده های عصبی می شود. انتقال دهنده های عصبی مواد شیمیایی در بدن هستند که باعث می شوند تا بدن به شیوه خاصی واکنش نشان دهد. بوتاکس انتقال دهنده عصبی که سبب فعالیت غدد عرق می شود را مسدود می کند و باعث کنترل تعریق در ناحیه تزریق می شود.
پزشک در در ابتدا موضع مورد نظر را بی حس می کند تا بیمار در هنگام تزریق، آرامش داشته باشد. سپس قسمت های مورد نظر را تقسیم بندی کرده تا مشخص شود که اعصاب غدد تعریق در چه نواحی قرار دارند. بعد از مشخص شدن این نقاط، مواد بوتاکس به وسیله سوزن های ریز پزشکی به قسمت های مورد نظر تزریق می شوند. به طور کلی می توان گفت که با بوتاکس، غدد عرق فلج شده و به تدریج عمل تعریق در آن نواحی متوقف می شود.
ماندگاری بوتاکس زیربغل حدود ۶ ماه است و بعد از این بازه باید دوباره تزریق انجام شود.
معمولاً بیماران پس از سه هفته درمان نتیجه میگیرند، اگرچه مواردی هست که پس از یک جلسه تعریق کمتر شود و مواردی که تا 8 هفته نتیجه ظاهر نشده است.
قیمت بوتاکس رفع تعریق به میزان مصرفی از آن بستگی دارد. عوامل دیگری مانند شهرت و تخصص پزشک، اعتبار مرکز درمانی و نوع بوتاکس مورد استفاده نیز می توانند بر قیمت تزریق بوتاکس تأثیرگذار باشند.
نسخه اصلی مطلب رفع تعریق کف دست و پا با تزریق بوتاکس را در سایت دکتر ایمان نیکخو بخوانید.