زیبایی و سلامت مو در عزت نفس و روابط اجتماعی ما بسیار تأثیرگذار است. موها از جمله عضوهای بدن هستند که همیشه در معرض عوامل بیرونی و محیطی قرار دارند. همین امر باعث می شود که بیماری های شایع، مو را تحت تأثیر قرار داده و باعث آسیب رسیدن به موها و ریزش آنها شود. در کنار تغذیه و عوامل وراثتی، بیماری هایی نیز وجود دارند که رشد موها را تحت تأثیر خود قرار داده و باعث از بین رفتن آنها می شوند. بیماری های مو گاهی اوقات فقط تارهای مو و گاهی اوقات علاوه بر تارهای مو، پوست سر را نیز تحت تأثیر قرار می دهند. شناخت انواع آسیب مو برای مقابله و پیشگیری از آنها ضروری است و به شما کمک می کند تا به موقع برای درمان آنها عمل کنید و جلوی آسیب های دائمی را بگیرید.
شپش سر، حشرات کوچک قهوه ای یا خاکستری رنگ هستند که به عنوان انگل در موهای سر انسان، ظاهر می شوند. این حشرات با مکیدن خون از پوست سر تغذیه می کنند. شپش سر، از شایع ترین بیماریهای مو و پوست سر است که در میان موهای انسان تخم ریزی کرده و با تولید ماده چسبناکی، تخم ها را به ساقه های مو متصل می کند.
شوره سر باعث می شود دانه هایی سفید روی کف سر ایجاد شود که روی ساقه های مو پخش می شوند و روی لباس هایتان می ریزند. دما، خشکی پوست سر، استرس، نداشتن توجه کافی به شستشوی مو باعث شوره سر می شود.
در موخوره یا تریکوپتیلوزیس قسمت انتهایی ساقه مو شکاف خورده و مو را به دو یا چند شاخه ی نازک تر تبدیل می کند. عوامل بسیاری در ایجاد این بیماری مو تأثیر گذارند، از جمله رژیم غذایی عاری از ویتامین ها و سبک غلط در مراقبت از مو.
طاسی یکی از مشکلات جدی مو است که بسیاری از مردان و حتی برخی از زنان به آن دچار هستند. آلوپسی یا طاسی انواع مختلفی دارد و از ریزش موی سکه ای تا طاسی کامل را شامل می شود.
ریزش موی آندروژنیک در زنان معمولاً خفیف تر از مردان اتفاق می افتد. مهم ترین نشانه در ریزش موی ارثی با الگوی زنانه، نازک شدن و کم پشت شدن مو در قسمت فرق سر می باشد. در ریزش مو با الگوی زنانه، عمدتاً خط رویش مو از جلوی سر پسروی نمی کند و به ندرت شاهد طاسی کامل می باشیم.
طاسی با الگوی ریزش موی مردانه که به عنوان آلوپسی آندروژنیک نیز شناخته می شود، یک بیماری ارثی است که با ریزش تدریجی مو، عمدتاً از پوست سر مشخص می شود. علت اصلی طاسی با الگوی مردانه، ژنتیکی است.
ریزش موی ناحیه ای معمولاً به صورت ناگهاتی اتفاق می افتد و در اغلب موارد موها به صورت تکه های کوچکی در اندازه یک سکه می ریزند. ریزش موی سکه ای یا آلوپسی آره آتا (Alopecia Areata) یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی فرد، به اشتباه به بخشی از بدن خود او حمله می کند و موجب ریزش مو در آن ناحیه می شود.
خشکی مو زمانی ایجاد می شود که موها رطوبت کافی دریافت نکنند یا نتوانند رطوبت را حفظ کنند. این باعث کاهش درخشندگی شان می شود؛ در نتیجه آنها وز و کدر به نظر می رسند. خشکی مو، مردان و زنان را در هر سنی تحت تأثیر قرار می دهد؛ اما احتمال ابتلای به آن با افزایش سن، بیشتر است.
خردشدن، کوتاه و بلند شدن و شکنندگی مو می تواند علت های متفاوتی داشته باشد. طیف وسیعی از عوامل، از تغذیه ناسالم تا استفاده نامناسب از محصولات آرایشی، باعث شکنندگی موهای انسان می شود.
موهای زائد در هر فردی بنا به دلایل مختلفی چون ژنتیک و وراثت، تغییرات هورمونی، کیست تخمدان در زنان و مصرف برخی داروهای هورمونی ایجاد می گردد و باعث می گردد موهای کرکی و نازک تبدیل به موی زمخت و تیره گردند.
پرمویی یا هیرسوتیسم رشد موهای ضخیم در نواحی از بدن خانم ها است که در حالت عادی مو در این قسمت ها بسیار نازک و به صورت پرز بوده و یا وجود ندارد.
سفید شدن مو به معنای کاهش مقدار پیگمانت های رنگی در موها است که منجر به تغییر رنگ آنها به سفید، خاکستری یا نقره ای می شود. این تغییرات رنگی ممکن است به صورت تدریجی رخ دهد و با عبور زمان پیشرفت کند. علت اصلی سفید شدن مو، کاهش تولید و عملکرد سلول های پیگمانتی مویی است که مواد رنگی به نام ملانین تولید می کنند.
مراقبت از موها بسیار اهمیت زیادی دارد؛ زیرا موها یکی از عناصر ظاهری مهم در ظاهر شخصیت ما هستند. مراقبت صحیح از موها باعث حفظ سلامت و زیبایی آنها، جلوگیری از شکنندگی و ترک خوردگی، کاهش ریزش مو، بهبود بافت و حجم موها، و ایجاد ظاهری درخشان و سالم می شود. همه انواع مو به دلیل قرارگیری در معرض سایر عناصر آسیب رسان، نیاز به مراقبت زیادی دارند که کار های زیر از جمله مهم ترین آنها به حساب می آیند :
ویتامین های اصلی و ضروری برای رشد و تقویت موها شامل ویتامین A، C، D، E و K و همچنین B کمپلکس هستند.
برای درمان انواع بیمارها و عارضه های مرتبط با مو می بایست به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه نمائید تا با تشخیص علت و نوع مشکل موی شما بهترین روش درمان را به شما پیشنهاد دهد. در صورت تمایل می توانید جهت معاینه و ویزیت به مطب دکتر آناهیتا شاهین گوهر مراجعه نمائید و یا با تلفن درج شده در پائین همین صفحه تماس حاصل فرمائید.
نسخه اصلی مطلب انواع بیماریها و آسیب های مو و روشهای پیشگیری از آن را در سایت دکتر آناهیتا شاهین گوهر بخوانید.