سرطان پستان از رشد بیش از حد و غیر طبیعی سلول ها در بافت های مختلف پستان ( شامل غدد تولید کنند شیر و مجاری شیری انتقال دهنده شیر ) ایجاد می شود. این سرطان، شایع ترین بدخیمی بین زنان بوده و از علل شایع مرگ و میر است. با تشخیص و درمان زود هنگام، این بدخیمی کاملاً قابل درمان است، به طوری که با اجرای برنامه غربالگری و تشخیص زودهنگام سرطان، بیش از 90 درصد مبتلایان درمان می شوند. ام آر آی سینه یک آزمایش تصویربرداری است که تصاویر بسیار واضحی از بافت پستان ایجاد می کند و پزشکان عمدتاً از آن برای برای غربالگری و تشخیص سرطان پستان و سایر ناهنجاری ها نیز استفاده می کنند. تصویربرداری ام آر آی از یک میدان مغناطیسی امواج رادیویی و کامپیوتر برای خلق تصاویری با جزئیات کامل از یک ارگان بافت نرم استخوان و دیگر ساختارهای بدن استفاده می کند و تصویر حاصل را می توان در مانیتور کامپیوتر مشاهده کرد. اسکن MRI از زوایای مختلف عکس گرفته و زوایای مختلف جلو، طرفین و از بالای سر نمایش داده می شود. جزئیات ریز و تصاویر دقیق MRI به پزشک اجازه می دهد تا برخی اعضا را بهتر بررسی نموده و قطعاً بیماری هایی که به وسیله سایر روش های تصویربرداری مانند سونوگرافی و سی تی اسکن به خوبی تشخیص داده نمی شوند با این روش به موقع تشخیص و اقدامات لازم را برای درمان صورت می گیرد.
ام آر آی سینه اطلاعات ارزشمندی در مورد بسیاری از بیماری های مرتبط با پستان ارائه می دهد. بهتر است بدانید که این روش جایگزینی برای ماموگرافی یا سونوگرافی نیست، بلکه یک ابزار مکمل برای غربالگری است. از کاربردهای مهم آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
از مزایای MRI سینه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
پس از وارد شدن به اتاق ام آر آی، از بیمار خواسته می شود که به صورت دمر روی تخت مخصوص دراز بکشد. وسیله ای (کویل) زیر سینه شما قرار داده می شود که دارای دو محفظه خالی جهت قرار گرفتن سینه های بیمار می باشد. بیمار می بایست سینه های خود را درون این دو محفظه قراردهد. عدم تکان خوردن بیماردر طول ام آر آی بسیار اهمیت دارد. به همین دلیل قبل از شروع کار حتماً باید وضعیت خوابیدن بیمار ثابت شود به طوری که کاملاً احساس راحتی وآرامش داشته باشد. سپس ام آر آی شروع به تصویربرداری می کند. اگر درخواست پزشک با تزریق ماده حاجب باشد کارشناس در حین انجام MRI به داخل اتاق آمده واز رگ دست بیمار تزریق ماده حاجب را انجام خواهد داد.
بهترین زمان برای ام ار ای سینه بسته به شرایط متفاوت خواهد بود؛ اما به صورت کلی بهترین زمان برای ام آر آی سینه بازه زمانی ۵ تا ۱۵ روز بعد از شروع دوره قاعدگی است. ۳ روز قبل و ۳ روز بعد شروع سیکل پریودی نباید این آزمایش را انجام داد. موارد زیر هم بهترین زمان برای انجام این تست هستند:
تصمیم نهایی در مورد زمان مناسب برای انجام ام آر آی سینه را باید پزشک با توجه به وضعیت بیمار و نیازهای خاص تعیین کند.
تفسیر نتایج تست ام آر آی شامل تشخیص ضایعات مشکوک از بزرگ شدن پارانشیم پس زمینه (BPE) است. روش های تفسیر بسته به محیط کلینیک و پروتکل های مربوطه متغیر است. یک نمونه از روش تفسیر نتایج تست به شرح زیر است:
تصمیم گیری بین ماموگرافی و MRI سینه باید بر اساس مدت زمان بیماری، سن بیمار، سابقه خانوادگی سرطان پستان، نوع بافت پستان و دلایل دیگری که ممکن است برای انجام این آزمون ها وجود داشته باشد، صورت گیرد. ماموگرافی در حالت کلی برای افرادی که سن آنها بیشتر از 40 سال است، توصیه می شود. این آزمون در تشخیص سرطان پستان در مراحل اولیه بسیار مؤثر است و به عنوان آزمون اولیه در جهت تشخیص سرطان پستان مورد استفاده قرار می گیرد.
برای زنانی که سن آنها کمتر از 40 سال است، بافت پستانی چگال و سابقه خانوادگی سرطان پستان وجود دارد، ممکن است نیاز به انجام MRI سینه باشد. MRI سینه با دقت بالاتری در تشخیص سرطان پستان نسبت به ماموگرافی برخی موارد مفید است. همچنین برای افرادی که قبلاً درمان سرطان پستان داشته اند، MRI سینه ممکن است انتخاب مناسبی باشد. با این حال، باید توجه داشت که هزینه انجام MRI سینه بیشتر از ماموگرافی است. بنابراین، برای تصمیم گیری در مورد انجام ماموگرافی یا MRI سینه، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید و مشاوره لازم را دریافت کنید.
خطرات احتمالی ام آر آی سینه بسیار کم هستند. در ام آر آی بر خلاف ماموگرافی از هیچ گونه اشعه ای استفاده نمی شود؛ بنابراین هیچ گونه خطری برای شما نخواهد داشت. در برخی از موارد افراد دچار کلاستروفوبیا هستند و از مکان های تنگ و بسته هراس دارند. این مورد می تواند عوارضی در هنگام تصویربرداری برای آنها ایجاد کند که معمولاً با مصرف داروی آرام بخش این مشکل هم حل خواهد شد. برخی از افراد ممکن است به ماده حاجب تزریق شده یا همان ماده کنتراست زا آلرژی داشته باشند. رادیولوژیست با پرسش هایی مطمئن خواهد شد که به این ماده حساسیت دارید یا با تزریق مشکلی برای شما ایجاد نخواهد شد. بعد از انجام آزمایش در صورتی که عوارضی مانند خارش، بثورات پوستی و تنگی نفس داشتید حتماً پزشک را در جریان قرار دهید.
هزینه ام آر ای به عوامل زیر بستگی دارد: