اصلاح مزاج در طب سنتی فواید زیادی بر سلامت انسان دارد. منظور از اصلاح مزاج همان متعادل کردن مزاج در بدن است تا مزاجی بر جسم غلبه نکند و باعث بروز بیماری شود. در ابتدای امر برای متعادل کردن مزاج خود، باید تشخیص مزاج انجام دهید و به طور کامل از مزاج خود آگاهی یابید. بهم ریختن مزاج و وتغییر مزاج سرد به گرم یا گرم به سرد بدن را در معرض ابتلا به بیماری های مختلف و خطرناکی قرار می دهد. مصرف مواد غذایی در رژیم غذایی یک فرد، مهم ترین عامل تاثیرگذار بر طبع و مزاج اوست.
هر فرد دارای یک طبع و مزاجی می باشد هر فردی با هر مزاجی با دیگری تفاوت دارد به همین دلیل نباید مصارف مزاج ها را به همه توصیه کرد . مزاج از چهار گروه تشکیل شده که عبارتند از صفرا، دم، سودا و بلغم که هر کدام در بدن هر فردی بیشترین سطح را به خود اختصاص داده است.. بسیاری از بیماری های موجود در بدن سرچشمه همین مزاج ها می باشد به همین دلیل باید هر فرد مزاج خود را بداند.
مزاج بلغمی
پوست آنها نرم و لطیف است ، احساس تشنگی زیاد دارند ،بسیار صبور و آرام هستند و اغلب زیر چشم هایشان چروک دارند اصولا در فصل زمستان بیمار ی های آنها زیاد می شود
هیکل قوی و درشتی دارند معمولا کسل هستند و به همین دلیل خواب سنگین و زیادی دارند. بسیار اجتماعی و خوش اخلاق هستند و مدیریت عالی دارند اما مطالب جدید را به سرعت درک نمی کنند و گاهی هم زود فراموش می کنند.
بینی و زبان آنها خشک است و سفیدی چشم هایشان به زردی میزند ،عطش زیاد و اشتهای بالایی دارند دارای اندام لاغر هستند وزود عصبانی می شوند
اصولا چهره تیره و پوست خشک و کم آبی دارند. غلظت خود آن ها بالاست و معمولا دچار سوزش سر معده ،گرفتگی عضلات و لکه های پوستی می شوند مدام بی قرار هستند و دچار مشکلات روانی نگران کننده می شوند.
طب سنتی از جمله طب هایی می باشد که در شناسایی مزاج ها بهترین مهارت را دارد، در این طب همواره بهترین مزاج را هر سه مورد می داند زیرا هر کدام مزیت های خاص خود را دارند، مثلا طب سنتی ثابت کرده افرادی که مزاج سرد و تر دارند روابط عمومی بهتری دارند، افرادی که مزاج گرم و خشک دارند جدی تر هستند و افرادی که مزاج سرد و خشک دارند با دقت تر هستند، اما در میان آنها مزاج گرم و تر معتدل ترین مزاجی است که یک فرد می تواند داشته باشد. شاید با این توضیحات می توان گفت که مزاج گرم و تر مزاجی عالی می باشد، در کل تمام مزاج ها مناسب هستند .
همچنین بخوانید : درمان لک پوست در طب سنتی ایرانی
روش تشخیص مزاج را می توان بر اساس گرم و سرد بودن و همچنین متعادل بودن آن طبقه بندی کرد :
مزاج شناسی یکی از بخش های مهم و ضروری در طب سنتی ایران است و شناخت مزاج هر فرد به درمان بیماری یا حفظ سلامتی آن کمک می کند.
برای خواندن مقالات درمان جوش و آکنه با طب ایرانی و درمان ریزش مو با طب سنتی ایرانی کلیک کنید.