چشم ها جزء مهم ترین اجزای صورت به شمار می آیند؛ زیرا نشان دهنده حالات درونی انسان ها هستند. پوست اطراف چشم به دلیل این که نازک است ، زودتر دستخوش تغییرات خواهد شد و اولین نشانه های پیری در پوست اطراف چشم قابل مشاهده خواهد بود. با افزایش سن خاصیت ارتجاعی پوست و تولید کلاژن و الاستین کاهش می یابد در نتیجه این مسئله، باعث بروز مشکلاتی از قبیل افتادگی و ایجاد پلک پف آلود خواهد شد. لازم به ذکر است موارد دیگری نیز از قبیل عوامل وراثتی و قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید و بیماری تیروئید نیز روی پوست اطراف چشم تأثیر خواهند گذاشت. افتادگی پلک یا پف چشم تأثیر به سزایی در زیبایی چشم ها دارد و باعث پیر و خسته به نظر رسیدن چشم می شود به همین دلیل افراد زیادی اقدام به عمل پلک می کنند تا بتوانند شادابی را به چشمان خود را برگردانند. بلفاروپلاستی یا جراحی پلک، نوعی جراحی زیبایی است که به رفع افتادگی پلک می پردازد و پوست، چربی و عضله اضافه آن را بر می دارد و با هدف اصلاح افتادگی و رفع عدم تقارن پلک ها انجام می شود.
عمل زیبایی پلک به دو نوع بلفاروپلاستی پلک بالا و بلفاروپلاستی پلک پایین تقسیم می شود. این دو را می توان به صورت ترکیبی یا به صورت مستقل انجام داد. بلفاروپلاستی تحتانی در درجه اول برای از بین بردن پف و چربی زیر چشم استفاده شود، در حالی که بلفاروپلاستی فوقانی برای رفع افتادگی پلک های فوقانی انجام می شود و حتی می تواند بینایی طبیعی را تحت تأثیر قرار دهد.
این عمل جراحی برای از بین بردن افتادگی و اصلاح پوست پلک بالا صورت می پذیرد. گاهی در این عمل جراحی نیاز است تا قسمتی از بافت چربی حذف شود. در برخی موارد شدت افتادگی پوست پلک بالا به قدری است که فرد دچار اختلال در بینایی می شود. عمل بلفاروپلاستی پلک بالا می تواند این اختلال را برطرف کند و گستره ی بینایی فرد را تقویت نماید.
بلفاروپلاستی پلک پایین به منظور حذف کیسه های چربی که منجر به پف زیر چشم شده اند، صورت می پذیرد. اگر بعد از برداشت بافت چربی اضافی، پوست پلک پایین دچار افتادگی شود، می توان پوست اضافی را در حین جراحی حذف نمود. به منظور برداشتن پوست اضافه و تنظیم کردن بافت چربی پلک تحتانی برشی خیلی باریک در زیر خط مژه ایجاد خواهد شد که قابل مشاهده نخواهد بود.
اگر جراحی بر روی هر دو پلک تحتانی و فوقانی انجام شود، در حدود دو ساعت به طول می انجامد. معمولا جراحی با اعمال تغییرات بر روی پلک فوقانی آغاز می گردد به گونه ای که برشی در طول خطوط طبیعی پلک ها زده می شود.پوست و بافت های زیرین از طریق این برش ها جدا و پوست و چربی اضافی برداشته خواهد شد. در مرحله پایانی، برش ها بخیه زده می شوند. بخیه ها معمولا سه تا شش روز بعد از جراحی کشیده خواهند شد. بسته به تکنیک به کار رفته، ممکن است نیازی به ایجاد بخیه در پلک پایین نباشد.
جراحی بر روی پلک تحتانی با استفاده از چندین تکنیک انجام می شود در یکی از روش ها، برشی داخل پلک تحتانی ایجاد و چربی ها برداشته خواهد شد. این برش ها به هیچ عنوان مشخص نمی شوند. در روشی دیگر، برشی در کناره های خط مژه ها زده می شود و امکان برداشت پوست، عضله شل شده و چربی فراهم می گردد. خط برش زده شده طی مدت کوتاهی محو خواهد شد.
پیش از جراحی، پزشک به بررسی سوابق پزشکی بیمار و مواردی مانند خشکی چشک، گلوکوم، آلرژی، مشکلات مربوط به تیروئید و یا دیابت می پردازد. پزشک هم چنین به معاینه کامل چشم بیمار نیز می پردازد تا وضعیت بینایی نیز مشخص شود. رعایت موارد زیر نیز از سوی بیمار ضروری است:
قطع مصرف داروهایی مانند آسپیرین، داروهای حاوی آسپیرین و پلاویکس یا اسویکس و وارفارین یک هفته قبل از جراحی. این قبیل داروها با رقیق کردن خون، احتمال خونریزی را افزایش می دهند.
کنار گذاشتن سیگار و دخانیات. نیکوتین موجود در سیگار روند بهبود را به تأخیر می اندازد.
تهیه قطره چشمی و یا کمپرس یخ برای بعد از عمل.
پلک تا یک الی سه هفته بعد از جراحی کبود و متورم است که این مورد کاملاً طبیعی است؛ ولی ظاهر پلک ها بعد از یک تا سه ماه بهبود می یابد. بسیاری از افرادی که جراحی زیبایی پلک را انجام می دهند معمولاً ظرف ۱۰ تا ۱۴ روز بعد از عمل می توانند به کار روزمره خود باز گردند. البته این مدت زمان بستگی به نوع جراحی و کار فرد دارد.
مناسب ترین کاندیدا برای انجام این جراحی از ویژگی های ذیل برخوردارند :
برای اکثر افراد، نتایج بلفاروپلاستی تا مدتی طولانی ادامه خواهد داشت. بر خلاف لیفت صورت، که به دلیل اثر گرانش می توانند اثربخشی خود را در طول زمان از دست بدهند، جراحی زیبایی پلک چشم مشکلاتی را که بیشتر در اثر وراثت و سایر عوامل روی پلک ها تأثیر می گذارد را اصلاح می کند. بهبود ظاهر پلک با استفاده از بلفاروپلاستی به طور کلی می تواند تا ۱۰ سال ادامه داشته باشد.
کبودی سطحی، عدم تقارن، باقی ماندن جای زخم، غیرطبیعی بودن نتیجه، چسبندگی زخم، پتوز (افتادگی پلک)، ناراحتی های چشم و مشکل در باز و بسته کردن چشم از عوارض معمول بلفاروپلاستی محسوب می شود. دوبینی، آسیب دیدن چشم، هموراژ اوربیت وکاهش قدرت دید نیز از عوارض جراحی برداشتن پف پلک محسوب می شود که خوشبختانه به ندرت بروز می یابد.
روش های زیبایی میزان هزینه تعریف شده ثابتی ندارند؛ اما می توان گفت برای تعیین این هزینه ها میزان افتادگی پلک را بررسی کرده و وابسته به وسعت کار و اینکه چه نواحی از پلک ها نیاز به این عمل داشته باشند و همچنین محاسبه دستمزد و هزینه های جانبی کلینیک و …. نیز میزان نهایی هزینه را مشخص می کند.
برای آگاهی از نحوه انجام بلفاروپلاستی زیر چشم ، روی لینک کلیک کنید.