تعداد زیادی غده کوچک درست در زیر سطح پوست (به نام غدد سباسه) قرار دارند. این غدد روغنی طبیعی به نام سبوم را تولید می کنند که پوست را صاف و انعطاف پذیر می کند. هنگامی که سبوم بیش از حد تولید شود، درون فولیکول های مو تجمع می یابد.
در نتیجه محیط بسیار مطلوبی برای رشد یک نوع باکتری به نام باکتری آکنه فراهم می شود. این اتفاق می تواند در سراسر بدن از جمله صورت رخ دهد که در موارد شدید باعث ایجاد کیست هایی در زیر سطح پوست می شود، در صورت پاره شدن این کیست ها جای جوش یا اسکار ایجاد می شود. مؤثرترین و ساده ترین راه برای درمان جوش ، روش غیر تهاجمی لیزر جوش صورت با استفاده از لیزر های جوانسازی و درمانی است. درمان جوش با لیزر یک روش درمانی پیشرفته است که از لیزر برای از بین بردن باکتری های پوست استفاده می کند.
لیزر باعث تحریک پورفیرین ها که در داخل باکتری زندگی می کنند، شده و سپس به دیواره باکتری آسیب رسانده و باکتری ها را می کشد. در برخی موارد، درمان جوش با لیزر باعث کاهش چربی سطح پوست شده و پوست شما را سالم تر و شفاف ترمی سازد. درمان جوش با لیزر، روشی ملایم است و می تواند بر روی بسیاری از انواع پوست ها و افراد انجام شود. همچنین به دوره بهبودی یا مراقبت پیچیده ای بعد از عمل نیاز ندارد. با یک درمان کوتاه و ساده، از داشتن پوست جدید و کاهش جوش خوشحال خواهید بود.
بیشتر بدانید : درمان لکه های قهوه ای جای جوش
چندین لیزر مختلف برای درمان جوش استفاده می شود؛ اما به طور کلی آنها از طریق یکی از روش های زیر آکنه را درمان می کنند:
این دستگاه ها موجب تخریب و تبخیر بافت های سخت و قدیمی زخم ها می شوند و می توانند ظاهر پوست را بهتر کنند. همچنین بافت زیرین اسکار را تحریک به تولید کلاژن می کنند تا سفت و محکم شود و به حالت قبل از جوش برگردد. این لیزرها برای مشکلات سطحی و از بین بردن بافت های مزاحم لایه اپی درم یا بالایی پوست، کارایی دارند. به همین دلیل دوره درمان و نقاهت با این لیزرها، طولانی تر است. معمولاً ۳ تا ۱۰ روز زمان نیاز دارد تا التهاب و قرمزی پوست پس از لیزر، از بین برود. لیزرهای اربیوم (Erbium YAG) و لیزر دی اکسید کربن (CO2)، از معمول ترین دستگاه های لیزر تخریبی هستند.
این لیزرها بافت های قدیمی را از بین نمی برند و تنها با تحریک پوست به بازسازی. کلاژن سازی، فرایند کاهش جای جوش و اسکار را سریع تر می کنند. دوره نقاهت این لیزرها کوتاه تر است چون آسیبی به سطح پوست وارد نمی کنند؛ اما اثرگذاری آنها نیز بسیار کمتر است. لیزرهای دایود و ان دی یاگ (Nd: YAG) از این دست لیزرها هستند که در رفع موهای زائد بدن نیز نقش دارند. درواقع امواج لیزر در این دستگاه ها، طیف های آغازین فروسرخ را شامل می شوند که بیشتر با تولید گرما، پوست را به جوانسازی تحریک می کنند.
این لیزرها می توانند بافت های مرده و زیرین زخم را از بین ببرند. در واقع اسکارهای عمیق پوستی و جای زخم های ناشی از سوختگی یا مشکلات عمیق پوستی که در درم یا لایه های میانی پوست تشکیل شده اند، با لیزرهای فرکشنال قابل درمان هستند.
این عمل معمولاً با بی حسی موضعی (تزریق داروی بی حسی در محل تحت درمان) انجام می شود. پزشک متخصص پس از تأثیرگذاری داروی بی حسی از لیزر مخصوص برای بازسازی پوست استفاده می کند. با بهره گیری از پرتوی کنترل شده نور لیزر، لایه های بیرونی پوست تبخیر می شوند و در نتیجه پوست صاف تر و جوان تر زیرین آشکار می شود. همانطور که لایه های قدیمی پوست برداشته می شوند، رشد سلول های جدید تحریک می شود.
ممکن است لازم باشد تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید تا شرایط لازم برای درمان با لیزر را داشته باشید. برای لیزر کردن پوست کارهای زیر را باید انجام بدهید:
از آنجا که این روش شامل گرما و نور است، ممکن است پزشک در صورت حساسیت فرد به نور، آن را توصیه نکند و یا از درمان با لیزر به طور کامل خودداری کند؛ زیرا مصرف برخی از داروهای خاص مانند داروهای رقیق کننده خون به علت خطر خونریزی، می توانند باعث ایجاد این نوع حساسیت شوند. از سوی دیگر، در صورتی که بیمار از پوستی همراه با آکنه فعال، تیره رنگ و بسیار چروک برخوردار باشد نیز نمی تواند کاندیدای مناسبی برای این روش درمانی یعنی لیزر جای جوش باشد، البته نظر قطعی را پزشک پوست در این خصوص اعلام می دارد.
خطرات و عوارض جانبی این روش درمانی یعنی لیزر جای جوش که به شرح زیر است، معمولاً طی گذشت چند روز از بین خواهد رفت:
هزیه درمان لیزری ابلیتیو (ablative) و غیر ابلیتیو با هم تفاوت دارد. عوامل دیگری نیز بر هزینه لیزر درمانی پوست، تأثیر دارند:
شما را به خواندن مطلب ریزش ابرو بعد از کاشت نیز دعوت می نماییم.