علت درد جلوی زانو و زیر کشکک و درمان آن
دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]آدرس وب سایت : www.drforogh.irآدرس مطب : تهران ، بزرگراه چمران ، ابتدای باقرخان غربی ، پلاک 89 قدیم ، 26 جدید ، طبقه همکف تلفن مطب : 66576424 - 021
سندروم درد پاتلوفمورال (PFPS یا درد جلوی زانو و اطراف کشکک ) یک علت احتمالی درد قدام زانو است که عمدتا خانم های جوان را درگیر می کند. منشاء این درد از پشت استخوان کشکک می باشد و عمدتا بعد از بررسی های کامل، هیچ گونه اختلال ساختاری یا آناتومی در مفصل زانو مشاهده نمی شود. سندروم پاتلوفمورال می تواند یک یا هر دو زانو را درگیر می کند.
آنچه در اين مطلب مي خوانيد:
این درد در قدام زانو و اطراف استخوان کشکک(پاتلا) حس می شود و هنگام دویدن، بالا پائین رفتن از پله و نشستن طولانی مدت تشدید می شود. این سندروم در خانم های جوان و ورزشکاران شایع تر است. و ورزشکارانی که بیشتر می پرند یا می دوند را درگیر می کند.
علت اصلی این عارضه هنوز مشخص نیست اما برخی عوامل ممکن است در ایجاد آن نقش داشته باشند:
- استفاده بیش از حد از مفصل: در بسیاری از موارد سندروم درد پاتلوفمورال ناشی از فعالیت فیزیکی شدید است که فشار تکراری را بر روی زانو قرار می دهند مانند پیاده روی، دو زانو و چهارزانو نشستن و بالارفتن از پله
- مشکلات بیومکانیکال زانو: عللی که باعث تغییر در بیومکانیک حرکت کشکک می شوند؛ عوامل خطر محسوب می شوند. و شامل کوتاهی عضله چهار سر(عضله جلوی ران)، کوتاهی عضله ایلیوتیبیال باند(عضله کنار ران)، ضعف عضله چهار سر، صافی کف پا، چرخش ساق پا به داخل و ضعف عضلات لگن می باشند. در برخی از افراد کشکک زانو تراز نیست در این صورت فعالیت شدید می تواند باعث وارد آمدن فشار بیش از حد و ساییدگی غضروف پشت کشکک زانو می شود. چنین چیزی می تواند منجر به نرم شدن و از کار افتادن غضروف پشت کشکک(کندرومالاسی) و ایجاد درد در استخوان زیرین و سوزش مفصل می شود.
- ضربه: آسیب به کشکک زانو مانند شکستگی یا جابه جایی، می تواند با سندروم درد پاتلوفمورال مرتبط باشد.
- تمرینات شدید و نامناسب: تمرینات سنگین و پرفشار مخصوصا تمریناتی که بیش از حد زانو را خم می کند. می تواند به مفصل پاتلوفمورال آسیب برساند. تغییر ناگهانی در فعالیت فیزیکی که گاهی تغییر در شدت فعالیت است، مانند افزایش تعداد روزهایی که هر هفته تمرین می کنید و گاهی تغییر در طول فعالیت، مانند دویدن فواصل طولانی تر، نیز از عوامل آسیب به مفصل بین کشکک و استخوان ران است.
- درد و سفتی زیر استخوان کشکک پس از نشستن طولانی مدت و پس از آن بلند شدن و راه رفتن.
- درد در ناحیه ی کشکک زانو در حین ورزش و فعالیت هایی که مکررا زانو خم می شود مانند دویدن، بالا رفتن از پله، پریدن یا چمپاتمه زدن.
- احساسی شبیه قفل شدن زانو.
- تورم هم از علایم دیگر این بیماری است که می تواند داخل مفصلی باشد یا بدون التهاب تاندون کشکک اتفاق بیافتد.
- خالی کردن زانو به طور مکرر به دلیل همراهی نکردن عضبه چهار سر ران.
- کنترل وزن.
- گرم کردن بدن قبل از ورزش کردن.
- پرهیز از انجام دادن ورزش های پر برخورد یا ورزش هایی که به زانو فشار می آورند.
- انتخاب کفش مناسب بالایه های حفاظت کننده از پا.
- تعویض دوره ای کفش.
- بستن زانو بند برای کاهش خطر آسیب دیدگی زانو.
درمان های متعددی برای نرمی غضروف کشکک زانو وجود دارد که گزینه های محافظه کارانه تا انجام جراحی را در بر می گیرد. بسته به سن، سطح فعالیت و میزان آسیب دیدگی متخصص طب فیزیکی ممکن است یک یا ترکیبی از این چند روش را توصیف کند.
درمان های محافظه کارانه
اغلب درمان های محافظه کارانه، همان درمان هایی هستند که برای بهبود عارضه درد زانوی دوندگان نیاز می باشد.
- استراحت: استراحت سبب می شود که تورم کاهش یابد و به ترمیم شدن غضروف کمک می کند.
- از انجام فعالیت هایی که موجب درد و ایجاد تنش در زانو می شود اجتناب نمایید: فعالیت های ورزشی کم برخورد نظیر دوچرخه سواری، اسکی فضایی و شنا که انجام آنها برای مفاصل آسان تر است را امتحان کنید.
- دارو: برای تسکین درد و ناراحتی و همچنین کاهش تورم ممکن است از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی نظیر ایبوپروفن(برای مثال ادویل، موترین) و ناپروکسن(برای نمونه الیو) تجویز می شود.
- زانوبند: برای محافظت از زانو و بهبود راستای کشکک زانو کمک می کند.
- تزریق پی آر پی: با انجام روش پی آر پی زانو ، بیماران مبتلا به نرمی غضروف کشکک زانو بهبود قابل توجهی می یابند. به علاوه این بهبودی برای طولانی مدت دوام خواهد داشت.
- اوزون تراپی: موارد کاربرد اوزون درمانی زانو با مواردی در آنها کورتیکواستروئید ترشح یافته مشابه است. احتمالا درد زانو ایجاد شده بر اثر نرمی غضروف کشکک زانو و سایر فرایند های التهابی، با این روش درمان می شوند.
- آر اف فرکشنال: این روش غیر جراحی با حداقل تهاجم است که با استفاده از امواج الکترو مغناطیسی انتقال اطلاعات دردناک را از زانو به مغز کاهش می دهد و یا به طور دائم قطع می کند.
- پرولوتراپی: درمان غیر جراحی است. به همین خاطر به عنوان تزریق احیا کننده مفصل و یا بازسازی غیر جراحی رباط و تاندون شناخته می شود.
- ارتوکین تراپی: متد جدید و بروز جهت درمان آرتروز است که به صورت هوشمند بروی علت ایجاد کننده آرتروز عمل می کند. و مانع فرایند التهابی و درد همراه با بیماری های تحلیل برنده مفاصل و بافت نرم می شود.
شما می توانید برای درمان پای صاف کودکان با کفش طبی به پلی کلینیک تخصصی ارتوپدی فنی دکتر بیژن فروغ در تهران مراجعه نمایید. در این مرکز خدماتی از قبیل تشخیص (با روشهای معاینه توسط متخصص و اسکن کف پا ) و تجویز کفش و کفی طبی ، همچنین ساخت آنها به مراجعین محترم ارائه می گردد.
نسخه اصلی مطلب
علت درد جلوی زانو و زیر کشکک و درمان آن را در سایت دکتر بیژن فروغ بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید