تاندون ها دارای بافت فیبری هستند که عضلات را به استخوان متصل می کنند، عموماً نیرویی که به تاندون ها وارد می شود بیشتر از 5 برابر وزن بدن است، بنابراین ممکن است در برخی موارد نادر به دلیل فشارهایی که وارد می شود شما به کشیدگی و پارگی تاندون پا دچار شوید. در این میان شایع ترین آسیب تاندون ها مربوط به پارگی تاندون آشیل است، در صورتی که این تاندون دچار آسیب شود فرد به مشکلات بسیاری دچار می شود و درد زیادی را متحمل خواهد شد. پارگی تاندون مچ پا معمولاً در محدوده چند سانتی متری فاصله از محل اتصال تاندون به استخوان پاشنه رخ می دهد؛ زیرا این قسمت جریان خون کمی دارد. این پارگی با افزایش شدت تمرینات ورزشی، افتادن از ارتفاع، افتادن داخل چاله یا گودال، دویدن در سربالایی، شکستگی مچ پا و… اتفاق می افتد. چنانچه که به پارگی تاندون پا دچار شوید، اولین علائمی که آن را احساس می کنید درد است. پس از آن اگر سریعاً اقدامات لازم جهت درمان انجام نشود، احتمالاً برای حرکت دادن پای خود نیز دچار مشکل می شوید، بنابراین بسیار مهم است که در صورت بروز آسیب سریعاً نسبت به درمان اقدام کنید.
در پلی کلینیک ارتوپدی فنی، طب فیزیکی و توانبخشی دکتر بیژن فروغ خدمات درمانی و توانبخشی در مشکلات و بیماریهای پا و زانوها ، ستون فقرات، دست و اندام فوقانی ، بیماریهای نورولوژیک مغز و ... همچنین نوار عصب و عضله ، اسکن کف پا و تجویز و ساخت انواع بریس ، کفش و کفی طبی ، ودرمان با روشهایی مانند طب سوزنی به مراجعه کنندگان گرامی ارائه می گردد. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان این مرکز، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠ اقدام فرمایید.
مانند هر عضله یا تاندون دیگری در بدن، تاندون آشیل هم اگر تحت نیرو یا فشار زیادی قرار بگیرد دچار پارگی می شود. این مشکل می تواند در هر فعالیتی که در آن حرکات جهشی و پرشی وجود داشته باشد، مانند فوتبال، دویدن، بسکتبال، شیرجه و تنیس، رخ بدهد. در حرکات جهشی و پرشی ابتدا عضلات پشت ساق به شدت منقبض می شوند که این می تواند فشار بیش از اندازه ای به تاندون آشیل وارد کند. همچنین در مواردی که هنگام سقوط یا زمین خوردن مچ پا، تحت فشار زیاد، رو به بالا قرار می گیرد، تاندون آشیل کشیده شده و آسیب می بیند. بریدگی عمقی پشت مچ پا (با یک وسیله برنده) هم در صورتی که عمق برش زیاد باشد می تواند باعث پارگی تاندون آشیل شود.
گاهی اوقات تاندون آشیل ضعیف می شود که این حالت تاندون را مستعد پارگی می کند. عواملی که باعث ضعیف شدن تاندون آشیل می شوند عبارتند از:
تاندونیت
علائم رایج تاندونیت پاشنه آشیل عبارتند از:
علائم پارگی تاندون آشیل عبارتند از:
یکی از آسیب هایی که ممکن است موجب ناراحتی افراد و اختلال حرکتی آنها شود، آسیب در ناحیه مچ پا بوده که می تواند به دنبال پارگی تاندون های مچ پا اتفاق بیفتد. در ناحیه مچ پا چهار تاندون وجود داشته که در صورت پارگی هر کدام، فرد با علائم و ناراحتی هایی مواجه خواهد شد. در ادامه در رابطه با پارگی این تاندون ها توضیح خواهیم داد:
تاندون آشیل از جمله تاندون های مهم پا بوده که در ناحیه پایینی و پشتی ساق پا و مچ قرار گرفته و عضلات پشت ساق پا را به پاشنه پا متصل می کند. این طناب فیبری و بافت محکم و نرم می تواند به دلایل مختلفی دچار آسیب شود. چنانچه این تاندون دچار کشیدگی بیش از حد شود، ممکن است به صورت کامل و یا فقط بخشی از آن پاره شود و در نهایت موجب ناراحتی (درد و تورم و همچنین اختلالات حرکتی) در پا شود.
این تاندون از مهم ترین تاندون های ساق پا بوده که موجب اتصال عضله پشت ساق پا به استخوان قرار گرفته در قسمت داخلی کف پا می شود. این تاندون نقش مهمی داشته و موجب حفظ قوس و گودی کف پا می شود و پای فرد را به هنگام راه رفتن و فعالیت حمایت می کند. در صورتی که این تاندون دچار کشیدگی بیش از حد شود، ممکن است بخشی از آن و یا به طور کامل دچار پارگی شود که این موجب اختلالات حرکتی پا و عدم تعادل به هنگام راه رفتن می شود.
این تاندون در قسمت جلوی ساق پا و استخوان تیبیا قرار داشته و موجب بلند کردن پا از سطح زمین می شود. در صورتی که این ناحیه دچار کشیدگی حاد (پارگی) شود، در ناحیه جلویی مچ پا و وسط آن درد و تورم ایجاد شده و فرد قادر به بلند کردن پا نخواهد بود.
در ناحیه جلویی ساق پا چندین عضله وجود داشته که به این عضلات پرونئال می گویند. این عضلات از بخش خارجی و پایینی ساق پا یا استخوان فیبولا شروع شده و در امتداد ساق پا به استخوان های مختلف پا متصل شده و در نهایت موجب حرکت مچ پا و پا به جهات مختلف می شوند. در صورت انقباض و گرفتگی این عضلات و همچنین کشیدگی آنها ممکن است پارگی اتفاق بیفتد که به دنبال آن فرد قادر به حرکت دادن مچ پا و پا نخواهد بود.
روش های درمانی بدون جراحی می توانند به کنترل علائم پارگی تاندون مچ پا کمک کنند. معمولاً عمل جراحی تا زمانی که بتوان بدون استفاده از آن علائم را مدیریت کرد، در نظر قرارگرفته نخواهد شد.
ممکن است پزشک داروهایی را برای شما تجویز کند. داروهای ضدالتهاب می توانند در کاهش درد و ورم مؤثر بوده و به شما در بازگشتن هر چه سریع تر به فعالیت های عادی خود کمک کنند. ازجمله این داروها می توان به ایبوپروفن و داروهای تزریقی اشاره کرد که نیازی به نسخه ی پزشک ندارند.
این روش درمانی ارزان قیمت اغلب برای کمک به تسکین دردها و آسیب های عضلانی یا مفصلی توصیه می شود. برای گرما درمانی می توان از بطری های آب گرم، پدهای حرارتی یا حمام آب گرم استفاده کرد.
در مرحله اول، فعالیت هایی که درد را بدتر می کنند را کاهش دهید و یا حتی متوقف کنید. ممکن است لازم باشد به مدت 6 تا 8 هفته از قالب های دارای ساق کوتاه یا بوت های مخصوص پیاده روی استفاده کنید. این ها به تاندون اجازه استراحت می دهند و ورم ناحیه را کم می کنند.
متخصص در ارتباط با استفاده از کفش مناسب، وضعیت مناسب بدنی و نحوه انجام فعالیت های روزمره به بیمار کمک می کند. کفی طبی که سبب بالا نگه داشتن پاشنه پا می شود، در کاهش فشار وارد بر تاندون آشیل مؤثر است. در صورتی که در ارتباط با وضعیت پاها و یا نحوه عملکرد پا مشکلی وجود داشته باشد، استفاده از کفی طبی یا ارتز در کفش به درمان و جلوگیری از بروز تاندونیت آشیل کمک می کند. در صورت کوتاه بودن قوس کف پا، فشار وارد بر تاندون آشیل افزایش پیدا می کند.
درمان با لیزر یک راه حل ایمن، مؤثر، غیر تهاجمی و بدون درد برای درد و آسیب تاندون آشیل فراهم می کند. در لیزر درمانی با استفاده از لیزرهای کم توان یا پرتوان بافت های آسیب دیده تاندون های پا را تقویت و روند بهبود را تسریع می بخشند.
در شاک ویو تراپی از طریق پوست یک شوک صوتی به منطقه آسیب دیده مچ پا وارد می شود تا مقدار محدودی فشار به ناحیه آسیب دیده تاندون آشیل وارد شده و روند درمان دوباره شروع شود. درمان با شاک ویو برای بیماران مبتلا به موارد مزمن التهاب تاندون آشیل بیشترین فایده را دارد.
مگنت تراپی با افزایش گردش خون باعث تسریع در درمان می شود. بازگرداندن جریان خون به حالت نرمال کمک می کند تا مواد مغذی و اکسیژن مورد نیاز برای بهبود آسیب های تاندون آشیل فراهم شوند. همچنین انرژی مغناطیسی عملکرد سوخت و ساز بدن که در نابودی و التهاب سلولی مؤثر است را نیز به صورت طبیعی در می آورد.
پی آر پی و یا درمان با پلاسمای غنی از پلاکت در درمان پارگی، التهاب ها و آسیب های وارده به تاندون آشیل، مؤثر است. تزریق فاکتورهای رشد به قسمت آسیب دیده ی پاشنه آشیل باعث بازسازی تاندون آسیب دیده ی شما می شود.
برنامه های ورزشی متناسب با نوع پارگی تاندون ها برای بیماران پیشبینی می شود.
در طول دوره التیام پارگی تاندون آشیل در اطراف محل پارگی بافت اسکار تشکیل می شود. این حالت، در کنار یک دوره بی حرکتی می تواند باعث سفتی تاندون و عضلات اطراف آن شود. تمرینات انعطاف پذیری برای ساق و مفصل مچ پا، به کشش این عضلات سفت کمک کرده و باعث می شوند که قسمت های مختلف پا بهتر حرکت کنند. کشیدن آرام بافت اسکار ایجاد شده در امتداد آشیل آسیب دیده، می تواند به تغییر شکل و حالت آن بافت اسکار و همچنین عملکرد نرمال تاندون آشیل کمک کند.
تمریناتی که می توان بعد از پارگی تاندون آشیل برای بهبود انعطاف پذیری انجام داد عبارتند از:
هنگامی که دامنه حرکتی مفصل مچ پا تا حدود بازیابی شد، نوبت به بهبود قدرت عضلات اطراف آن می رسد. در طول تمرینات قدرتی فشار پیشرونده ای به تاندون آشیل وارد می شود که در نهایت باعث می شود تا بتوانید تاندون و عضلات اطراف آن را تقویت کرده و عملکرد کلی را بهبود بدهید. انجام تمرینات قدرتی و تقویتی همچنین به کاهش خطر آسیب دیدگی مجدد تاندون آشیل در آینده کمک می کنند. تمرینات مورد استفاده برای تقویت مفصل مچ پا و تاندون آشیل عبارتند از:
تمریناتی که می توان بعد از پارگی تاندون آشیل برای بهبود تعادل و حس عمقی انجام داد عبارتند از:
مفصل شانه با دامنه حركتی بالا نقش مهمی در انجام کارها دارد و به همین دلیل مستعد آسیب های فراوانی نیز می باشد . مرکز طب فیزیکی و پلی کلینیک تخصصی ارتوپدی فنی دکتر بیژن فروغ با ارائه انواع خدمات درمانی در زمینه توانبخشی، کنترل و بهبود انواع بیماریها، آسیبها و صدمات، همچنین درد و محدودیت های حرکتی ناشی از آن، پذیرای مراجعه کنندگان عزیز می باشد. لطفا برای هماهنگی، کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان این مرکز، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠ اقدام فرمایید.