کلیه ها نقش بسیار مهمی در بدن انسان دارند. به طور مثال ترشح مواد دفعی بدن به داخل ادرار، تنظیم تعادل آب و الکترولیت بدن، کنترل فشار خون، خونسازی و غیره بر عهده این عضو حیاتی بدن میباشد. از بین رفتن عملکرد کلیه ها بر روی اندازه ی کلیه ها تأثیر به سزایی دارد به صورتی که بسیاری از بیماری ها باعث افزایش یا کاهش سایز کلیه ها میشود. همچنین موارد دیگری مانند سن، جنس و BMI افراد، بر روی سایز کلیه ها مؤثر هستند. اندازه گیری کلیه ها در افراد و مقایسه آن با اندازه ی طبیعی کلیه ها، ابزاری جهت تشخیص و مداخله زودرس بالینی را در اختیار ما قرار میدهد. از سونوگرافی برای ارزیابی اندازه، موقعیت و شکل کلیه ها و همچنین ساختارهای مربوطه نظیر حالب و مثانه استفاده شود. سونوگرافی یک روش بی خطر و بدون درد است که با استفاده از امواج صوتی تصاویری از داخل بدن تولید می کند.
عملکرد کلیه به این صورت است که:
کلیه ها هر ۲۴ ساعت جمعاً حدود ۲۰۰ لیتر از مایعات بدن را تصفیه و به جریان خون بازمی گردانند حدود ۲ لیتر مایع به صورت ادرار از بدن دفع می شود در حالی که باقیمانده یعنی حدود ۹۸ لیتر به بدن باز می گردد.
کلیه راست مختصری بزرگ تر از کلیه چپ است؛ اما اختلاف هر دو کلیه از ۲ سانتی متر بیشتر نیست. اندازه کلیه طبیعی در محور طولی حدود ۹- ۱۲ سانتی متر و در محور عرضی ۴- ۶ سانتی متر است. ضخامت پارانیشم (بافت) کلیه طبیعی ۵/۲ - ۵/۳ سانتی متر است. به طور کلی، اندازه ی کلیه ها با افزایش سن کاهش می یابد. این امر به دلیل کاهش پارانشیم اتفاق می افتد. اندازه ی کلیه تحت تأثیر فاکتورهای مختلفی مثل قد، وزن، مساحت بدن و دیگر فاکتورها می باشد. به عنوان مثال، طول کلیه ی فرد به میزان زیادی با قد فرد در ارتباط است. در تحقیقات انجام شده، اندازه گیری طول کلیه در افراد قد بلند و مقایسه ی آن با طول کلیه ی افراد قد کوتاه، تفاوت چشمگیری را نشان داده است.
تکنسینی که سونوگرافی را انجام می دهد، ژلی را روی پوست شما در ناحیه کلیه ها پخش می کند. این ژل به هدایت بهتر امواج صوتی تولید شده توسط مبدل کمک می کند. سپس مبدل را به شکم شما می مالد. در نقاط خاصی در طول سونوگرافی، ممکن است از شما بخواهند نفس خود را حبس کنید یا به پهلو بخوابید. امواج صوتی تولید شده توسط مبدل از اندام های شما باز می گردد یا به اصطلاحی، پژواک می شوند. یک کامپیوتر این پژواک ها را می گیرد و تصاویری از کلیه شما ایجاد می کند.
برای انجام سونوگرافی نیازی به پرهیز از خوردن و نوشیدن نیست. قبل از سونوگرافی بهتر است لباس زیر مناسب و راحت بپوشید تا بتوانید به آسانی آن را از بدن خارج کنید.
سونوگرافی کلیه روش ایمن برای بررسی بیمار و دریافت تصاویر حیاتی بدون خطر ابتلا به اشعه است. در موارد نادر، بیمار ممکن است برخی از حساسیت های خفیف را در مناطقی که مورد آزمایش قرار گرفته اند متوجه شوند؛ اما باید ظرف چند ساعت پس از عمل کاهش یابد.
اگر به دنبال تشخیص دقیق و سریع برای حفظ سلامت خود هستید، خدمات تخصصی ماموگرافی ، بیوپسی پستان ، الاستوگرافی ، فیبرو اسکن کبدی و سونوگرافی پوست را با اطمینان به ما بسپارید.