تشخیص بسیاری از مشکلات فک و دندان با معاینه بصری غیر ممکن است. از این رو متخصصین دندانپزشکی برای شناسایی دقیق بسیاری از ناهنجاریهای مربوط به فک و مشکلات دندانی از دستگاه های عکسبرداری و یا رادیوگرافی دندان استفاده می کنند. در بسیاری از موارد، فواصل بسیار کمی بین دندانها وجود دارد و حتی در برخی بیماران این فواصل به صورتی است که روی هم افتادگی دندانی نیز وجود دارد. در این شرایط امکان تشخیص پوسیدگی با معاینه تنها توسط دندانپزشک کافی نیست و جهت تشخیص بهتر پوسیدگی های غیر قابل دیدن بین دندانی از گرافی بایت وینگ استفاده می شود. دقت این رادیوگرافی بسیار بالا است و با توجه به اینکه استخوان بین دندانی را نیز تصویر می کند. بسیاری از متخصصین لثه از این روش جهت تعیین میزان پیشرفت بیماری های لثه و دندان نیز استفاده می کنند.
عکس بایت وینگ یکی از انواع عکس برداری از دندان است که بنا به نیاز و تشخیص دندانپزشک از دندانهای بیمار تهیه میشود. رادیوگرافی بایت وینگ BW برای تشخیص بیماری های لثه مناسب میباشد و به پزشک کمک بسیار زیادی میکند تا بتواند پوسیدگی موجود در دندان های عقب و همچنین تغییرات ایجاد شده در استخوانها را به خوبی تشخیص دهد. در این تکنیک رادیوگرافی بایت وینگ بدون قرار دادن گیرنده یا وسیله دیگری در داخل دهان، تهیه می شود.
کودکان اغلب از گذاشتن گیرنده های رادیوگرافی در داخل دهان امتناع می ورزند و تصویربرداری های داخل دهانی برای کودکان اغلب امری ناخوشایند است. بدین منظور، تهیه رادیوگرافی بایت وینگ که از کلیشه های مهم تصویربرداری کودکان میباشد، در این مرکز صورت خارج دهانی قابل انجام است. این تکنیک همچنین میتواند جایگزین مناسبی برای بایت وینگ داخل دهانی در افراد بزرگسالی باشد که به دلیل تهوع شدید، امکان تحمل گیرنده را در داخل دهان خود ندارند.
این رادیوگرافی کرون دندانهای عقب را نشان می دهد. دندانپزشک ها از هر طرف صورت، یک یا دو رادیوگرافی بایت وینگ می گیرند. هر رادیوگرافی دندانهای مولر (دندانهای عقب) و دندانهای دو پایه (دندانهایی که در مقابل مولر ها قرار دارند) در بالا و پایین و در واقع جزئیات دندانهای بالا و پایین یک سمت دندان را نشان می دهد. این نوع رادیوگرافی تماسهای دندانی و همچنین استخوان بین دندانها در ناحیه نزدیک به تاج را نشان میدهد و تصویر بسیار مناسبی را جهت بررسی پوسیدگی بین دندانی و همچنین بیماریهای لثه در مراحل اولیه آن را برای ما فراهم می نماید. در این روش بیمار با گاز گرفتن بر روی بالچه های مقوایی و یا پلاستیکی رسپتور را در دهان خود نگاه میدارد و اصطلاح bite wing از همین روش تهیه رادیوگرافی اقتباس شده است. بیشترین مورد استفاده از این روش در دندانهای خلفی است و جهت بررسی کامل دندانهای خلفی حداقل به دو رادیوگرافی در هر طرف نیاز داریم که یکی دندانهای آسیایی بزرگ و دیگری دندانهای آسیایی کوچک را به ما نشان می دهد.
رادیوگرافی دندان به صورت داخلی انواع مختلفی دارد. یک نوع از رادیوگرافی دندان داخلی که کرون دندان های عقب را نشان می دهد، رادیوگرافی بایت وینگ می باشد. در روش رادیوگرافی بایت وینگ پزشک از هر سمت صورت بیمار یک یا دو بار تصویربرداری می کند. در هر بار تصویربرداری از روش رادیوگرافی بایت وینگ تعداد دندانهای موجود در هر طرف صورت که در بالا و پایین قرار دارند تصویربرداری می شوند. رادیوگرافی بایت وینگ BW برای تشخیص بیماریهای لثه مناسب می باشد و به پزشک کمک بسیار زیادی می کند تا بتواند پوسیدگی موجود در دندان های عقب و همچنین تغییرات ایجاد شده در استخوان ها را به خوبی تشخیص دهد. عکس بایت وینگ همچنین برای تشخیص اینکه دندان ها دچار سایش و فروپاشی شده اند یا خیر بسیار مناسب می باشد. مورد استفاده دیگر رادیوگرافی بایت وینگ تعیین و تشخیص میزان تاج و به طور کلی موارد ترمیمی می باشد.
شما می توانید رادیوگرافی دندان بایت وینگ را با مراجعه به رادیولوژی مرکزی اصفهان انجام دهید. جهت تعیین نوبت با شماره تلفن 32202762-031 تماس حاصل فرمایید.
برای نگه داشتن فیلم حسگر در دهان بیمار، ممکن است از زبانه های قابل گاز گرفتن یا یک دستگاه نگه دارنده فیلم حسگر به عنوان مثال ابزار (Rinn) استفاده شود. ابزار Rinn دارای یک حلقه و میله هدف برای کمک به موقعیت دستگاه نشانگر موقعیت اشعه ایکس (PID) است.
قرار دادن ترکیب زبانه فیلم در دهان بیمار در جهت افقی، در حالی که فیلم به صورت زبانه ای تا دندان قرار گرفته است و به بیمار اجازه می دهد تا هنگام گاز گرفتن، از طریق صفحه اکلوزال زبانه بایت بیرون بیاید تا به طور همزمان تاج های فک بالا و فک پایین دندان پوشانده شود. BWs همچنین باید تصویربرداری همزمان از تاج آلوئولار فک بالا و فک پایین را انجام دهد، بنابراین اگر از دست دادن استخوان آلوئول قابل توجه است، باید Bitewings عمودی گرفته شود.
در روش رادیوگرافی بایت وینگ، می توان کرون دندانهای عقب را مشاهده کرد و معمولاً باید از هر طرف صورت یک الی دو رادیوگرافی بایت وینگ تهیه کرد. در هر بار عکاسی از هر طرف صورت، تمام جزئیات دندانهای بالا و پایین همان طرف به خوبی نشان داده می شود.
مطلب پیشنهادی : مزایای رادیوگرافی بایت وینگ تمام دیجیتال
هزینه تصویربرداری بایت وینگ بر اساس تعرفه وزارت بهداشت محاسبه و دریافت می شود. متناوب بودن هزینه برای افرادی که از بیمه های تأمین اجتماعی و خدمات درمانی استفاده می کنند طبق تعرفه بیمه تعیین می شود.
بر اساس مطالعات انجام شده گرافی دندان یکی از تصویربرداری هایی است که در آن از کمترین میزان پرتو استفاده می شود. زنان باردار یا زنانی که احتمال بارداری در آنها وجود دارد، باید از دریافت هر گونه اشعه ایکس خودداری کنند؛ زیرا این پرتوگیری برای رشد جنین ایمن نیست.
نسخه اصلی مطلب رادیوگرافی بایت وینگ (BW) دندان چیست؟ را در سایت دکتر محمد اعظمی بخوانید.