انواع آسیب های ورزشی
دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]آدرس وب سایت : www.drsalmanfallah.irآدرس مطب : اصفهان ، خیابان حکیم نظامی ، خیابان شریعتی غربی ، نبش کوچه 16 ، جنب مسجد امام حسن عسکری ، طبقه اول تلفن مطب : 91011414 - 031
آسیب های ورزشی ، معمولا در حین تمرین کردن یا شرکت در رویداد های ورزشی رخ می دهند . کودکان بیشتر در معرض این نوع آسیب ها هستند ، اما این موضوع در افراد بالغ نیز اجتناب ناپذیر است . در برخی شرایط خاص، خطر ابتلا به آسیب های ناشی از ورزش افزایش پیدا می کند .
اگر حرکتی خلاف عادت همیشگی ماهیچه های خود انجام دهید ، به درد عضلات بعد از ورزش دچار خواهید شد . به عنوان مثال ، اگر به طور منظم فعالیتی نداشته باشید ، پیش از انجام تمرینات به اندازه کافی بدنتان را گرم نکنید یا ورزش های تماسی را انجام دهید ، بیشتر در معرض خطر آسیب های ناشی از ورزش خواهید بود . در این مقاله به بررسی انواع ، علائم و درمان آسیب های ورزشی می پردازیم .
دکتر سلمان فلاح پزشک طب فیزیکی و توانبخشی در اصفهان در سه زمینه تشخیص و درمان درد، توانبخشی بیمارانی که دارای اختلال عملکردی شده اند و بررسي هاي الكترودياگنوستيک فعالیت دارند و می توانند به مراجعین محترم خدمت رسانی نمایند. آسیب های ورزشی نیز از جمله مواردی هستند که توسط ایشان تشخیص داده شده و درمان می شوند. لطفا جهت ارتباط با کلینیک طب فیزیکی دکتر فلاح ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین می توانید از طریق واتساپ شماره ۰۹۳۰۳۹۷۰۰۲۰ ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.
شایع ترین انواع آسیب های ورزشی شامل موارد زیر می شود :
- پیچ خوردگی : بیش از حد کشیده شدن ، یا پاره شدن رباط ها باعث پیچ خوردن می شود . رباط ها تکه هایی از بافت هستند که دو استخوان را در مفصل به هم متصل می کنند . پیچ خوردگی مچ پا از شایع ترین انواع پیچ خوردگی است . هنگامی که پا به جای اینکه روی کف پا قرار بگیرد به سمت بیرون می چرخد این عارضه رخ می دهد . در چنین وضعیتی مچ پا ممکن است متورم شده و کبود یا سیاه رنگ شود .
- پارگی تاندون آشیل : تاندون آشیل یک تاندون قدرتمند در قسمت پشت مچ پا است . در طول ورزش این تاندون ممکن است پاره شود . هنگامی که این اتفاق بیفتد ، ممکن است دچار درد ناگهانی و شدید و مشکل در راه رفتن شوید .
- پارگی رباط صلیبی : پارگی رباط صلیبی از شایع ترین آسیب های زانو است که مستلزم فیزیوتراپی می باشد . رباط صلیبی اجازه نمی دهد استخوان ساق پا جلوتر از استخوان ران حرکت کند و از طرفی از چرخش زانو پیشگیری می کند . هنگامی که این رباط برخلاف مقاومتی که می کند بیش از حد کشیده شود دچار آسیب می شود .
- جابجایی استخوان : آسیب های ورزشی ممکن است استخوانی را در بدن شما جابجا کند . هنگامیکه این اتفاق می افتد ، استخوان از محل اتصال خود خارج می شود . این عارضه می تواند دردناک باشد و منجر به تورم و ضعف شود
- دررفتگی عارضه ای است که در ورزش های تماسی که با افتادن و برخورد همراه هستند بیشتر مشاهده می شود .
- شکستگی : شکستگی ها یا استخوان های شکسته ممکن است در اثر آسیب ، پوکی استخوان ، فشار های مکرر یا استفاده بیش از حد از اندام رخ دهند . درد در حین تحمل وزن از رایج ترین علائم این عارضه بوده که با انجام فعالیت ، تشدید و با استراحت کاهش می یابد . البته این درد با آسیب شدید تر می تواند به صورت مداوم باشد . علائم معمولا موضعی بوده و اغلب با لمس و حرکت وخیم تر می شوند .
آسیب های ورزشی در دو نوع حاد و مزمن طبقه بندی می شوند .
علائم آسیب های ورزشی حاد :
- درد شدید و ناگهانی
- تورم
- عدم توانایی در تحمل وزن بدن روی اندام تحتانی
- حساسیت در لمس ناحیه
- عدم توانایی در حرکت مفصل در تمام دامنه حرکتی آن
- ضعف شدید اندام
- در رفتگی یا شکستگی قابل مشاهده
علائم آسیب های ورزشی مزمن :
- دردی که با انجام حرکات ورزشی تشدید و با استراحت بهبود می یابد
- درد از نوع گنگ و مبهم است
- تورم
- استفاده از یخ : فواید استفاده از یخ در اولین یا دومین روز از آسیب دیدگی ، بسیار زیاد است . قرار دادن کیسه یخ بر روی محل آسیب ، باعث کاهش درد و جلوگیری از ایجاد تورم می شود .به منظور جلوگیری از سرمازدگی ، هیچ وقت یخ را به صورت مستقیم روی پوست برهنه نگذارید . به مدت حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه، یخ را روی قسمت آسیب دیده قرار دهید و سپس بردارید تا پوست تان برای برگشتن به دمای طبیعی در میان هر بار استفاده از کیسه ی یخ ، وقت داشته باشد .
- فشرده سازی : یک بانداژ الاستیک که محکم به دور محل آسیب دیده پیچیده شده است ، می تواند به کاهش تورم و التهاب از طریق جلوگیری از تجمع مایعات مفصلی کمک کند . این عمل ، به نحوی ، در کاهش و تسکین درد از طریق ثابت و بی حرکت نگه داشتن محل آسیب دیده نیز کمک می کند .البته بانداژ نباید آن قدر تنگ باشد که سبب ناراحتی شود یا در جریان خونتان تداخل ایجاد کند .
- بالا نگه داشتن : با بالا بردن اندام آسیب دیده در وضعیت راحت و بلند ، تورم می تواند کاهش یابد و عضو آسیب دیده کاملا استراحت می کند .پس از ۴۸ ساعت سعی کنید محل آسیب را حرکت دهید و باند های فشرده سازی را بردارید . در این مرحله ، گرما و ماساژ می تواند به افزایش جریان خون در ناحیه کمک کند .
- ثابت نگه داشتن ناحیه آسیب دیده : پزشک با کاهش حرکت عضو یا محل آسیب دیده به درمان کمک می کند و از آسیب بیشتر جلوگیری می کند . ثابت کردن ناحیه اغلب می تواند درد ، تورم و هرگونه اسپاسم را کاهش دهد ، درحالیکه اجازه می دهد خون به راحتی به ناحیه مجروح برسد و به روند بهبود کمک کند .
- محصولات ضد درد : برای درمان آسیب های ناشی از ورزش ، دارو هایی که به نسخه پزشک نیاز دارند و دارو های بدون نیاز به نسخه پزشک ، وجود دارند . بیشتر این دارو ها در تسکین درد و تورم موثر هستند .
- فیزیوتراپی : فیزیوتراپی درمان تخصصی است که در آن روش هایی مانند ماساژ ، درمان دستی و تمرین برای بهبود دامنه حرکت ، تقویت عضلات اطراف و بازگرداندن عملکرد طبیعی منطقه آسیب دیده استفاده می شود . فیزیوتراپیست همچنین می تواند برنامه ورزشی برای کمک به تقویت بخش آسیب دیده و کاهش خطر ابتلا به عوارض درمانی ارائه کند .
- لیزر : لیزر برای درمان انواع صدمات اسکلتی عضلانی استفاده می شود که به کاهش درد، اسپاسم عضلانی و التهاب و تحریک تولید سلول ها کمک می کند . تنظیمات و دوز استفاده شده بستگی به عمق آسیب در حال درمان ، مقدار بافت چربی روی قسمت آسیب دیده و سن فرد دارد .
طب فیزیکی به رشته ای در پزشکی گفته می شود که به بیمار کمک می نماید؛ با روشهای غیرجراحی، از دردهای عضلانی، استخواني و مفصلی، مانند كمردرد، آرتروز، اختلالات ديسك و آسيبهای ورزشي رهایی یابد. همچنین متخصص طب فیزیکی به بیماران دچار ضایعاتی نظیر ضایعات مغزی کمک میکند تا حتی المقدور به زندگی عادی بازگشته یا در صورت عدم امکان، شرایط بهتری را در زندگی تجربه کنند و برای کارهای روزمره مستقل عمل نمایند.
نسخه اصلی مطلب
انواع آسیب های ورزشی را در سایت دکتر سلمان فلاح بخوانید.