راه های درمان هایپرهیدروزیس یا تعریق زیاد
دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]آدرس وب سایت : www.dr-noghrekar.irآدرس مطب : تهران، میدان آرژانتین، ابتدای خیابان الوند، ساختمان مرکزی پزشکان،طبقه اول تلفن مطب : 88670088 - 021
هایپرهیدروزیس یا تعریق بیش از حد و غیرطبیعی، وضعیتی است که عرق کردن به طور غیر طبیعی افزایش یافته است . این افزایش میزان تعریق تا حدی است که بیش از مقدار مورد نیاز برای تنظیم دمای بدن است . این نوع از تعریق ، ارتباطی با میزان تحرک فرد و یا دمای هوا ندارد . این تعریق ممکن است فقط بر یک ناحیه از بدن یا بر کل آن تأثیر بگذارد . هرچند این بیماری خطرناک نیست ، فرد مبتلا را به شدت ناراحت و خجالت زده می کند و ممکن است حتی باعث ضربه های روحی و روانی شود .
تعریق زیاد ناشی از هایپرهیدروزیس بیشتر از هر جای دیگری در دست ها ، پاها ، زیر بغل و کشاله ران اتفاق می افتد چرا که تعداد زیادی از غدد عرق در این نواحی تمجع پیدا کرده اند .
از این منظر این بیماری را به ۲ دسته تقسیم می کنند : هایپرهیدروزیس اولیه که علت مشخصی ندارد و هایپرهیدروزیس ثانویه که شاید ناشی از نوعی بیماری زمینه ای باشد .
- هایپرهیدروزیس اولیه : این نوع شایع ترین نوع هایپرهیدروزیس است که به سابقه موروثی و خانوادگی فرد وابسته است و از بدو تولد آغاز می شود . در این حالت تعریق بیش از حد ، نتیجه فعالیت زیاد اعصابی است که به غدد عرق سیگنال دهی می کنند . در نتیجه فعالیت زیاد این اعصاب ، شخص بدون اینکه تحرک خاصی داشته باشد یا در معرض گرما قرار گرفته باشد مقدار زیادی عرق می کند . استرس و مشکلات عصبی می تواند شرایط را بدتر کند .قرینگی بروز تعریق بیش از حد ، معمولا موید هایپرهیدروزیس اولیه است .در این نوع معمولا کف دست ، زیربغل و گاهی صورت تحت تأثیر قرار می گیرد .همانطور که گفته شد علت این نوع از هایپرهیدروزیس می تواند ارثی باشد .
- هایپرهیدروزیس ثانویه : برخلاف هایپرهیدروزیس اولیه ، نوع دوم هایپرهیدروزیس موروثی نیست و بر اثر بیماری زمینه ای به وجود می آید . هایپرهیدروزیس ثانویه ممکن است نتیجه اثرات جانبی برخی داروها مثل مکملها ، برخی داروهای فشارخون و داروهای خشکی دهان باشد . برخلاف نوع اول که از دوران کودکی شروع می شود ، هایپرهیدروزیس ثانویه در بزرگسالی به وجود می آید و تمام نواحی بدن را دربر می گیرد . شایع ترین نشانه این نوع از هایپرهیدروزیس ، تعریق شدید در خواب است . هایپرهیدروزیس ثانویه ممکن است نشانه بیماری های قلبی ، اختلالات غده فوق کلیوی ، یائسگی ، سرطان ، بیماری ریوی، پرکاری تیروئید و یا پارکینسون باشد و برخلاف نوع اول ، هشدار بیماری زمینه ای و تهدیدی برای سلامتی جسمی فرد است .
در صورتی که مبتلایان ، به درمان این اختلال رسیدگی نکنند می توانند علاوه بر پیشرفت این اختلال به انواع بیماری های دیگر مانند درگیری با انواع باکتری ها مبتلا شوند ، چرا که افرادی که زیاد عرق می کنند بیشتر مستعد ابتلا به عفونت های پوستی هستند . بنابراین توصیه میشود افراد مبتلا به اختلال هایپرهیدروزیس به حمام روزانه بسیار توجه کنند و از لباس های نخی تهیه شده از الیاف طبیعی استفاده کنند . رعایت بهداشت فردی و شست و شوی مداوم لباس ها می تواند تا حد ممکن فرد را از ابتلا به دیگر بیماری های جسمانی نجات دهد .
از دیگر عوارض این بیماری می توان به مشکلات روانی و اضطراب اجتماعی که برای فرد به وجود می آید اشاره کرد .
- تزریق موضعی بوتاکس : بوتولینوم توکسین آ (بوتاکس) یک سم عصبی است که می تواند به طور موقت ماهیچه را فلج سازد که عموما به عنوان عاملی برای برطرف کردن چروک ها شناخته می شود . اما در واقع بوتاکس در بسیاری از عرصه های پزشکی به کار گرفته می شود . یکی از استفاده های بالینی شناخته شده برای بوتولینوم توکسین آ درمان هایپرهیدروزیس زیر بغل و کف دست است. بدین منظور، مقدار کمی از بوتاکس به کمک یک سوزن بسیار نازک به 20-25 نقطه در هر زیر بغل و یا کف دست تزریق می شود. تزریق بوتاکس ممکن است تا 6 تا 14 ماه علائم هایپرهیدروزیس را برطرف کند. این تزریق ها ممکن است دردناک باشند.
- رادیوفرکوئنسی اعصاب T2 و T3 پشتی : این روش یکی از موثر ترین روش ها برای درمان هایپرهیدروزیس می باشد که بدون نیاز به بستری و بیهوشی انجام می شود .
- جراحی : این روش تهاجمی است و به ندرت از آن استفاده می کنند . می توان گفت آخرین راه حل است .
در صورتی که به تشخیص پزشک برای رفع تنگی کانال نخاعی ، مجبور به انجام عمل جراحی هستید، بهتر است در صورت امکان اقدام به جراحی باز ننموده و کلینیک جراحی دیسک کمری را بیابید که از روشهای کمتر تهاجمی برای این کار استفاده می کنند. کمتر تهاجمی بودن جراحی لیزری برای رفع فشار از روی دیسک باعث می شود؛ دوره بازیابی و ریکاوری پس از عمل جراحی به میزان قابل ملاحظه ای کمتر شود و همچنین خطرات و عوارض پس از انجام عمل جراحی هم کاهش پیدا کند.
نسخه اصلی مطلب
راه های درمان هایپرهیدروزیس یا تعریق زیاد را در سایت دکتر علی نقره کار بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید