بلفاریت یا التهاب لبه پلک یکی از مشکلات رایج مرتبط با چشم است که منجر به قرمزی، ورم، تحریک پذیری و خارش پلک ها می شود. زمانی که بلفاریت یا التهاب لبه پلک ایجاد می شود ممکن است منجر به ایجاد پوسته هایی به شکل شوره سر بر روی پلک یا مژه ها شود. اگرچه بلفاریت یا التهاب لبه پلک میتواند آزاردهنده باشد اما معمولا منجر به ایجاد مشکل جدی یا طولانی مدت نمی شود. همچنین باید توجه داشت که بلفاریت یک بیماری مسری نیست و از فرد مبتلا به فرد سالم منتقل نمی شود. درمان اصلی برای التهاب لبه پلک یا بلفاریت پاک کردن و شستشوی منظم پلک ها و رفع پوسته های لبه پلک است. البته معمولا بلفاریت به کل کامل از بین نمی رود. با این حال میتوان روشهایی را برای مدیریت علائم آن به کار برد. در این مطلب اطلاعاتی کلی در مورد این بیماری ارائه خواهیم کرد ولی برای آشنایی با روشهای مناسب کنترل بلفاریت بهتر است با پزشک متخصص مشورت شود.
تشخیص و درمان انواع بیماری های چشم و جراحی های زیبایی و جوانسازی چشم ، جزو اقداماتی است که توسط دکتر بهرام اشراقی فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم انجام می شود. لطفا جهت تعیین نوبت از مطب تهران با شماره تلفن 88713593 - 09309095800 و مطب اصفهان با شماره تلفن 36205114 تماس حاصل فرمایید.
علائم شایع بلفاریت شامل موارد زیر است:
در برخی موارد نیز التهاب لبه پلک ممکن است مشکلات جدی زیر را ایجاد کند:
در بیشتر مواقع علت ایجاد بلفاریت این است که باکتری ها بیش از حد طبیعی بر روی پلک ها و نیز اطراف پایه مژه ها تجمع پیدا کرده اند. وجود باکتری بر روی پوست کاملا طبیعی است اما زمانی که تعداد آنها به هر علتی افزایش یابد می توانند منجر به ایجاد مشکلات مختلفی از جمله بلفاریت یا التهاب لبه پلک شوند. تحریک غدد چربی در پلک و نیز انسداد آنها نیز میتواند از دلایل ایجاد التهاب در لبه پلک باشد.
یکی از روشهای درمانی خانگی برای بلفاریت این است که فرد پلک ها را تمیز و عاری از پوسته ها نگه دارد. برای شستشو و پاک کردن پلک ها می توان از آب و یک شوینده ملایم مانند شامپو بچه استفاده کرد. شستشو را بهتر است هر روز انجام داد. روش شستشوی پلک به شرح زیر است:
همانگونه که اشاره شد، امروزه معمولا بلفاریت بصورت کامل و قطعی درمان نمی شود. روشهای درمانی بیان شده برای این است که اثر بلفاریت کاهش یابد و آزاردهنده نباشد. بنابراین برای جلوگیری از عود مجدد بلفاریت یا التهاب لبه پلک لازم است تا روشهای درمانی بیان شده برای تمام مدت طول عمر به کار روند تا فرد، شاهد عود مجدد بیماری نباشد. با پیشرفت های روزافزون علم پزشکی، امید به یافتن درمان قطعی بلفاریت نیز بیشتر شده است.
علاوه بر روش خانگی بیان شده ممکن است پزشک روشهای درمانی دیگری را نیز بر اساس نیازهای فرد تجویز کند. برای مثال ممکن است روشهای درمانی زیر برای درمان بلفاریت توصیه شوند:
باید توجه داشت که عدم درمان بلفاریت میتواند منجر به ایجاد مشکلات دیگری در چشم مانند شالازیون، آسیب قرنیه، خشکی یا آبریزش چشم ، مشکلات مرتبط با مژه ها و مشکلات پوست پلک شود بنابراین بهتر است تا با مشاهده اولین علائم به پزشک متخصص مراجعه شود تا درمان لازم صورت گیرد.
جراحان پلاستيك و ترميمى چشم برای جوانسازی اطراف چشم ممکن است از روشهایی مانند جراحی لیفت ابرو ( جهت درمان افتادگی ابرو )، جراحی لیفت شقیقه و روشهای غیر جراحی مانند تزریق فیلر و تزریق چربی زیر چشم استفاده نمایند. باید توجه داشته باشید؛ انجام این روشها به ویژه در نواحی اطراف چشم، اگر توسط پزشک متخصص و مجرب انجام نشود، می تواند عوارض ناخوش آیندی به همراه داشته باشد.