حجم تیروئید یکی از شاخص های مهم در ارزیابی سلامت غده تیروئید و عملکرد آن است. سونوگرافی به عنوان یک روش تصویربرداری غیرتهاجمی و دقیق، امکان اندازه گیری حجم تیروئید را فراهم می کند و به پزشکان کمک می کند تا به راحتی تغییرات ساختاری در این غده حیاتی را شناسایی کنند. بررسی میانگین حجم تیروئید در افراد نرمال می تواند به عنوان یک مرجع برای تشخیص ناهنجاری های تیروئیدی نظیر گواتر یا توده های غیرطبیعی عمل کند. در این مقاله، به تحلیل و بررسی میانگین حجم تیروئید در افراد سالم با استفاده از سونوگرافی و اهمیت این داده ها در تشخیص و درمان بیماری های تیروئیدی پرداخته خواهد شد.
به طور کلی میانگین حجم تیروئید 38/3± 97/7 میلی لیتر به دست آمده است.
سونوگرافی تیروئید اطلاعات ارزشمندی در مورد غده تیروئید ارائه می دهد. این اطلاعات عبارتند از:
بیمار باید قبل از انجام این روش تصویربرداری تمام جواهرات و فلزات را از نواحی سر و گردن خود دور کند. غیر از موارد ذکر شده آماده سازی خاصی برای انجام سونوگرافی تیروئید نیاز نیست.
در طی انجام این روش تشخیصی، بیمار بر روی یک تخت که می تواند کج یا متحرک باشد رو به پشت دراز می کشد. ممکن است یک بالش در پشت شانه ها قرار داده شود تا ناحیه مورد بررسی برای سونوگرافی تیروئید گسترش یابد. پزشک رادیولوژیست یا سونوگرافیست ناحیه تیروئید که قرار است از آن سونوگرافی انجام شود را با یک ژل با پایه آب پوشش می دهد. این ژل به برقراری ارتباط امن مبدل با پوست و از بین بردن حباب های هوا بین مبدل و پوست کمک می کند و از عبور امواج صوتی به بدن جلوگیری می کند. سپس مبدل بر روی ناحیه مورد نظر قرار گرفته و در آن ناحیه به عقب و جلو حرکت داده می شود تا تصاویر مورد نظر گرفته شوند. پس از تکمیل تصویربرداری ژل سونوگرافی از روی پوست پاک شده و در صورتی که بر روی پوست باقی بماند به سرعت خشک می شود.
در سونوگرافی تیروئید از امواج صوتی استفاده می شود که برای بدن ضرری ندارد. سونوگرافی تشخیصی در حالت استاندارد، هیچ خطری برای انسان ندارد.
نسخه اصلی مطلب بررسی میانگین حجم تیروئید افراد نرمال با سونوگرافی را در سایت دکتر غلامرضا سیف بخوانید.