سلنیوم
سلنیوم به فعال شدن هورمون های تیروئيد کمک می کند؛ درنتیجه بدن این هورمونها را مورد استفاده قرار میدهد. این ماده ی معدنی ضروری دارای خواص آنتی اکسیدانی هم هست، بنابراین میتواند غده ی تیروئيد را از آسیب مولکول هایی به نام رادیکال های آزاد محافظت کند.
اضافه کردن غذاهای غنی از سلنیوم به رژيم غذایی، روشی عالی برای افزایش سطح سلنیوم بدن است. ازجمله این مواد غذایی میتوان بادام برزیلی، ماهی تُن، ساردین، تخم مرغ و حبوبات را نام برد.
با این حال از مصرف مکمل های سلنیوم بدون تجویز پزشک اجتناب کنید. مکمل ها دوزهای زیادی تولید می کنند و مقدار زیاد سلنیوم ممکن است سمی باشد.
روی
روی هم مانند سلنیوم به فعال کردن هورمون های تیروئيد کمک می کند. مطالعات حاکی از آن هستند که روی میتواند در تنظیم سطح TSH، هورمونی که با اثرگذاری بر غده ی تیروئيد موجب ترشح هورمون تیروئيد می شود، کمک کننده باشد.
کمبود روی در کشورهای توسعه یافته به ندرت اتفاق می افتد، زیرا روی در مواد غذاییِ آنها فراوان است. با این وجود، اگر کم کاری تیروئيد دارید، باید بیشتر از غذاهای غنی از روی مانند غذاهای دریایی، گوشت گاو و مرغ استفاده کنید.
کدام مواد مغذی مضر هستند؟
مواد غذایی متعددی وجود دارند که ممکن است برای افراد مبتلا به کم کاری تیروئيد مضر باشند؛ ازجمله:
گواتروژن ها
گواتروژن ها ترکیباتی هستند که ممکن است باعث تداخل در عملکرد طبیعی غده ی تیروئید شوند. آنها نام خود را از واژه ی گواتر (بزرگ شدگی غده ی تیروئید که بر اثر کم کاری یا پرکاری تیروئيد ایجاد می شود) گرفته اند. بسیاری از غذاهای معمول حاوی گواتروژن هستند. مثلا:
غذاهای حاوی سویا: پنیر توفو، تمپه و اِدامامه
برخی سبزیجات: کلم، کلم بروکلی، کِیل، گل کلم و اسفناج
میوه ها و گیاهان نشاسته دار: سیب زمینی شیرین، کاساوا، هلو و توت فرنگی
آجیل ها و دانه ها: ارزن، دانه ی کاج و بادام زمینی
بنابراین افراد مبتلا به کم کاری تیروئید باید از خوردن گواتروژن ها اجتناب کنند. با این حال به نظر می رسد که این ماده تنها در افرادی که دارای کمبود ید هستند یا گواتروژن زیادی مصرف می کنند، ایجاد مشکل می کند.
پختن غذاهای گواتروژن هم ممکن است مواد گواتروژنیک را «غیرفعال» کند.
ارزن مرواریدی استثنایی در غذاهای فوق است. برخی مطالعات نشان داده اند که ارزن مرواریدی حتی درصورت عدم ابتلا به کمبود ید هم میتواند در عملکرد تیروئید تداخل ایجاد کند.
ادامه دارد ...
از مطالب دکتر منصور ریسمانچیان ( حوزه ی تغذیه ، پوست و مو در اصفهان ) برای سلامتی، و پیشگیری از بیماری های خود و عزیزانتان استفاده فرمایید و در صورتی که مطلب را مفید تشخیص دادید لطفا آن را به اشتراک بگذارید.