گاهی اوقات، تشخیص سرطان پستان پس از ظاهر شدن علائم و نشانههای آن، کشف میشود. اما بسیاری از زنان مبتلا به سرطان پستان هیچ گونه علائمی ندارند. به همین دلیل، غربالگری سرطان پستان بسیار مهم است. پزشکان اغلب از یک سری آزمایش های اضافی برای تشخیص سرطان پستان استفاده مینمایند. آنها ممکن است برخی از بیماران را به متخصصین پستان یا جراح ارجاع نمایند. البته این بدان معنا نیست که بیمار سرطان دارد یا نیاز به جراحی دارد، بلکه این پزشکان در زمینه تشخیص مشکلات پستان متخصص هستند. از آزمایشهای مختلفی برای تشخیص سرطان پستان میتوان استفاده کرد. اگر پزشک در آزمایش غربالگری (ماموگرافی) نشانه ای از سرطان پستان پیدا کند یا علائمی داشته باشدی که میتواند به معنای سرطان سینه باشد، به آزمایشهای بیشتری نیاز دارید تا از وجود یا عدم وجود سرطان مطمئن شوید. توجه داشته باشید که انواع سرطان سینه، میتوانند علائم و نشانه های متفاوتی داشته باشند. مهمترین روشهایی که به فراوانی استفاده میشوند عبارتند از: ماموگرافی، سونوگرافی ، ام آر آی (MRI) و نمونه برداری (بیوپسی) که در ذیل به شرح مختصر هر یک میپردازیم.
در ماموگرافی از اشعه ایکس برای عکسبرداری از ساختمانهای داخل پستان استفاده میشود. این یک روش سریع و ساده است و باعث سهولت در تشخیص و نیز بهبود نتایج درمان بیماران به علت تشخیص زودرس بیماری شده است.
خطرات ناشی از برخورد اشعه ایکس با پستان در این روش بسیار ناچیز است و میتوان آن را نادیده گرفت. در حقیقت میزان سود ناشی از تشخیص زودرس توسط این روش بسیار بیشتر از خطرات احتمالی آن است. حتی اگر یک زن از ۴۰ تا ۹۰ سالگی هر سال ماموگرافی انجام دهد، میزان اشعه دریافتی، بسیار ناچیز و کمتر از میزان لازم برای ایجاد سرطان پستان است.
در زنان سالم، ماموگرافی غربالگری به عنوان یک روش تشخیصی زودرس استفاده میشود. به این ترتیب که یک ماموگرافی پایه در سنین ۳۵ تا ۳۹ سالگی انجام شده و سپس از ۴۰ سالگی به بعد، سالانه ماموگرافی انجام میشود تا در صورت وجود توده سرطانی در پستان در مراحل اولیه بتوان آن را کشف کرد.
نکته مهمی که باید در نظر داشت این است که، انجام ماموگرافی در زنان کمتر از ۳۰ سال، به هیچ وجه ارزش تشخیصی ندارد و انجام آن به صلاح بیمار نیست. مگر در موارد نادر که جراح وجود ضایعه مشکوکی را در پستان تشخیص داده باشد.
در این روش به جای اشعه ایکس، از امواج صوتی برای بررسی توده های پستانی استفاده میشود. سونوگرافی معمولاً در مواردی انجام میشود که پزشک به هر دلیل، بررسیهای بیشتری را صلاح بداند. مثلا در مواقعی که بافت پستان در بیمار سفت و متراکم باشد و یا سن بیمار کمتر از ۳۵ سال باشد. اما بیشترین کاربر سونوگرافی برای افتراق توده های توپر از تودههای حاوی مایع و کیستهای پستان است. همچنین در تشخیص شبه توده ها از توده های واقعی که غیرطبیعی هستند نیز کمک میکند.
باید توجه داشت که، سونوگرافی به هیچ وجه جایگزین ماموگرافی به عنوان یک روش غربالگری نیست، بلکه به عنوان وسیله تشخیصی کمکی از آن استفاده میشود.
یک روش تصویربرداری بدون درد دیگرMRI است که معمولاً به کمک ماموگرافی و سونوگرافی آمده و میتواند توده های مخفی پستان را شناسایی نماید و برای تشخیص ماهیت توده های پستانی بهکار میرود. کاربرد MRI شامل موارد زیر است:
در صورتی که نتایج معاینات و تصویربرداری های پستان غیرطبیعی باشند، قدم بعدی نمونهبرداری از توده جهت ارسال به آزمایشگاه و بررسی میکروسکوپی سلولهای آن است. روشهای مختلفی برای نمونه برداری وجود دارد که عبارتند از:
اگر سرطان پستان متاستاتیک ایجاد شود، ممکن است علائمی داشته باشد یا هیچ علامتی نداشته باشد. برخی اوقات این نشانه ها پزشک را به سمت انجام آزمایش هایی برای یافتن سرطان پستان متاستاتیک هدایت می کند. اگر تشخیص داده شود که یک بیمار مبتلا به سرطان پستان موضعی پیشرفته است، آزمایش بیماری متاستاتیک نیز ممکن است انجام شود. رادیولوژی مداخله ای ممکن است از انرژی الکتریکی برای بیماران مبتلا به سرطان پستان با متاستاز کبد، سیستم سونوگرافی اندوبرونشیال (EBUS) برای متاستاز به ریه ها یا کیفوپلاستی برای متاستاز استخوان استفاده شود.
شیمی درمانی در مبتلایان به سرطان پستان به سه گروه تقسیم می شود :