آنومالی اسکن یا سونوگرافی ناهنجاری جنین از مهم ترین سونوگرافی های دوران بارداری محسوب می شود. آنومالی یا ناهنجاری، شرایطی است که سلامت فرد با مشکل روبه رو شده است. بسیاری از این ناهنجاری های شدید اگر در زمان جنینی رخ بدهند، باعث مرگ جنین می شوند؛ اما تعداد زیادی از این مشکلات مثل سندرم داون با اینکه باعث مرگ جنین نمی شوند، بر روی کیفیت زندگی فرد تأثیر می گذارند. خوشبختانه در حال حاضر بسیاری از ناهنجاری های شایع در زمان بارداری قابل شناسایی هستند.
سونوگرافی آنومالی برای تمامی مادران تجویز می شود؛ اما انجام آن اجباری نیست. هدف از انجام آن بررسی رشد جسمی جنین است. این سونوی دو بعدی، نمایی جانبی به رنگ سیاه و سفید از جنین به شما می دهد و نیازی به غربالگری سه بعدی یا رنگی در آن نیست. در سونوگرافی آنومالی می توان ضربان قلب جنین و قسمت هایی از بدن او مثل صورت و دست ها را چک کرد. استخوان های جنین به رنگ سفید و بافت نرم او خاکستری و لکه دار به نظر می رسد. دلیل آن هم مایع آمنیوتیک اطراف جنین است که باعث می شود رنگ جنین تیره و سیاه نمایش داده شود. انجام این سونوگرافی فقط به معنای اطمینان از سلامت جنین و درصورت نیاز کسب آمادگی های لازم در برابر مشکلات و بیماریهایی است که ممکن است جنین در بدو تولد به آنها مبتلا باشد.
در طول سونوگرافی آنومالی، متخصص اعضای بدن جنین را اندازه گیری می کند تا از طبیعی بودن رشد او مطمئن شود. مواردی که در این اسکن اندازه گیری خواهد شد در قسمت زیر آمده است:
با انجام سونوگرافی آنومالی در هفته ۱۸ تا ۲۲ بارداری، می توانید از هرگونه مشکل احتمالی در جنین باخبر شوید و به موقع برای درمان عارضه اقدام کنید. گاهی اختلالات، جزئی بوده اما اطلاع داشتن از آنها باعث می شود هوشیار باشید و به محض به دنیا آمدن نوزاد درمان را شروع کنید.
خانم باردار باید بر روی تخت دراز بکشد. سپس شکم به ژل آغشته شده و پروب سونوگرافی بر روی شکم قرار داده می شود. تصاویر سیاه و سفیدی از اندام های جنین بر روی مانیتور سونوگرافی ایجاد میگردد. سونوگرافی سه ماهه دوم بارداری آسیبی به مادر و جنین نمی زند؛ اما ممکن است برای بهتر شدن تصاویر اندامهای جنین در هنگام اسکن آنومالی، فشار جزئی بر شکم مادر باردار وارد شود.
این مسئله کاملاً بستگی به نتیجه معاینات پزشک دارد که با در نظر گرفتن عوامل مختلفی مانند نتیجه آزمایش ها و شرایط بدنی مادر مشخص می شود. اگر پزشکی تشخیص دهد که شرایط مادر حساس است، امکان دارد ماهی یک بار دستور سونوگرافی دهد.
در صورت طبیعی بودن شرایط، یک بار در همان هفته 8 جنین، بار دوم از هفته 11 تا 14 جهت تست سونوگرافی غربالگری سه ماهه اول، بار سوم بین هفته 15 تا 22 برای تست غربالگری خون که البته یک بار هم همزمان با بار دوم سونوگرافی صورت می گیرد و بار چهارم در آخرین ماه بارداری برای تعیین موقعیت قرارگیری جنین در بدن صورت می گیرد.
به علت اینکه از تابش یونیزه استفاده نمی کند (مثل X-RAY)، برای مادر و جنین، خطری ندارد. اقدامات احتیاطی توسط متخصص سونوگرافی ، انجام و طبق استاندارد های پزشکی رفتار می شود.
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون تغذیه ، پوست و مو ، زنان و زایمان و ... بیابید. همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.