سندرم پیریفورمیس وضعیتی است که در آن عضله پیریفورمیس واقع در باسن نزدیک مفصل لگن دچار گرفتگی شده و باعث درد ناحیه باسن میشود. عضله پیریفورمیس همچنین میتواند عصب سیاتیک مجاور را تحریک کرده و باعث درد، بیحسی و گزگز در پشت ساق و داخل پا شود (مشابه درد سیاتیک).
علل دقیق سندرم پیریفورمیس ناشناخته است. علل احتمالی عبارتند از:
برای مطالعه بیشتر بخوانید: همه چیز در مورد لگن و انواع درد های این ناحیه
عضله پیرفورمیس دارای مشخصات زیر است:
اغلب، بیماران حساسیت حاد در باسن و درد سیاتیک در پشت ران و ساق پا را گزارش میکنند. علائم معمولی سندرم پیریفورمیس شامل موارد زیر است:
علائم سندرم پیریفورمیس اغلب پس از نشستن طولانی، راه رفتن یا دویدن بدتر میشود و ممکن است پس از دراز کشیدن به پشت احساس بهتری داشته باشد.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: انواع درد های لگن در نواحی مختلف
تشخیص سندرم پیریفورمیس بر اساس بررسی تاریخچه پزشکی بیمار، معاینه فیزیکی و آزمایشات تشخیصی است. سندرم پیریفورمیس اغلب با رد سایر عارضهها مانند فتق، دیسک کمر یا اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک ، تشخیص داده می شود.
معاینه فیزیکی شامل معاینه مفصل ران و پاها میباشد تا مشخص شود آیا حرکت باعث افزایش کمردرد یا درد اندام تحتانی (درد سیاتیک) میشود یا نه. به طور معمول، حرکت لگن درد را دوباره ایجاد میکند. این معاینه همچنین سایر علل احتمالی درد را شناسایی یا رد میکند.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: ورزش مناسب برای رفع درد سندروم پیرفورمیس
تاریخچه پزشکی شامل بررسی عمیق علائم بیمار است، از جمله اینکه چه موقعیت ها یا فعالیت هایی باعث بهتر یا بدتر شدن علائم می شوند، چه مدت علائم وجود داشته اند، آیا به تدریج یا پس از یک آسیب ناگهانی شروع شده اند، و تاکنون چه درمان هایی امتحان شده است. علاوه بر این موارد،تاریخچه پزشکی شامل بررسی شرایطی است که ممکن است در خانواده بیمار وجود داشته باشد، مانند آرتریت .
اشعه ایکس و سایر مطالعات تصویربرداری ستون فقرات نمیتوانند تشخیص دهند که آیا عصب سیاتیک در عضله پیریفورمیس تحریک شده است یا خیر. با این حال، آزمایش های تشخیصی (مانند اشعه ایکس و MRI) ممکن است برای رد سایر عارضه هایی که علائم مشابه سندرم پیریفورمیس را ایجاد میکنند، انجام شود. تزریق ماده بیحسی ممکن است به تشخیص اینکه آیا عضله پیریفورمیس منشا علائم است یا خیر کمک کند.
نسخه اصلی مطلب سندرم پیریفورمیس چیست؟ را در سایت دکتر علی نقره کار بخوانید.