تاثیر استفاده از بریس در شکستگی مهره های کمری و گردنی
دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]آدرس وب سایت : www.drforogh.irآدرس مطب : تهران ، بزرگراه چمران ، ابتدای باقرخان غربی ، پلاک 89 قدیم ، 26 جدید ، طبقه همکف تلفن مطب : 66576424 - 021
بریس می تواند گامی مهم در مراقبت از بیماران تحت تأثیر شکستگی مهره های کمر و گردن باشد. تا به امروز کاربرد بریس تا حد زیادی بر اساس نظریه ها است. اگرچه چندین نوع بریس معمولاً در بیماران مبتلا به شکستگی مهره استفاده می شود اما فقط یک کارآزمایی تصادفی، کنترل شده روی این موضوع انجام شده است.
اهداف اصلی استفاده از بریس می تواند شامل موارد زیر باشد:
- مهار شکستگی های مهره ای مربوط به پوکی استخوان
- تثبیت و جلوگیری از حرکت ستون فقرات
- مهار درد و کاهش خستگی پشت
- کوتاه کردن دوره استراحت در تختخواب
نوع بریس با توجه به وضعیت بالینی، نوع و سطح شکستگی های هر بیمار انتخاب می شود. اما معمولا باید دارای ویژگی های زیر باشد:
- پائین بودن وزن بریس
- استفاده راحت از بریس
- تضمین راحتی بیمار طی پوشیدن
- جلوگیری از اختلالات تنفسی
- ارتزهای قفسه سینه(TLOs) : معمولاً برای شکستگی های قفسه سینه تجویز می شوند. ارتوزهای Jewett و هایپراکستنشن صلیبی-قدامی-نخاعی (CASH) که به خاطر طراحی ویژه، بیش از حد معمول مورد استفاده قرار گرفته اند، از انواع ارتز TLO به شمار می روند. بریس Jewett شامل یک سیستم فشار سه نقطه ای با دو پد قدامی است که بر روی جناغ ومفصل سمفیز ناحیه تناسلی فشار وارد می کند و یک پد خلفی برای ایجاد فشار به ناحیه وسط قفسه سینه در جهت مخالف. بریس CASH متشکل از دو پد قدامی (پد جناغی و ناحیه تناسلی) است که به یک میله فلزی به شکل متقاطع و یک پد خلفی (برای تولید نیروی مخالف) که به ناحیه قفسه سینه متصل می شود.
- بریس کمری هایپراکستنشن: بریس هایپراکستنشن برای درمان شکستگی و کمردرد که در محل تلاقی ستون فقرات قفسه سینه (قسمت فوقانی کمر) با ستون فقرات کمری ( قسمت تحتانی کمر) رخ می دهد. این دستگاه برای محدود کردن حرکت در این 2 منطقه از ستون فقرات طراحی شده است.
- بریس (TLSOs): این بریس برای ناحیه پشتی بدن از جمله قسمت قفسه سینه، کمر و استخوان خاجی ستون فقرات استفاده می شود. همچنین به ناحیه ای که قفسه سینه و کمر به هم می رسند. بریس های TLSO برای اعمال فشار بر منحنی های غیرطبیعی که ممکن است یک فرد داشته باشد، استفاده می شود. سپس رشد را کند کرده تا پیشرفت منحنی را از بین ببرد. در صورت تشخیص اختلال ستون فقرات، شکستگی مهره گردن یا کمر که نیاز به حمایت دارد، از این بریس ها استفاده می شود.
- بریس (LSO): برای شکستگی های تحتانی کمر اغلب ارتز سفت و محکم کمری LSO مناسب است. این ارتز سفارشی بوده و بر روی تاج ایلیاک قرار می گیرد. همچنین شامل پوسته های پلاستیکی جلویی و پشتی است که روی هم قرار گرفته اند و دارای چندین سوراخ برای هوادهی است.
- ارتزهای نخاعی باعث ایجاد ثبات کافی در ستون فقرات، کاهش حرکت نخاعی و حرکات قطعه ای در قسمت آسیب دیده می شود و در صورت لزوم ممکن است باعث افزایش بیش از حد سطح ساجیتال بشود.
- اگرچه بریس های LSO دامنه حرکتی تنه را در سطح ساجیتال کاهش می دهند اما تأثیر آن ها بر حرکات بین مهره ای است: حرکت در بخش های بالا (L1 L3) کاهش و در سطوح پایین (L4 S1) افزایش می یابد. علاوه بر این، چرخش محوری را در سطح ساجیتال محدود می کنند، همانطور که در افرادی که از پشتی صندلی استفاده می کنند، مشاهده می شود. سفتی مواد مورد استفاده برای ساخت بریس نشان دهنده ویژگی مهمی است که بر تاثیر ارتز اثر می گذارد. یک LSO ساخته شده از پلی استر و نایلون، سفتی تنه را افزایش داده و حرکت آن را محدودتر می کند، در حالی که LSOهای ساخته شده از نئوپرن و لیکرا هیچ اثر قابل توجهی ندارند.
- هنگامی که رسیدن فشار خون بالا به ستون فقرات لازم است، از بریس Jewett استفاده می شود. هرچند که اخیراً بریس CASH به یک جایگزین قابل قبول تبدیل شده است.
- در درمان غیر جراحی شکستگی های ستون فقرات، لازم است از ارتزی استفاده شود که باعث افزایش بیش از حد سطح ساجیتال و کاهش حرکت تنه و همچنین کاهش حرکت سگمنتال می شود.
- طی یک مطالعه که استفاده از TLO را برای درمان یا کنترل شکستگی های مهره ای ناشی از پوکی استخوان در زنان مبتلا به پوکی استخوان پس از یائسگی مورد بررسی قرار دادند، افزایش قدرت عضلات تنه و بهبود وضعیت بدن در بیماران تحت درمان با ارتز مشاهده شد. علاوه بر این، بیماران بهبود کیفیت زندگی، بازگشت توانایی انجام کارهای روزمره و کاهش درد را تجربه کردند.
استفاده از بریس مطابق دستورالعمل ارائه شده با بریس و یا توصیه پزشک تجویز کننده است. بسیاری از بریس ها به طور خاص برای نیازهای بدن بیمار نصب می شوند و در صورت استفاده نادرست می تواند باعث آسیب بیشتر و بدتر شدن درد شود.
- پیچیدن بریس در قسمت پشتی و بستن بال ها در دو طرف تنه
- وصل کردن دو سر بریس به هم در سراسر شکم
- تنظیم دقیق تر برای سفتی و فشار بریس بر بدن که با استفاده از دو زبانه کششی در دو طرف بریس انجام می شود
- بستن بریس در پشت بدن و کمر امری دردناک و دشوار است و توصیه می شود که از شخصی در بستن آن کمک گرفته شود.
- با قرار دادن بریس روی صندلی به گونه ای که هنگام نشستن بال ها در دو طرف بدن قرار بگیرند، می تواند گزینه خوبی برای جلوگیری از درد باشد.
- پوشیدن پیراهن زیر بریس معمولاً باعث به حداقل رساندن سوزش پوست می شود. به طور کلی، پیراهنی که در آن از پارچه نرم و پنبه ای استفاده شود، از تحریک پوست جلوگیری می کند. پیراهن گشاد ممکن است باعث تشدید التهاب و سوزش پوست شود.
- نظافت و رعایت بهداشت :تمیز کردن منظم بریس و پوست می تواند به جلوگیری از بثورات یا ضایعات پوستی کمک کند. اگر سوزش قابل ملاحظه ای روی پوست ایجاد شود، ممکن است لازم باشد تا زمانی که پوست بهبود می یابد، از بستن بریس صرف نظر شود.
- مراقبت از پوست : استفاده نادرست از بریس پشت می تواند باعث التهاب پوست و ایجاد زخم شود. شستن پوست زیر بریس به صورت روزانه به جلوگیری از تجمع کثیفی و پوست مرده و عدم ایجاد سوزش کمک می کند.
- رطوبت زیاد زیر بریس می تواند پوست را تحریک کرده و به طور بالقوه منجر به زخم یا خراب شدن پوست شود. به همین دلیل از استعمال لوسیون یا مرطوب کننده زیر بریس خودداری شود. معمولاً پس از برداشتن بریس نقاطی قرمز رنگ روی پوست وجود دارد. این نقاط باید در عرض 15 تا 30 دقیقه از بین بروند و اگر برطرف نشوند و یا بریس روی پوست زخم یا کبودی ایجاد کند، باید در نحوه بستن بریس تجدید نظر شود و از پزشک یا متخصص راهنمایی گرفته شود.
- دستورالعمل های شستشو معمولاً توسط سازنده بریس ارائه می شود و می بایست برای حفظ طول عمر و اثربخشی بریس رعایت شود.
- بیشتر بریس های پشتی برای شستشو یا خشک شدن در ماشین لباس شویی طراحی نشده اند. به طور کلی توصیه می شود که بریس با آب و صابون ملایم شسته شده و هرگونه روکش یا پانل اضافی باید قبل از شست و شو برداشته و جداگانه شسته شود. همچنین بریس می بایست به صورت صاف و یا آویزان خشک شود.
- اطمینان حاصل شود که بریس قبل از پوشیدن، کاملاً شسته و خشک شود، زیرا بریس صابونی یا مرطوب بیشتر باعث تحریک پوست می شود.
نسخه اصلی مطلب
تاثیر استفاده از بریس در شکستگی مهره های کمری و گردنی را در سایت دکتر بیژن فروغ بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید