رباط ها بعنوان ساختارهای بافتی مستحکمی شناخته می شوند که بعنوان بافت پیوندی، واسطه ی اتصال فیزیکی بین دو استخوان عمل می کنند. زانو نیز که محل ارتباط استخوان ران، کشکک و درشت نی است دارای چندین رباط برای ارتباط این استخوان ها به هم است. رباط ACL یکی از رباط های اصلی زانو است که با اتصال استخوان ران به استخوان درشت نی موجب حفظ پایداری ساختار زانو می شود. در طی فعالیت های سنگین فیزیکی، این رباط در کنار سایر ساختارهای زانو تحت فشار قرار می گیرد و آسیب می بیند. این آسیب ها از جمله در ورزشکاران بسیار شایع هستند.
دلایل مختلفی برای آسیب رباط ACL زانو وجود دارند. از جمله ی آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
درصورتی که آسیب رباط ACL خفیف باشد ممکن است با روش های غیرتهاجمی بتوان شرایط زانو را به حالت قبل آسیب بازگرداند اما در صورتی که آسیب رباط ACL شدید باشد و پارگی رباط ACL را موجب شود، احتمالا لازم خواهدبود تا جراحی ترمیم رباط ACL انجام گیرد.
زمانی که رباط ACL دچار پارگی شده باشد نمی توان اجزای حاصل را با بخیه به هم وصل کرد، زیرا پس از مدتی دوباره این اجزا از هم جدا خواهندشد. بنابراین روش دیگری برای ترمیم پارگی رباط ACL باید استفاده گردد. برای این منظور این رباط با بافت های دیگری جایگزین می شود. بافت هایی که برای جایگزینی با رباط ACL استفاده می شوند معمولا شامل موارد زیر هستند:
این بافت ها ممکن است از خود فرد گرفته شده و با تاندون آسیب دیده جایگزین شوند و یا از اجزای بدن فرد دیگری بعنوان اهداکننده جدا گردند.
روش انجام جراحی معمولا بصورت آرتروسکوپیک است. این روش جراحی، روشی نوین و کمترتهاجمی است که توسط وسیله ای به نام آرتروسکوپ انجام می گیرد. آرتروسکوپ لوله ای سیمی شکل و نازک است که در سر خود دوربینی دارد که با استفاده از تصاویر آن می توان از محل جراحی دید مناسبی داشت. وجود آرتروسکوپ پزشک را از ایجاد شکاف بزرگ برای مشاهده ی مستقیم محل جراحی بی نیاز می کند. روند این جراحی به این صورت است که قبل از جراحی فرد به فیزیوتراپ ارجاع داده می شود. افرادی که زانوی سفت و یا ورم کرده دارند و توانایی حرکت زانوی خود در بازه ی حرکتی طبیعی را از دست داده اند ممکن است پس از جراحی در بازیابی بازه ی حرکتی زانوی خود دچار مشکل شوند. نوع بیهوشی با تشخیص پزشک و متخصص بیهوشی به بیماری اطلاع داده می شود تا در صورتی که گزینه های مختلفی برای این کار وجود داشته باشد با نظر فرد بیمار روش دلخواه انتخاب گردد.
برای افراد مختلف ممکن است امکان بیهوشی عمومی و یا بی حسی موضعی وجود داشته باشد. پس از بیهوشی، اندازه ی مناسب رباط موردنیاز برای پیوند مشخص می شود و رباط جایگزین از سایر قسمت های بدن فرد و یا بدن فرد اهداکننده جدا شده و آماده ی پیوند می شود. با تصاویر آرتروسکوپ می توان منیسک و غضروف آسیب دیده را نیز تشخیص و ترمیم کرد. رباط ACL از محل خود جداشده و سپس سوراخ هایی در استخوان درشت نی و استخوان ران ایجاد می شود و سر رباط پیوندی در این سوراخ ها سفت می شود تا در جایگاه طبیعی رباط ACL قبلی جای بگیرد. رباط پیوندیافته از نظر میزان کشش و درجه ی آزادی بررسی می شود و برش های ایجادشده در پوست بسته می شوند. ممکن است پس از اتمام جراحی، زانو با آتل هایی سفت شود.
این نوع جراحی نیز مانند هر نوع جراحی دیگری دارای عوارضی می باشد که آگاهی از آنها می تواند در پیشگیری و کنترل آنها کمک کننده باشد. از جمله عوارض و مشکلات پس از جراحی ACL می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اگرچه احتمال هر کدام از این عوارض بسیار ناچیز است اما در هر حال افرادی را درگیر می کند. برای کاهش خطرات پس از جراحی لازم است تا فرد از برنامه ها و داروهای تجویز شده ی پزشک پیروی کامل داشته باشد. همچنین در صورت بروز مشکلی که موجب نگرانی فرد می شود بهتر است در سریع ترین زمان با پزشک مشورت گردد.
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون تغذیه، پوست و مو، زنان و زایمان و ... بیابید. همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.