بیرون زدگی دیسک گردن چه علائمی دارد؟
دکتر احمد شکرچی زاده [ متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات ]آدرس وب سایت : www.drshekarchizadeh.irآدرس مطب : اصفهان چهارباغ بالابین زمزم و دروازه شیرازکوچه مختاری ساختمان جم طبقه زیرزمین تلفن مطب : 36622101 - 031
هنگامی که ماده ی ژله ای درون مرکز دیسک گردن، از ناحیه ضعیف و شکننده شده دیوار خارجی بیرون بزند می گوییم دیسک گردن رخ داده است. این بیماری از شایع ترین علت های درد و ضعف گردن، شانه و یا دست می باشد. نام آشناتر این حالت دیسک لغزیده می باشد؛ هرچند که دیسک در حقیقت نمی لغزد بلکه می تواند پاره شود و به اعصاب گردن فشار وارد کند. از دیگر علائم این بیماری می توان به سوزن سوزن شدن، حس کرختی و سوزش در شانه و دست ها اشاره کرد. در این مقاله به بررسی دقیق تر علت های ایجاد دیسک گردن می پردازیم.
علائم بیرون زدگی دیسک گردن
- سرگیجه: فرسوده شدن مهره ها و دیسک های گردن و ایجاد آرتروز می تواند سبب احساس سرگیجه در بیمار شود.
- سردرد: در بیمارانی که مهره های اول تا سوم گردن دچار بیرون زدگی می شود، معمولا سردرد نیز دیده می شود.
- درد دست راست: این نوع درد در دست بستگی به نوع بیرون زدگی دیسک دارد.
- تاری دید: در هرنی دیسکال یا بیرون زدگی های مزمن که با تخریب دیسک و آرتروز همراه است؛ یکی از علائم تاری دید و دوبینی است.
- چشم درد: تنش عضلانی در گردن و عضلات با کاهش جریان خون چشم می تواند سبب چشم درد به صورت یک طرفه یا دوطرفه شود.
- درد بازو و ساعد: در صورت نبود مشکل در بافت ها و استخوان های دست، این درد ارجاعی از درد گردن می باشد.
مراحل بیرون زدگی دیسک گردن:
دژنرسانس:
علت تغییرات شیمیایی در این مرحله افزایش سن است. بیرون زدگی در این مرحله به وجود نمی آید بلکه دیسک انعطاف پذیری خود را از دست داده و از توانایی ضربه گیری آن کاسته می شود.
برآمدگی دیسک:
شکل و محل دیسک در این مرحله تغییر می کند. برآمدگی کوچکی شروع به تشکیل می کند که بسته به محل آن برآمدگی می تواند به اعصاب یا نخاع فشار وارد کند.
پارگی دیسک:
هسته ی ژله مانند دیسک در این مرحله دیواره را سوراخ می کند اما هنوز درون دیسک باقی می ماند.
جدا شدن بخش پاره شده ی دیسک:
هسته ی مرکزی دیسک از دیواره عبور کرده و وارد کانال نخاعی می شود.
چه عللی می تواند سبب بیرون زدگی دیسک گردن شود؟
- وظیفه ی پشت و کمر ما تحمل و پخش کردن وزن و وظیفه ی دیسک های بین مهره ای ضربه گیری در اثر حرکت می باشد. بنابراین وارد شدن فشار زیاد به دیسک در دراز مدت می تواند سبب تخریب و ایجاد دیسک شود.
- دیسک گردن می تواند به صورت خود به خود یا در اثر آسیب ایجاد شود.
- ضربه مستقیم به دیسک نیز از جمله علل ابتلا می باشد.
- بلند کردن اجسام سنگین به صورت نادرست می تواند سبب ایجاد دیسک گردن شود. بلند کردن مکرر و کشیدن اجسام، فشار دادن، خم کردن پهلوها و پیچاندن کمر و گردن نیز می تواند خطر فتق دیسک را افزایش دهد.
- چرخیدن بیش از حد بدن نیز می تواند از علل ایجاد دیسک گردن باشد.
- آسیب به ستون فقرات هم باعث ایجاد دیسک گردن می شود. مثلا چرخش شدید و ناگهانی با اعمال فشار زیاد به ستون فقرات می توانند دیسک گردن ایجاد کند.
- اتفاقات نه چندان مهم مانند عطسه می توانند سبب بیرون زدگی در یک دیسک ضعیف شده شوند.
- در افراد جوان دیسک ها دارای آب کافی هستند؛ با افزایش سن، دیسک ها خشک تر و سخت تر می شوند در نتیجه از انعطاف پذیری آن ها کاسته می شود؛ سپس دیواره ی سخت بیرونی دیسک تضعیف می شود که احتمال بیرون زدگی دیسک را در زمان حرکت، پیچ خوردن یا چرخاندن افزایش می دهد.
- ژنتیک از دیگر عوامل موثر بر این بیماری است. به طوری که برخی از افراد مستعد ابتلا به دیسک گردن می باشند.
- سیگار کشیدن با کاهش اکسیژن رسانی به دیسک می تواند سبب تضعیف دیسک شود.
- بعضی از فعالیت های شغلی و تفریحی می توانند سبب تضعیف دیسک بین مهره ای شوند که همین امر می تواند ابتلا به دیسک گردن را سرعت بخشد. کسانی که مشغله کاری زیادی دارند، بیشتر در معرض بروز این مشکل می باشند.
- چاقی و بی تحرکی به دلیل ایجاد استرس اضافی روی دیسک های کمر می توانند سبب ابتلا به این بیماری شوند.
دیسک گردن در افرادی که در دهه ی ۳۰ و ۴۰ زندگی خود هستند، بیش تر بروز می یابد؛ اما افراد میانسال و افراد مسنی که حرکات پرخطر انجام می دهند، بیش تر در معرض ابتلا به این بیماری هستند. تقریبا ۸ درصد فتق های دیسک در ناحیه ی گردن ایجاد می شود.
به تازگی روشی موثر برای درمان هرنی دیسکال گردنی و کمری به نام PLDD ابداع گردیده که با این روش بدون نیاز به برش جراحی و طی دوران نقاهت سخت و طولانی، می توان به رفع بیرون زدگی های خفیف تا متوسط دیسک پرداخت. شما می توانید برای انجام این عمل به کلینیک دکتر احمد شکرچی زاده در اصفهان مراجعه نمایید.
نسخه اصلی مطلب
بیرون زدگی دیسک گردن چه علائمی دارد؟ را در سایت دکتر احمد شکرچی زاده بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید