فعالیت فیزیکی چه اهمیتی دارد؟
شبکه اطلاع رسانی پزشک آن لاین [ پرتال اطلاع رساني ]آدرس وب سایت : www.pezeshkonline.irامروزه چهارمین عامل مرگ و میر بعد از فشار خون، سیگار، استعمال دخانیات و قند خون بالا در سطح جهان عدم انجام فعالیت فیزیکی می باشد که سالانه باعث مرگ 2/3 میلیون نفر از جمعیت جهان می شود.
روند رشد پدیده کم تحرکی در بسیاری از کشورهای جهان روبه افزایش است که با شیوع بیماری های غیر مسری، همچون بیماری های قلبی عروقی، دیابت و سرطان در ارتباط است. در سراسر دنیا، 23 درصد از بزرگسالان و 81 درصد از نوجوانان به اندازه کافی فعالیت ندارند.
الگوی سبک زندگی مدرن به کم تحرکی و اضافه وزن بیشتر منجر شده است.افراد به جای پیاده روی ، با ماشین جابجا می شوند و در محل کار زمان زیادی را پشت میز سپری می کنند. تکنولوژی نیز امکان انجام بسیاری از کارها را بدون خروج از خانه فراهم کرده است. این امر باعث کم انرژی شدن افراد و رنج کشیدن آنها از درد و بیماری شده است. طبق تحقیقات، مشارکت در فعالیت های فیزیکی منظم، سلامتی و تندرستی جسمی و روانی افراد را بهبود می بخشد و خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها، نظیر گرفتگی شریان های قلبی، سکته، دیابت، فشار خون، سرطان روده بزرگ، سرطان سینه و افسردگی راکاهش می دهد. لازم به ذکر است که مفهوم فعالیت فیزیکی با ورزش متفاوت است. ورزش تنها یکی از زیرمجموعه های فعالیت است اما فعالیت فیزیکی می تواند یک پیاده روی ساده، استفاده از پله ، باغبانی، بازی با بچه ها و حتی حمل کیسه های خرید باشد.
فعالیت فیزیکی علاوه بر کاهش خطر ابتلا به بیماری ها، به بهبود کیفیت خواب بهتر افراد نیز کمک می کند. کارکرد فعالیت های بدن را تنظیم کرده و به شما در ایجاد روابط دوستانه یاری می رساند. باعث کاهش استرس و اضطراب شده و تمرکز و اعتماد به نفس را بالا می برد.
بر اساس تحقیقات انجام شده، فعالیت فیزیکی مزایای بسیاری برای سلامتی بدن دارد، از جمله اینکه :
- از بسیاری بیماری ها جلوگیری کرده و آنها را بهبود می بخشد.
- تندرستی و سلامت سوخت و ساز بدن جوانان را تقویت کرده و برای حفظ تعادل در میزان مصرف انرژی و کنترل وزن نقشی اساسی ایفا می کند.
- مشارکت در انجام فعالیت های فیزیکی منظم خطر ابتلا به بیماری های قلبی ، سکته، برخی سرطان ها از جمله سرطان روده بزرگ و سینه را کاهش می دهد و به کنترل فشار خون، کلسترول ، دیابت و قندخون کمک می کند.
- افرادی که به طور منظم حداقل فعالیت های هوازی با شدت متوسط را دارند به طور قابل توجهی کمتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 نسبت به افراد غیرفعال قرار می گیرند.
- فعالیت منظم،حفظ و حرکت مفاصل را بهبود می بخشد و برای مشکلات استخوان ها و مفاصل مفید است.
- به تسکین وکنترل درد و جلوگیری از زمین خوردن و آسیب دیدن کمک می کند.
- به شما انرژی می بخشد وبه کیفیت خواب و استراحت بهتر افراد کمک می کند.
- عدم انجام فعالیت فیزیکی، احتمال ابتلا به سرطان، بیماری قلبی یا سکته را تا 25 الی 30 درصد افزایش می دهد و می تواند 3 تا 5 سال از عمر افراد را کم کند.
- برآوردها نشان می دهند که عدم انجام فعالیت فیزیکی دلیل عمده تقریبا 25-21% سرطان های سینه و روده بزرگ،همینطور 27% از دیابت ها، و تقریبا 30% از ایسکمی قلبی (کم خونی) است.
- در مورد بیماران سرطانی فعالیت فیزیکی باعث بهبود عملکرد فیزیکی بدن شده و می تواند در تمامی مراحل درمان مفید واقع شود.
- به افراد مبتلا به بیماری آرتریت یا ورم مفاصل و دیگر شرایط روماتیسمی که مفاصل را متاثر می سازد، کمک می کند. مشارکت در فعالیت فیزیکی با شدت متوسط و کم تاثیر در حدود 130 الی 150 دقیقه (دو ساعت و ده دقیقه تا دو ساعت و سی دقیقه) در هفته به کاهش و مدیریت درد، عملکرد منظم جسم و بهبود کیفیت زندگی اینگونه افراد کمک می کند. با این وجود انجام سطح بالای فعالیت فیزیکی می تواند خطراتی به همراه داشته باشد. افرادی که در این سطوح فعالیت می کنند، همچون افراد ممتاز یا ورزشکاران حرفه ای، بیشتر در معرض ابتلا به آرتروز لگن و زانو می باشند که دلیل اصلی آن خطر آسیب دیدگی در برخی رشته های ورزشی و رقابتی می باشد.
- بانوانی که فعالیت فیزیکی منظم دارند به طور قابل توجهی کمتر در معرض ابتلا به بیماری سرطان سینه قرار می گیرند. تحقیقات نشان می دهد که محدوده زمانی بین 210 تا 420 دقیقه (3 ساعت و 30 دقیقه تا 7 ساعت) فعالیت فیزیکی با شدت متوسط در هفته برای کاهش خطر بتلا به سرطان سینه و روده بزرگ مورد نیاز است.
- فعالیت فیزیکی عاملی ضروری برای داشتن وزن مناسب افراد است. اما برای هرفرد میزان فعالیت مورد نیاز برای داشتن وزن مناسب متفاوت است.افراد بزرگسالی که از لحاظ فیزیکی فعال می باشندکمتر در معرض خطر ابتلا به زوال شناختی (زوالی که با افزایش سن در فکر کردن، یادگیری و قوای قضاوت رخ می دهد) قرار می گیرند.
- به تقویت حافظه،توجه و عملکرد شناختی افراد مسن کمک می کند.
- مطالعات نشان داده اند اشخاصی که در سن 50 سالگی به فعالیت فیزیکی روی می آورند، 49 درصد بیشتر از افراد غیر فعال احتمال دارد به سن 60 سالگی برسند.
- عدم انجام فعالیت علاوه بر داشتن اثرات منفی بر جسم و ذهن انسان ، می تواند بر اقتصاد جامعه موثر باشد. به گفته متخصصان، عدم انجام حرکات ورزشی کافی، به بیماری هایی منجر شده که تنها برای اروپا سالانه 80 میلیارد یورو هزینه ایجاد کرده است.
- فعالیت فیزیکی باعث افزایش شادی و اعتماد به نفس شده،افسردگی، خشم و درماندگی را کاهش می دهد.
- انگیزه زندگی اجتماعی فرد را بهبود می بخشد.
- به برخورد با افراد و پایه ریزی دوستی ها کمک می کند.
- به عنوان تفریح و سرگرمی احساس بهتری به فرد می بخشد.
- برای ذهن مفید است و تمرکز را بالا می برد.
- حس ناراحتی را کاهش می دهد.
- فعالیت فیزیکی در فضای باز و محیط های سبز بیشتر از فعالیت هایی که در فضای بسته انجام می شود بر سلامت ذهن و بهباشی افراد تاثیرگذار است.
- به کاهش استرس و بهبود خلق کمک می کند و ریسک افسردگی را 30 درصد پایین می آورد.
- به ارتقاء سلامت ذهنی، بهبود خلق، افزایش رضایت از زندگی وکاهش احساس تنهایی افراد مسن کمک می کند.
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون تغذیه، پوست و مو، زنان و زایمان و ... بیابید. همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید