موهای طبیعی بستگی به ارث و شرایط محیط زیست هر فرد دارد.
ریزش مو"و " موهای چرب و شوره ای " از بیشترین دلایل مراجعه بیماران زن و مرد به پزشكان است، ریزش روزانه یكصد و پنجاه تار مو ، طبیعی است.
ریزش مو دارای علت های فراوانی است که از آن جمله میتوان :
به موارد ارثی ، هورمونى ، تغذیه اى ، اعصاب و روان ، مصرف دارو ، بیماری هاى داخلى و پوستی ، اعمال جراحی و بارداری اشاره کرد.
طاسی آندروژنیک , نوعی ریزش مو در قسمت جلو و پیشانی سر است که پیشرفت کرده و تا وسط سر پیش می رود. البته گاهی این ریزش از وسط سر شروع می شود .
طاسی بیشتر در مردان دیده می شود و علت ارثی - هورمونی دارد . این نوع ریزش مو قابل پیشگیری و درمان است و افراد درگیر بایستی با حوصله فراوان، درمان طولانی مدت را تحمل کنند . داروها و توصیه های درمانی گوناگونی وجود دارد که بسته به افراد مختلف متفاوت می باشد.
سوء تغذیه چه به صورت عدم دسترسی کافی به مواد غذایی و چه به صورت رژیم های لاغری یکی از علت های ریزش مو است . کمبود پروتئین ، اسیدهای چرب ضروری ( بدن قادر به تولید آنها نیست و باید از طریق غذا به بدن برسد ) ، ویتامین ها و املاح از علل مهم ریزش مو هستند که قابل پیشگیری و درمان می باشند. شایع ترین علت ریزش مو در خانم ها از سنین نوجوانی تا سنین میانسالی کمبود آهن بدن است که با مصرف غذاهای حاوی آهن و یا قرص آهن این مشکل بر طرف می گردد .
وجود استرس ( فشار روحی ) ، ناراحتی و افسردگی می تواند از علل ریزش مو باشند. مثلا " استرس ناشی از امتحانات درسی یا افسردگی در جوانان که امروزه به طور فراوان دیده می شود. با کنترل این هیجانات که البته اگر بوسیله خود شخص کنترل شود نتیجه مطلوب تری دارد؛ چون مصرف داروهای اعصاب نیز باعث ریزش مو در بعضی افراد می گردند ) در مدت زمان کوتاهی این ریزش مو برطرف می گردد نوعی از ریزش مو نوع افلو ویوم یا گسترده است كه مربوط به " بیماریهای جسمانی"مانند " تب"، " زایمان"،"بیهوشی"، " خونریزی " و " اعمال جراحی و شوک " است و خوشبختانه غالبا بعد از مدتی قابل برگشت میباشد.
ناراحتیهای متابولیك مانند كمبود روی،مس ؛ هیپوتیروئیدی و استفاده از برخی از قرصهای هورمونی و جلوگیری از باروری نیز در ریزش موها نقش دارند. مصرف جگر و تخم مرغ که حاوی بیوتین هستند در سلامت مو و ناخن موثر است.
گاهی آسیبهای مو ناشی از عوامل بیرونی و خود فرد و عمدتاً بر اثر استفاده مكرر از مواد آرایشی مانند ژل، رنگ مو، و رعایت نكردن نظافت فردی، و تغذیه نادرست است.
کشش و بستن محکم موها حمام داغ و طولانی و استفاده مکرر از سشوار و اتوی مو نیز از سایر مضرات و عوامل زیان اور هستند.
شوره مشكل اغلب جوان ها ست و اغلب هم به صورت فصلی بروز می كند. رای حل این مشكل علاوه بر استفاده از شامپوهای ضد شوره معتبر، باید از یك رژیم غذایی سالم مقوی و سرشار از پروتئین ؛ زینک و بیوتین ستفاده كنید، چون شوره به علت تغذیه نامناسب نیز تولید می شود .
نکات ضروری :
▪بعد از استفاده از نرم كننده ، موهایتان را با آب سرد آبكشی كنید تا باقیمانده آن از سرتان پاك شود، در عین حال موهایتان نرم و براق باقی بماند .
▪ برای درخشندگی موها، متخصصین، آبكشی مو با سركه سیب به طور هفتگی را توصیه می كنند. بدین صورت كه هفته ای یك بار موهایتان را پس از شستشو با شامپو با سركه سیب آبكشی كنید، و سپس دوباره با شامپو بشویید .
▪ موهای وز و خشك را با شامپوها و نرم كننده هایی كه دارای ویتامین ٍE ، گیاه آلو و را و پانتنول هستند، بشویید تا رطوبت آنها حفظ شود.
▪ برای باز كردن گره های مو از شانه هایی با دندانه های درشت استفاده کنید
▪برای موهای فر و وز، استفاده از شامپوهای تهیه شده از روغن های طبیعی مثل روغن زیتون و نارگیل بسیار مناسب است.
▪اگر موهایتان نازك و كم شده باشد، هر شب با یك برس مویی با دندانه های درشت به آرامی شانه كنید. با این كار جریان خون در اطراف پیاز مو جریان پیدا می كند و رشد مو تحریك و تسریع می شود.
▪برای افراد دچار موخوره شامپوهای مخصوص موی اسیب دیده توصیه می شود و در پایان استحمام روغن بادام یا نارگیل یا زیتون به انتها های موها ماساژ داده شود.
ماساژ روغن کرچک و عصاره لیمو ترش و سپس بعد از شستشو استعمال شیره الوئه ورا راهی موثر در درمان کک مک و لکه پوستی است .