امروزه سرطان پستان یکی از تهاجمی ترین سرطان ها میان بانوان است و به عنوان شایع ترین علت مرگ و میر زنان بر اثر سرطان در دنیا شناخته شده است. علی رغم اینکه مرگ و میر در اثر سرطان سینه دارای نرخ بالایی است؛ اما تشخیص به موقع و اقدام برای درمان در مراحل ابتدایی سرطان، شانس بهبودی فرد بیمار را تا حد زیادی افزایش می دهد. به همین خاطر به خانم های بالای ۳۰ سال توصیه می شود، حتماً سالی یک بار آزمایش های غربالگری مربوط به سرطان پستان را انجام دهند.
سونوگرافی پستان روشی ایمن و بدون درد است که از طریق آن می توان به ناهنجاری های موجود در بافت سینه پی برد. تصویربرداری از بافت سینه در این روش که به آن اسکن اولتراسوند نیز گفته می شود با کمک امواج صوتی صورت می گیرد.
در سونوگرافی از روشی غیر تهاجمی استفاده می شود. در واقع تصویرهای ایجادشده در زمان استفاده از این روش، به واسطه امواج صوتی ایجاد می شود. این امواج توسط وسیله ای به نام پروب ایجاد خواهد شد که با توجه برای حرکت راحت آن بر روی بدن شما و انتقال صحیح امواج، باید از نوعی ژل نیز استفاده شود. در زمان انجام سونوگرافی پستان امواج بازگشتی پس از برخورد به اندام شما، مجدداً توسط پروب دریافت شده و برای تفسیر و تبدیل به تصویر به کامپیوتر تحویل داده می شود. به این ترتیب می توان تصویری آنی از بافت داخلی سینه در اختیار داشت.
سونوگرافی سینه یک آزمون پزشکی غیرتهاجمی است که به پزشکان در تشخیص و درمان مشکل احتمالی کمک می کند. البته نوعی دیگر از سونوگرافی نیز تحت عنوان سونوگرافی داپلر وجود دارد که به بررسی حرکت خون در داخل اندام خواهد پرداخت. برای مثال ممکن است در زمان سونوگرافی پستان، متخصص بنا به درخواست پزشک، برای بررسی نحوه حرکت خون در رگ ها از این روش نیز استفاده نماید. داشتن اطلاعات کافی در مواردی همچون در جریان بودن خون در توده های پستان می تواند به پزشک شما، دید دقیق تری در مورد وضعیت پستان بدهد.
برای انجام سونوگرافی، بیمار بر روی یک تخت به پشت دراز کشیده و ممکن است از او خواسته شود که دست خود را بالای سر قرار دهد. سپس رادیولوژیست، ژل مخصوص سونوگرافی را در ناحیه ای که باید سونوگرافی از آن انجام شود، قرار می دهد. این ژل باعث از بین بردن حباب های هوا بین مبدل و پوست می شود و از عبور امواج صوتی به بدن جلوگیری می کند. سونوگرافیست پس از اعمال ژل با قرار دادن مبدل بر روی بدن و حرکت آن به جلو و عقب تصاویر مورد نظر را ضبط می کند. این روش، دردی برای بیمار نداشته و تنها فشار جزئی مبدل بر روی پوست احساس می شود. پس از سونوگرافی ژل سونوگرافی از روی پوست پاک شده و درصورتی که پاک نشود به سرعت بر روی پوست خشک می شود.
امروزه سرطان سینه يكي از شايع ترين انواع سرطان و يكی از دلایل مرگ و مير زنان در جهان است. بافت سینه در افراد جوان متراكم است و بـا افزايش سن، بافت چربي به تدريج جايگزين بافت متراكم پستان مي شود. تـشخيص زودهنگام سرطان پستان هدف نهايي راديولوژي است. نقش راديولوژيست در اين مرحله بسيار حياتي است. دلایل انجام سونوگرافی سینه عبارت اند از:
علاوه بر این استفاده از این روش تصاویر را در لحظه ایجاد می کند و می توان به کمک آن به نمونه برداری از طریق بیوپسی،پرداخت و استفاده از امواج به جای اشعه می تواند در صورت متراکم بودن بافت پستان، داده های مناسبی در مورد توده در اختیار پزشک قرار بدهد.
پیشنهاد می شود که سونوگرافی پستان را یک هفته قبل از چرخه قاعدگی خود انجام ندهید؛ زیرا معمولاً سینه های شما در این زمان بسیار حساس هستند. بهترین زمان برای انجام این روش ۴ تا ۸ روز پس از شروع عادت ماهیانه است.
اگرچه این روش یک روش کاملاً بی خطر است، ممکن است نقایصی را نیز داشته باشد. برای مثال ممکن است سونوگرافی پستان منجر به ایجاد تشخیص مثبت کاذب شود. البته این احتمال با مراجعه به مراکزی که از دستگاه های پیشرفته استفاده کرده و از حضور متخصصین توانمند بهره می برند، بسیار کمتر از سایر مراکز خواهد بود.
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون تغذیه، پوست و مو، زنان و زایمان و ... بیابید. همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.