شبکه اطلاع رسانی پزشک آن لاین - پرتال اطلاع رساني

چطور گوشت را بی خطر کباب کنیم؟

شبکه اطلاع رسانی پزشک آن لاین [ پرتال اطلاع رساني ]آدرس وب سایت : www.pezeshkonline.ir

کباب کردن و اصولا هر پخت و پزی در درجه حرارتهای بالا مواد شیمیایی سرطان زایی را تولید میکند
اما کباب کردن را میتوان به شکل بی خطرتری انجام داد.
هنگامی که گوشت میخوریم در واقع بافت عضلانی میخوریم - که عمدتا شامل سلولهای عضلانی، مقداری کلاژن که بافت همبند را تشکیل میدهد (هر چه کلاژن بیشتر باشد، گوشت سفتتر میشود) و چربی میشود.
پختن با تغییر دادن پروتئین درون سلولهای عضلانی - متراکم کردن بیشتر آن و خارج کردن آب از آن- بافت گوشت را به طور خوشایندی سفت و آبدار میکند.
اما هنگامی که درجه حرارت گوشت به 75 تا 80 درجه سانتیگراد میرسد، آب تبخیر میشود، پروتئین ها بیشتر فشرده میشوند و بافت چروکیده میشود. به این ترتیب گوشت ترد و آبدار مثل چرم سفت میشود.

اما درجه حرارت زیاد تنها گوشت را از لحاظ طعم خراب نمیکند.در درجه حرارت بالا اسیدهای آمینه، واحدهای ساختمانی پروتئین با کراتین- ترکیبی که در بافت عضلانی یافت میشود - وارد واکنش می شوند و موادی به نام " آمینهای هتروسیکلیک " تولید میکنند.این مواد شیمیایی به میزان بسیار کم در حد میلیاردیوم گرم به وجود می آیند. اما تجربیات آزمایشگاهی و حیوانی نشان میدهند که آمینهای هتروسیکلیک دارای خواص سرطانزای قوی هستند.
همچنین شواهد همه گیرشناختی فزایندهای نشان میدهند که افرادی که زیاد گوشت میخورند، در معرض خطر بیشتر ابتلا به اشکال متعدد سرطان قرار دارند.
هر پروتئین سوخته شده حاوی آمینهای هتروسیکلیک است، اما مقدار این آمینها در تخم مرغ یا پروتئین سویا در مقایسه با گوشت اندک است، چرا که گوشت از بافت عضلانی تشکیل شده است که سرشار از کراتین است.

گرچه اغلب بررسی ها هنگامی مسئله آمینهای هتروسیکلیک مطرح است، گوشت قرمز را به عنوان مظنون اصلی به شمار میآورند، گوشت ماهی و مرغ هم به همان اندازه حاوی این آمینها هستند.گوشت ماهی و مرغ گزینهای سالمتری نسبت به گوشت قرمز هستند، اما این امر به خاطر نوع چربی موجود آنهاست.بیش از آنکه نوع گوشت مطرح باشد، درجه حرارت بالا عامل اصلی در تشکیل آمینهای هتروسیکلیک است. برای همین است، کبابکردن، برشته کردن و سرخ کردن مشکل زا هستند. این شیوههای پخت و پز گوشت را تا درجه حرارت بسیار بالایی گرم می کنند.آمینهای هتروسیکلیک معمولا در چند میلی متر بیرونی قطعه گوشت که بیش از همه نزدیک منبع حرارت است، تشکیل میشوند.

عوارض کباب کردن گوشت

کباب کردن مشکلی مضاعف می آفریند، زیرا همچنین گوشت را در معرض مواد شیمیایی سرطانزا (به نام هیدروکربنهای آروماتیک پلیسیکلیک) قرار میدهد که در دود برخاسته از زغالها و قطرات چربی که روی آنها میچکد و شعله میکشد، وجود دارند و بر روی گوشت مینشینند.این که گوشت را چه مدت بپزید هم عاملی است که در تشکیل آمینهای هتروسیکلیک دخیل است. بررسیها نشان داده اند که گوشت سرخ شده برای ده دقیقه در درجه حرارت 240 درجه سانتیگراد پخته شدهاند، دو برابر بیشتر از گوشت سرخ شده در همین درجه حرارت برای چهار دقیقه حاوی آمینهای هتروسیکلیک هستند.البته در درجه حرارتهای پایینتر میزان این افزایش به این شدت نیست.

بسته به درجه حرارتی که گوشت در ان پخته میشود، گوشت آبپزشده یا تنوریشده در فر ممکن است حاوی مقداری آمینهای هتروسیکلیک باشند، اما این مقدار بسیار کمتر از مقدار تولید شده در سرخ کردن، کباب کردن یا برشته کردن است.یکی از راههایی که برای کم کردن تشکیل آمینهای هتروسیکلیک در گوشت پیشنهاد شده خواباندن آن در سس است. نظر بر این است که این کار باعث مرطوب و پایین نگه داشتن درجه حرارت آن میشود. به علاوه شاید برخی از سسها باعث وارد شدن مواد آنتیاکسیدانی در گوشت شود که اثرات آمینهای هتروسیکلیک را خنثی کند.

اما نتایج تحقیقات در مورد تاثیر سسهای مختلف از این لحاظ نتایج متفاوتی را به دست داده است و بنابراین هنوز در این مورد نمیتوان با قاطعیت سخن گفت.حتی اگر خواباندن گوشت در سس، پاسخ نباشد، شیوه هایی وجود دارند که به شما کمک خواهند کرد که درجه حرارت گوشت را هنگام پختن پایین بیاورید:
گوشت را در قطعات کوچک بپزید. این کار باعث میشود درجه حرارت گوشت پایین بیاید.
گوشت لخمتر انتخاب کنید. چربی کمتر باعث میشود که شعله های کمتر و بنابراین دود کمتری تولید شود.
قبل از کباب کردن از مایکروویو استفاده کنید: پیش از کباب کردن گوشت، آن را برای دو دقیقه در اجاق مایکروویو بپزید. این کار محتوای آمینهای تروسیکلیک را به اندازه 90 درصد کاهش میدهد. در انجام این کار افراط نکنید، زیرا مایکرویو کردن زیاد گوشت را خشک میکند.
گوشت را گرم کنید: هر چه گوشته هنگام شروع کباب کردن، گرمتر باشد، زمان کمتری برای پختن لازم خواهد بود. یک راه این است که قطعات گوشت در پوششی بپیچید و آنها را 30 تا 60 دقیقه در آب گرم قرار دهید. اما اگر این کار را انجام دادید باید فورا گوشت را بپزید، زیرا باکتری به سرعت در گوشت گرم رشد میکند.
به طور مرتب گوشت را پشت و رو کنید. پشت و رو کردن مرتب گوشت به معنای آن است که هیچ طرف گوشت بیش از اندازه حرارت جذب نمیکند یا حرارت از دست نمیدهد، بنابراین گوشت سریعترمیپزد و لایههای بیرونی آن کمتر دچار سوختگی میشود- و احتمالا آمینهای هتروسیکلیک کمتری در آن به وجود میآید.

در هر حال در نظر داشته باشید که این میزان خطرها مربوط به افرادی است که مقداری زیادی گوشتهای کبابی یا سرخ کرده میخورده اند. و گرنه خوردن گاهگاهی کباب و مانند آن خطر چندانی ندارد.


درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

اثرات تزریق بوتاکس در لیفت شقیقه، ابرو و رفع افتادگی پلک

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]
آناتومی استخوان ترقوه (کلاویکل)دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
سرطان آلت تناسلی چیست؟دکتر امیر بهنام فر [ فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری و تناسلی ]
تفاوت میگرن و سردرد معمول را می دانید؟دکتر احمد شکرچی زاده [ متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات ]
عصب کشی با امواج رادیویی آر اف در فاست گردندکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]
مقایسه جراحی لامپکتومی و ماستکتومی پستاندکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]
آدرس و شماره تلفن مطب دکتر رضا رباطیدکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]
روش های افزایش رشد مودکتر لادن ناظمی [ پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی ]
جوانسازی صورت با پی آر پیدکتر مهین عباسپور [ پوست ، مو و زیبایی ]
بیماری های قابل درمان با اولتراسوند تراپیدکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
مزایای تشخیص پوکی استخوان با عکس رادیولوژی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
رابطه بین بیماریهای مقاربتی و تاثیر آنها بر سلامت باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
تزریق بوتاکس برای از بین بردن خطوط خرگوشی روی بینیدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز در مورد عفونت قارچی ناخندکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]
درمان سرطان سینه به روش ایمونوتراپیدکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]
عمل برگشت وازکتومی چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر مجید حقیقت [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
روشهای از بین بردن و تخلیه چربی اضافه پلکدکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]
مزایای استفاده از انواع ژل روان کننده واژن در رابطه جنسیدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
لیزر Co2 فرکشنال برای درمان منافذ باز پوستدکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]
آیا استفاده از دهانشویه برای کودکان مناسب است؟دکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
معجزه میکرونیدلینگ برای صورتدکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز درباره مزوتراپی؛ مزایا ، عوارض و قیمتدکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز در مورد عمل جراحی پروتز گونهدکتر شهریار لقمانی [ فوق تخصص جراحی پلاستیک ]
تزریق ژل به شقیقه؛ دانستنیهای ضروری قبل از تزریق فیلر شقیقهکلینیک بنیتا [ پوست ، مو و زیبایی ]
اهمیت فیزیوتراپی برای بیماران سکته مغزی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
چگونه ماندگاری تزریق بوتاکس را افزایش دهیم؟دکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
آسیب نخاعی و تاثیرات آن بر باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
عمل واژینوپلاستی با لیزر؛ مزایا، مراحل انجام و کاندیدای مناسبدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
اوزون تراپی شانه یخ زده یا منجمد؛ مزایا، معایب و کاندیدای مناسبدکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
مزایا و معایب تزریق نانوفت برای جای جوشدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز درباره ارتودنسی شفاف (اینویزیلاین) برای نوجواناندکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
جراحی بلفاروپلاستی پلک پایین؛ مزایا، ماندگاری و مراقبتهادکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
شهزاد محمدیان - متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا
شهزاد محمدیان

متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا


www.armitaclinic.ir
دکتر علیرضا واعظ شوشتری - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر علیرضا واعظ شوشتری

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drvaez.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر پرستو خسروانی - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر پرستو خسروانی

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drkhosravani.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر احمد شکرچی زاده - متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات
دکتر احمد شکرچی زاده

متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات


www.drshekarchizadeh.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت