برخی از افراد زمانی که به پوست صورت خود در آینه می نگرند؛ روی پوست بخصوص در ناحیه گونه ها و بینی، سوراخ های زیادی در کنار هم می بینند که در کنار بعضی از آنها جوش های ریز و درشت سرسیاه و سرسفید درآمده است. در واقع پوست صورت این افراد چیزی شبیه به پوست پرتقال است که سوراخهای قابل مشاهده ای دارد. این سوراخها همان منافذ پوست هستند. منافذ پوست راه ارتباطی غدد چربی موجود در پوست با سطح آن محسوب میشود که وجود آنها برای پوست الزامی است.
در واقع مادهای که از غدد سباسه ترشح می شود؛ از طریق این منافذ به سطح پوست آمده و باعث تبادل حرارتی و مرطوب شدن سطح پوست می گردد.همچنین این ماده پوسته های موجود در سطح پوست و آلودگی های سطحی پوست را در خود حل میکند. پس در واقع مشکل، وجود این منافذ نیست بلکه مشکل زمانی آغاز می شود که این منافذ از حد عادی بزرگتر باشند. در این مقاله قصد داریم شما را با علت منافذ باز پوست و روشهای درمان آن آشنا سازیم؛ پس با ما همراه باشید.
اگر پوستی دارید که منافذ آن قابل رویت می باشد و به اصطلاح پوست پرتقالی است؛ می توانید با مراجعه به کلینیک دکتر رامین مدرسی در اصفهان، از انواع روشهای بهبود و درمان پوست خود بهره مند شوید. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 36703885 - 031 تماس حاصل فرمایید.
بعضی افراد بطور ژنتیکی منافذ بزرگتری دارند و معمولا در سن بلوغ که ترشح سموم زیاد می شود؛ این مشکل بروز میکند؛ حتی در مواردی با وجود اینکه فرد پوستی خشک دارد؛ منافذ پوست بطور ژنتیکی بزرگتر هستند؛ و برعکس آن ممکن است فردی پوست چرب را به ارث ببرد اما زیاد جوش نزند و منافذ پوستش خیلی باز نباشد.
منافذ پوست، مجاری طبیعی هستند که چربی های ترشح شده از غدد چربی از آنها عبور می کنند و از کنار فولیکول های مو به سطح پوست می رسند. طبیعی است این مجاری در افرادی که پوست چرب دارند بازتر است. در واقع چربی برای اینکه بهتر تخلیه شود منافذ را بازتر می کند. اگر چه این حالت کاملا طبیعی است ولی بعضی افراد دوست ندارند مجاری پوستشان باز باشد. در این صورت توصیه می شود پوستشان را خشک نگه دارند. دفعات شستشو را بیشتر کنند، از داروهای خشک کننده پوست استفاده کنند و از مصرف کرم های چرب خودداری ورزند. به این ترتیب می توان تا حدودی منافذ را جمع تر کرد. در هر حال با گذشت زمان و افزایش سن پوست همه افراد رو به خشکی می رود و منافذ کوچک تر می شوند.
برخی از کرم ها و مواد آرایشی موجب مسدود شدن منافذ پوست می شوند. در این شرایط مواد مترشحه از غدد چربی برای اینکه بتوانند از سطح پوست خارج شوند؛ مجبور خواهند بود منافذ پوست را گشاد تر کنند. هرچقدر مواد آرایشی به مدت طولانی تری روی پوست بماند احتمال بازتر و عمیق تر شدن منافذ بیشتر می شود. در این موارد استفاده از کرم پودر، کرم مرطوب کننده و ضدآفتاب های فاقد چربی توصیه می شود. البته باید بعد از چند ساعت آن را نیز پاک کرد. هیچگاه مواد آرایشی را برای ساعتهای متوالی روی پوست نگه ندارید و شب پیش از خواب حتما صورت خود را بشویید.
برای پاک کردن سبوم و آلودگیها از سطح پوست، شستشوی روزانه 1 الی 3 مرتبه توصیه می شود. در مورد پوستهای چرب بهتراست تعداد دفعات شستشو حداقل 2 بار (صبح و شب قبل از خواب) باشد. شستشو باید با شوینده های غیر صابونی و مناسب نوع پوست انجام گیرد. مهمترین کار برای کوچک کردن منافذ پوست شست وشوی مرتب است. همچنین داروهای کاهنده چربی پوست می توانند بسیار کمک کننده باشند. در بازار شوینده های خاصی تحت عنوان اسکراب ها وجود دارند که قادراند آلودگی های سطحی پوست را بیش از شوینده های معمولی از بین ببرند. در مواردی استفاده از این محصولات نیز توصیه می گردد. اصل پیشگیری از ایجاد منافذ باز پوست، خشک نگه داشتن پوست است.
همانطور که گفته شد؛ اصلی ترین عامل ایجاد منافذ قابل مشاهده پوست یا پوست پرتقالی، چربی بیش از حد پوست است. با وجود اینکه یکی از راهای کاهش چربی پوست شستشو است ولی در برخی افراد شستشوی پوست به تنهایی کفایت نمیکند و نیاز به اقدامات درمانی برای کاهش چربی پوست وجود دارد. در این شرایط نباید تصور شود؛ با افزایش دفعات شستشو می توان چربی پوست را کاهش داد. بلکه شستشوی بیش از حد پوست حتی می تواند موجب آسیب به پوست باشد.
اگر بتوانیم فعالیت غدد چربی را کمتر کنیم به طور حتم منافذ پوست هم جمع تر می شوند. برای این منظور می توان از کرم های خاص مثل ترتینوئین و اسید میوه استفاده کرد. استفاده طولانی مدت از آنها باعث می شود منافذ پوست به تدریج کوچک شوند و کلاژن سازی افزایش یابد. در واقع افزایش کلاژن سازی باعث می شود ناحیه دور منافذ غدد چربی بسته شود. استفاده از این کرم ها معمولا با دوز کم، هفته ای یک تا دو بار شروع می شود و به تدریج تعدات دفعات مصرف بیشتر می شود. میکرودرم و لیزرهای تحریک کننده کلاژن ساز نیز می توانند کمک کننده باشند. البته این لیزرها پاسخ صد درصدی ندارند و فقط نوعی درمان نسبی محسوب می شوند. آنها نیز باید 2 تا 3 جلسه با فاصله یک ماهه تکرار شوند. جالب است بدانید نوع تغذیه تاثیری بر باز بودن منافذ پوست ندارد.
پوست های چرب را باید به وسیله پاک کننده های مخصوص همیشه تمیز نگه داشت و بهداشت را کاملا رعایت کرد تا از به وجود آمدن منافذ باز (بازتر از حد معمول) جلوگیری کرد. علت اصلی به وجود آمدن منافذ باز این است که گرد و غبار موجود در هوا با چربی روی پوست ترکیب شده و مجرای خروجی سبوم یا چربی را مسدود می کند و چربی تولید شده که زیادتر از حد معمول است برای خارج شدن به تدریج روزنه خروجی خود را گشاد کرده و منافذ باز کاملا مشخصی را روی پوست پدید می آورد. با این وجود در صورت ایجاد منافذ بیش از حد باز در سطح پوست، روشهایی وجود دارد که می توانند این وضعیت را بهبود داده ظاهر مطلوب تری برای پوست ایجاد کنند. موثرترین روشهای درمان منافذ باز پوست عبارتند از :
مصرف شبانه این کرمها برای چند ماه تا حدودی در کوچک کردن منافذ موثر است .
اگر با دفعات زیاد (10-6 جلسه) این روش لایه برداری انجام شود ، تا اندازه ای موجب کوچک شدن منافذ میشود .
انجام لیزر از نوع لیزر فراکشنال ( fractional co2 ) در چندین مرحله باعث کوچک شدن منافذ پوست خواهد شد .
انجام آراف فراکشنال و بهره گیری از امواج رادیوفرکوئنسی در چندین مرحله موجب کوچک شدن منافذ میشود و از سایر روش ها ماندگاری بیشتری داشته و عوارض احتمالی لیزر ها را نیز ندارد.
کلینیک تخصصی پوست، زیبایی، لیزر و کاشت موی دکتر مدرسی با کادری مجرب، محیطی مناسب، امکانات و تجهیزات به روز دنیا، تمامی خدمات را در حوزه پوست مو و زیبایی، در اختیار مراجعه کنندگان محترم قرار می دهد.